Mūzika
2024. gada 3. marts, 19:57

Politiskā spiediena dēļ, Izraēla piekrīt ieviest izmaiņas savā Eirovīzijas dziesmā

Jauns.lv

Pēc ilgsošām publiskām debatēm, un diskvalificēšanas draudiem, Izraēla ir lēmusi piekāpties un mainīt savas Eirovīzijas dziesmas tekstu.

Aizvadītajā nedēļā Eirovīzijas organizatori aizliedza Izraēlai dziesmu konkursā izpildīt tās pieteikto Edenas Golanas dziesmu "Oktobra lietus". Viņi uzsvēra, ka dziesma pārkāpj Eirovīzijas noteikumus par "politiskās neitralitātes ievērošanu".

Mediji norāda, ka Izraēlas dziesma atsaucas uz palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamas" 7. oktobrī sarīkoto teroraktu, kurā tika nogalināti vairāk nekā 1200 cilvēki Izraēlas dienvidos.

Sākotnēji Izraēlas raidorganizācija paziņoja, ka savu dziesmu mainīt neplāno, tomēr pēc Izraēlas prezidenta Īzaka Hercoga lūguma tā piekritusi veikt "nepieciešamās korekcijas".

Oriģinālie Oktobra lietus dziesmu teksti, kas rakstīti angļu valodā, aizvadītajā mēnesī tika publicēti raidorganizācijas tīmekļa vietnē. Tajos ietilpst rindas "Viņi visi bija labi bērni, katrs no viņiem" un "Mēs jums lūdzam - neraudiet/ Stundu pēc stundas/ Ziedu pēc zieda/ Dzīve nav  spēle, kas domāta gļēvuļiem."

Vietējais laikraksts "Israel Hayom", norāda, ka atsauce uz ziediem bijusi nozīmīga, jo šādā veidā Izraēlā tiek apzīmēti karadarbības upuri.

Somijas un Zviedrijas mākslinieki Gazas joslā notiekošā kara dēļ aicinājuši Eirovīzijas organizatorus izslēgt Izraēlas izpildītājus no dalības šī gada Eirovīzijā. Tomēr konkursa pārstāvji uzsvēruši, ka "Eirovīzija ir un paliks apolitisks pasākums, kā līdz šim".

Eirovīzijas konkurss šogad notiks 11. maijā Zviedrijas pilsētā Malmē.