Trakā pasaule
2024. gada 27. marts, 14:52

Kad cenzūra kļūst smieklīga — ko aizmālē Ziemeļkorejas televīzijā britu dārzkopības raidījuma vadītājam?

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Komunistiskās Ziemeļkorejas televīzijas kanālā demonstrēta Lielbritānijas raidsabiedrības BBC dārzkopības programma, taču neiztika bez ierastās cenzūras. Šoreiz tās izpausmes bija visnotaļ amizantas.

Ziemeļkorejas centrālajā televīzijā parādīja Alana Tičmārša raidījuma “Garden Secrets” 2010. gada izdevumu, taču cenzori pacentās, lai skatītāji neredzētu ideoloģiski kaitīgās Tičmārša bikses. Parastos zilos džinsus!

Izrādās, džinsus šajā valstī, kur apmēram trīs ceturtdaļas gadsimta pastāv Kimu dinastijas komunistiskā diktatūra un dzelžaina izolācija no pasaules, jau deviņdesmitajos gados aizliedza pašreizējā diktatora Kima Čenuna tēvs Kims Čenirs kā Amerikas imperiālisma simbolu.

Kims Čenuns ar savu tēvu Kimu Čeniru 2010. gadā. Nākamajā gadā pēc tēva nāves Kims Čenuns kļūs par Ziemeļkorejas valdnieku (foto: Scanpix / AP)

Pats 74 gadus vecais Tičmāršs ar humoru uztvēra ziņas par savu raidījumu demonstrēšanas niansēm šajā izolētajā valstī. “Nekad nebiju iedomājies, ka manas programmas sasniegs Ziemeļkoreju, taču cerams, ka tur labi uztvers britu dārzniecības nomierinošo raksturu,” viņš izteicās intervijā “The Times”.

Kaut gan pats Kims Čenuns atļāvis saviem līdzgaitniekiem izmantot “Ford Transit” automašīnas un pats ir NBA fans, viņš stingri brīdinājis nepieļaut “buržuāzisko kultūru” un “antisociālistisku uzvedību”. 2022. gadā ASV valdības finansētais “Radio Free Asia” vēstīja, ka Kima režīms apkaro “kapitālistisko” modi un frizūras, aizliedzot šauros džinsus un T-krekliņus ar ārzemju uzrakstiem, kā arī cīnās pret balinātiem vai gariem matiem, vēsta “The Guardian”. Kāda sieviete izteikusies, ka šāda kampaņa galvenokārt vērsta pret gados jaunām sievietēm, kuras policisti tvarsta uz ielām. “Radio Free Asia” norādīja, ka Ziemeļkorejā sagatavots ieteikto frizūru saraksts, kurā iekļautas 18 sieviešu un 10 vīriešu matu sakārtojumu veidi.