foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Jānis Peters 48 dienas pavadījis slimnīcā un beidzot atgriežas mājās pie sievas
Dzejnieks Jānis Peters, tāpat kā komponists Raimonds Pauls, jau daudzus gadus veselības ziņā ir kardiologa Andreja Ērgļa gādībā. Arī šoreiz darīts viss, lai Petera kungs savā 85. jubilejas gadā tiktu glābts un atgūtu veselību.
Slavenības
2024. gada 1. marts, 06:44

Jānis Peters 48 dienas pavadījis slimnīcā un beidzot atgriežas mājās pie sievas

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Dzejnieks Jānis Peters uzveicis savā mūžā smagākās veselības problēmas un izturējis ilgāko laikposmu, kādu jelkad pavadījis ārstniecības iestādēs.

Par to, ka tautā mīlētajam dzejniekam ir nopietnas veselības problēmas, janvārī savā 88. dzimšanas dienā žurnālam "Kas Jauns" pastāstīja komponists Raimonds Pauls, kurš ļoti pārdzīvoja un satraucās par drauga un neskaitāmu savu dziesmu vārdu autora veselību.

Jāņa Petera 80 gadu jubilejas koncerts

2019. gada 8. jūnijā "Arēnā Rīga" notika dzejnieka Jāņa Petera 80 gadu jubilejas koncerts.

gallery icon

Pieņemot jubilejas sveicējus savā darba kabinetā Latvijas Radio mājā, Paula kungs pavēstīja, ka pašu pirmo dzimšanas dienas sveiciena telefonzvanu jau ap astoņiem rītā saņēmis no Jāņa Petera, neraugoties uz to, ka ar veselību dzejniekam esot dikti švaki un viņš atrodas mediķu gādībā slimnīcā. “Viņš slimnīcā ir diezgan smagā stāvoklī. Nu dikti, dikti žēl, ka tā. Peters Jānis man ir ļoti tuvs, dārgs cilvēks,” nopūzdamies sacīja maestro, kuru ar Peteru pazīšanās saista jau vairāk nekā 60 gadu.

Aizvadītajā nedēļā "Kas Jauns" sazinājās ar 84 gadus vecā dzejnieka Jāņa Petera sievu Baibu, kura burtiski gavilēja, ka viņas Jānis beidzot ir ticis prom no ārstniecības iestādēm. “Ziemassvētkus sagaidījām pie Andreja Ērgļa Paula Stradiņa slimnīcā, tad Stradiņu rehabilitācijā, un pēc tam taisnā ceļā uz rehabilitāciju Vaivaros. No 9. februāra Jānis beidzot ir mājās,” pastāstīja dzejnieka kundze.

Kopumā ārstniecības iestādēs Jānim Peteram nācies aizvadīt 48 diennaktis, un pēc Baibas aprēķiniem, šis ir ilgākais laikposms, ko laulātais draugs bijis spiests veselības dēļ pavadīt ārpus mājas.

“Mēs esam neizsakāmi priecīgi, jo kur gan vēl ir labāk nekā mājās?! Viss sarežģītākais un grūtākais ir aiz muguras, taču veseļošanās aizvien turpinās. Piemēram, pašlaik pie Jāņa mājās ir ārsts rehabilitologs no Vaivariem. Šodien mums nāks vēl divi ārsti mājās,” saka Petera kundze un priecājas, ka Jāņa veselība uzlabojas. Ar līdzcilvēku rūpēm un interesi viņa saskaras ik dienu. “Cilvēki zvana katru dienu, interesējas, kā Jānim ar veselību un pašsajūtu. Domāju, ka jau drīz, drīz varēs zvanīt arī viņam pašam,” par dzejnieka atlabšanu cerīgi un optimistiski ir noskaņota viņa laulātā draudzene.

Grandiozais Jāņa Petera 75. jubilejas lielkoncerts

Dzejnieka Jāņa Petera 75. jubilejas koncerts ilga četras stundas un tajā uzstājās vairāk kā 900 dalībnieku.

gallery icon

Šovasar Jānim Peteram gaidāma 85. jubileja, un tai par godu izsludināti jau koncerti visā Latvijā.