foto: Publicitātes foto
Fotogrāfijas, kas šokēja, pārsteidza un mainīja pasauli
TV
2024. gada 23. marts, 07:56

Fotogrāfijas, kas šokēja, pārsteidza un mainīja pasauli

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Mūsdienās, pateicoties jaunāko tehnoloģiju attīstībai, ik dienu visā pasaulē tiek fotografēts un sociālajos tīklos kopīgots triljoniem bilžu. Taču tikai īsti fotogrāfijas žanra lietpratēji spēj iemūžināt attēlu, kuru cilvēki atcerēsies.

Attēla projicēšana "Camera obscura" jeb fotoaparāta priekštecī, kuram objektīva vietā bija vien caurums, bija pazīstama jau kopš 15. gadsimta. Teju trīs gadsimtus vēlāk, 1839. gadā, franču mākslinieks un ķīmiķis Luijs Dagērs nejauši atklāja latentā attēla attīstīšanas iespēju – dagerotipiju –, ar kuru iegūst attēlu uz apsudrabotas vara plates. Šī tehnoloģija ātri izplatījās arī citās valstīs, kurās bija liels pieprasījums pēc portretiem, vēstī kanāls "National Geographic".

1888. gadā kompānija "Kodak" piedāvāja pirmo fotokameru amatieriem ar saukli: "Tikai nospiediet pogu, pārējais ir mūsu ziņā!". Tiek lēsts, ka gadsimtu vēlāk, 1999. gadā, cilvēki visā pasaulē uzņēma 80 miljardus fotoattēlu.

Šobrīd mēs dzīvojam viedtālruņu fotogrāfijas laikmetā, kurā ikviens var būt fotogrāfs, taču joprojām ir meistari, kuri nemaz vai tikai pavisam minimāli "uzlabo" uzņemtos attēlus. Viņu fotogrāfijas ir pilnībā autentiskas. Par šādiem vizuālās mākslas žanra pārstāvjiem stāstīs jaunais raidījums "Fotogrāfs". Tas aicinās skatītājus aizraujošā astoņu sēriju ceļojumā kopā ar pasaulē izcilākajiem šā žanra mūsdienu meistariem.  

"Fotogrāfs", kura pirmizrāde sestdien, 23. martā, plkst. 20.00, ļaus ieskatīties astoņu mūsdienu fotogrāfijas žanra izcilāko pārstāvju darba un privātās dzīves aizkulisēs. 

Gaidot raidījuma pirmizrādi, aicinām iepazīties ar slavenākajām fotogrāfijām un to autoriem!

Lasi tālāk un uzzini, kuras ir šīs fotogrāfijas:

Nākamā lapa: Pusdienas debesskrāpja virsotnē un skūpsts Taimskvērā