foto: Vida Press
Kurai senāka kleita? Slavenības izvēlas vintāžas tērpus
Slavenības
2024. gada 8. aprīlis, 06:18

Kurai senāka kleita? Slavenības izvēlas vintāžas tērpus

Vita Zvaigznīte

Žurnāls "Kas Jauns"

Modes un dizaina jomā ar jēdzienu vintāža parasti apzīmē oriģinālu iepriekšējo paaudžu apģērbu un aksesuārus, parasti 30 - 60 gadus senus, taču dažas slavenības iet vēl tālāk un “izved sabiedrībā” arī daudz vecākus tērpus.

Kerija Maligana - 1951. gada kleitas kopija

Maligana, kas šogad bija izvirzīta "Oskaram" kā gada labākā aktrise, šim vakaram bija izvēlējusies tērpu no "Balenciaga" modes nama arhīva.

foto: Jennifer Bloc/Future Image/Cover/ Vida Press
Kerija Maligana.

Tā ir precīza kopija kleitai, kuru 1951. gadā darinājis modes nama radītājs Kristovals Balensjaga. Oriģināls atrodas muzejā, taču Kerijas tērpam izmantoti identiski materiāli un piegriezums, tāpēc to gandrīz nevar atšķirt no īsta.

Sidnija Svīnija - 2004. gads

Seriāla "Baltais lotoss" zvaigznei bija vien septiņi gadi, kad 2004. gadā Andželina Džolija pozēja fotogrāfiem "Oskara" balvu pasniegšanas ceremonijā zīmola "Marc Bouwer" darinātā kleitā.

foto: Picture Perfect/Shutterstock/ Vida Press
Andželina Džolija.

Šogad, pēc divdesmit gadiem, jaunā aktrise uz sarkanā paklāja gozējās šajā pašā tērpā, kas rūpīgi glabāts modes nama arhīvos. Tiesa, Džolija ir par deviņiem centimetriem garāka nekā Svīnija, taču kleitu bija aizliegts saīsināt un citādi pārveidot, tāpēc stilisti sagādāja Sidnijai kurpes ar ļoti augstiem papēžiem.

foto: OConnor/Arroyo/AFF-USA/Shutterstock/ Vida Press
Sidnija Svīnija.

Anna Barišņikova - 1987. gads

Slavenā Rīgā dzimušā baletdejotāja un aktiera Mihaila Barišņikova meita Anna iet tēva pēdās un arī veido aktrises karjeru. Nesen viņa pozēja fotogrāfiem Kristenas Stjuartes filmas "Love Lies Bleeding" pirmizrādē.

foto: Chelsea Lauren/Shutterstock/ Vida Press
Anna Barišņikova.

Anna, kura šajā filmā redzama vienā no otrā plāna lomām, izvēlējās vintāžas "Yves Saint Laurent" tērpu no 1987. gada kolekcijas, kas nozīmē, ka kleita ir piecus gadus vecāka par pašu valkātāju!

Zendaja - 2011. gads

Dziedātāju un aktrisi Zendaju var nosaukt par īstu vintāžas karalieni, jo viņa bieži izvēlas tērpus, kas darināti pirms desmit un vēl vairāk gadiem.

foto: Chelsea Lauren/Shutterstock/ Vida Press
Zendaija.

Pasākumam "Green Carpet Awards" Zendaja atdzīvināja boho stila kleitu no modes nama "Roberto Cavalli" 2011. gada pavasara kolekcijas.

Hantere Šafere - 2013. gads

Seriāla "Eiforija" zvaigznei, kura piedzima kā zēns, arī patīk vintāža, īpaši modes nama "Prada" darināti tērpi no iepriekšējo gadu desmitu kolekcijām.

foto: Chad Salvador/Shutterstock/ Vida Press
Hantere Šafere.

Nesen Hantere uz sarkanā paklāja izgāja 2013. gada kostīmā no tā gada pavasara kolekcijas, kuru uz mēles Milānā demonstrēja latviete Ginta Lapiņa. Vienīgā atšķirība – Hanteres svārki bija nedaudz citādāki nekā Gintas demonstrētie.

foto: Vida Press
Ginta Lapiņa.

Margota Robija - 1996. gads

Bārbijas lomas atveidotāja par savu darbu šajā filmā pat nebija izvirzīta "Oskara" balvai kā gada labākā aktrise, toties ballītē pēc ceremonijas pati izskatījās kā zelta statuete "Thierry Mugler" vintāžas tērpā, kas tapis 1996. gada kolekcijai.

foto: Anthony Harvey/Shutterstock/ Vida Press
Margota Robija.

Dženifera Lorensa - 1996. gads

Divkārtējā "Oskara" balvas laureāte uz žurnāla "Vanity Fair" ballīti ieradās vintāžas kleitā no modes nama "Givenchy".

foto: Broadimage/Shutterstock/ Vida Press
Dženifera Lorensa.

Tolaik modes nama galvenais dizainers bija ekscentriskais Džons Galjāno, un šo tērpu uz mēles 1996. gadā pavasara/vasaras modes skatē demonstrēja supermodele Keita Mosa.

foto: Vida Press
Keita Mosa.