Režisoru Tokalova un Kursieša seriāla "Padomju džinsi" prezentācija

Dailes teātrī prezentēts seriāls "Padomju džinsi". Tā pirmizrāde paredzēta 26.februārī.

gallery icon
Kino
2024. gada 14. februāris, 11:49

FOTO: sirsnīgi un ar smiekliem prezentē seriālu “Padomju džinsi”

Jauns.lv

Pirmdien, 12. februārī, Dailes teātrī, kas ir arī viena no seriāla filmēšanas vietām, notika sirsnīgs  un smiekliem bagāts seriāla prezentācijas pasākums, kurā preses pārstāvji iepazinās ar seriāla galvenajiem tēliem. Seriāla pirmizrāde 26. februārī kinoteātrī Forum Cinemas un kinoteātros visā Latvijā no 1. marta.

Prezentācijas pasākumu vadīja Jānis Skutelis, tajā piedalījās seriāla režisori Staņislavs Tokalovs un Juris Kursietis, kā arī virkne aktieru – Matīss Ozols, Dainis Gaidelis, Gints Grāvelis, Baiba Broka, Igors Šelegovskis, Kārlis Arnolds Avots un Jurijs Djakonovs. 
Pasākumu atklāja Inga Blese, Nacionālā Kino centra vadītājas vietniece: ““Padomju džinsi” bija projekts, kas komisijas vērtējumā tika atzīts par visdaudzsološāko. Es ļoti priecājos, ka tās pazīmes, kas bija vērojamas projekta iesniegšanas stadijā, ir īstenojušās – jums tas ir izdevies. Novēlu, lai viss turpinās tikpat veiksmīgi kā sācies.”

Seriāls “Padomju džinsi” ir traģikomisks stāsts par brīvdomātājiem un konformistiem, par attiecībām un izvēlēm, par robežu un pasaules atvēršanos. Un par biksēm, kas izmainīja pasauli! Septiņdesmito gadu izskaņā – laikā, kad visā PSRS ir izvērsta pati sīvākā propaganda pret Rietumu kultūru – kādā Latvijas psihiatriskajā slimnīcā kvēls rokmūzikas fans ir izveidojis veiksmīgu un nelegālu pagrīdes džinsu ražotni. 

Režisoru Tokalova un Kursieša seriāla "Padomju džinsi" prezentācija II

Pirmdien, 14. februārī, Dailes teātrī, kas ir arī viena no seriāla filmēšanas vietām, notika sirsnīgs  un smiekliem bagāts seriāla prezentācijas ...

gallery icon

Klātesošie aktieri iepazīstināja ar saviem tēliem. Renārs (aktieris Kārlis Arnolds Avots) ir jauns cilvēks, kurš strādā Dailes teātrī par šuvēju. Ārpus darba viņš tirgo džinsus un rietumu preces, ko iegūst no ārzemniekiem. Renārs dzīvo pie vecmāmiņas (Indra Briķe), jo tēvs ir miris, un mamma ir aizmukusi uz ārzemēm, par viņu nav nekādu ziņu. “Tāda ir Renāra dzīve līdz brīdim, kad viņš sacer jautru dziesmu par VDK darbinieku, par ko nonāk psihiatriskajā slimnīcā,” stāsta seriāla režisors un scenārija autors Staņislavs Tokalovs.

Māris (aktieris Igors Šelgovskis) strādā VDK. Viņš ir apķērīgs un prasmīgs manipulators, taču ne sevišķi labi izprot cilvēkus. “Viņš ķeras lietai pie ragiem, lai uzzinātu, no kurienes pilsētā ieplūst džinsi.  Paralēli viņš cenšas ieriebt vienam džekam ar skruļļainiem matiem, kurš viņam ne visai patīk.  Patiesībā viss, ko viņš vēlas, ir, lai viņu kāds mīl. Un tā ir šī mīlas trijstūra dalībniece Tīna, ko spēle somu aktrise Aamu Milonoff. Viņa stāstā ir teātra režisore no Somijas, kas ieradusies Dailes teātrī iestudēt Šekspīra lugu “Hamlets”,” stāsta režisors Juris Kursietis.

Kadri no seriāla "Padomju džinsi".

Kadri no seriāla "Padomju džinsi".

gallery icon

Guntis (aktieris Dainis Gaidelis) ir džinsu šūšanas darbnīcas vadītājs, cilvēks ar principiem. “Viņš ir kārtīgs cilvēks, uz kuru var paļauties mūsu mīļais dakteris Strautmanis. Pašam Strautmanim (Andris Keišs) gan ļoti patīk ārzemju mantiņas. Guntis ir viņam uzticams draugs gandrīz līdz pašam galam,” turpina Staņislavs Tokalovs.

Anete (aktrise Baiba Broka) ir psihiatriskā slimnīcas direktora Strautmaņa sieva. Viņai skaistas mantiņas patīk vēl vairāk nekā vīram. “Es domāju, ka viņa sieva Anete, ko es spēlēju, lielā mērā ir direktora motivācija iesaistīties šajos riskantajos notikumos. Es spēlēju savu Aneti tā, lai viņas dēļ būtu vērts riskēt!” stāsta Baiba Broka. 

Apolinārijs jeb Kruks (aktieris Gints Grāvelis) ir noziedzīgās  grupas vadītājs, kas pārvalda visu biznesu, ieskaitot džinsu pārdošanu. Viņš nav Padomju Savienības lielākais mahinators, taču uzskata sevi par vienu no labākajiem Rīgā. Viņa grupā strādā arī Renārs, kurš viņam ir tik tuvs kā brālis. Krukam ir jauna un skaista draudzene, un vairāk par mantām viņam patīk statuss.  

“Savukārt Edgars (Jurijs Djakonovs) ir Renāra kolēģis, kurš diemžēl krīt čekas nežēlastībā- kādā veidā un kāpēc, to jūs redzēsiet  pašā seriālā,” stāsta Juris Kursietis.

Renārs dzīvo psihiatriskās slimnīcas palātā ar ļoti kolorītiem biedriem, par kuriem stāsta Kārlis Arnolds Avots: “Profesors, kuru spēlē Gundars Āboliņš, ir cilvēks, kuram ir skaidrs, ka vienā brīdī Padomju Savienība sabruks pa vīlēm, bet tas brīdis vēl nav pienācis.” Staņislavs Tokolovs papildina: “Profesors precīzi zina datumu, kad sabruks Padomju Savienība. Viņam bija izrēķināts, ka  tas notiks 1984. gadā.” “Vēl mums ir maniaks, kuru spēlē aktieris Jevgēņijs Isajevs, savukārt  Nikolajs Šestaks spēlē “Bebel jeb sex addict” – cilvēku, kuram ir ļoti liela dziņa  uz seksuālām attiecībām ar dažādām lietām, par to viņš arī sēž. Vēl mums ir Vilis, ko spēlē aktieris, kurš nenovecos (kā mēs Lielajā Kristapā uzzinājām) – Ivars Krasts. Vilim ir noslēpums. Es gan neteikšu kāds, saglabāšu intrigai. “Vēl mums ir Jānis Jarāns, brīnišķīgs aktieris, kurš  ir Fišers,” Staņislavs papildina: ”Fišers ir dabūjis tādu iesauku, jo viņš visu laiku spēlē šahu.”

“Cilvēks bez dialoga šajā seriālā ir Matīss Ozols, kurš tomēr atveras tikai vienā brīdī, bet ļoti sirsnīgi un patiesi. Viņš ir dvēselīte, kas tic tam gaišajam un skaistajam, kas ir rietumu mūzika un džinsi,” stāsta Juris Kursietis. 

Go3 pārstāvis Kārlis Pozņakovs, kurš pateicās filmēšanas komandai par sadarbību un uzsvēra, ka daudzsēriju filma būs redzama Go3 jau aprīlī. Noslēgumā seriāla ģenerālsponsora veikalu tīkla DEPO mārketinga direktors Rimants Jugans, pasniedzot DEPO izdoto Jāņa Lejiņa triloģiju “Zīmogs sarkanā vaskā”, pateicās filmēšanas komandai par ieguldīto darbu seriāla tapšanā, kā arī novēlēja panākumus ārpus Latvijas.

Latvijā seriāls “Padomju džinsi” tika nominēts 12 Nacionālās kino balvas “Lielais Kristaps” nominācijās un svinīgajā ceremonijā saņēma trīs nozīmīgas balvas – labākā daudzsēriju filma, labākais scenārists – Staņislavs Tokalovs, Teodora Markova un Valdemars Kalinovskis, labākais aktieris – Kārlis Arnolds Avots. 

Savukārt ārpus Latvijas robežām seriāls ir izvēlēts kā viens no 12 dalībniekiem Eiropas lielākā seriālu festivāla“Series Mania” sekcijā “International Panorama” un izvēlēts Berlīnes Starptautiskā kinofestivāla programmā "Berlīnes seriālu tirgus atlase 2024".

Galvenajās lomās Kārlis Arnolds Avots, Aamu Milonoff un Igors Šelegovskis.
 
Lomās: Andris Keišs, Gints Grāvelis, Dainis Gaidelis, Ivars Krasts, Gundars Āboliņš, Jevgēņijs Isajevs, Jānis Jarāns, Nikolajs Šestaks, Valentīns Novopoļskis, Gatis Gāga, Indra Briķe, Juris Bartkevičs, Matīss Ozols, Jānis Skutelis, Jurijs Djakonovs, Baiba Broka u.c. 
 
Seriāla idejas autors Staņislavs Tokalovs; scenārija autori Staņislavs Tokalovs, Teodora Markova, Valdemārs Kalinovskis (Waldemar Kalinowski); režisori Staņislavs Tokalovs, Juris Kursietis; operators Valdis Celmiņš; mākslinieces Laura Dišlere un Zanda Landrāte-Bedrīte; kostīmu māksliniece Liene Bite; grima māksliniece Maija Gundare; komponists Kārlis Auzāns; skaņu režisors Ernests Ansons un montāžas režisors Oskars Morozs. Producente Aija Bērziņa, studija "Tasse Film".
 
Seriāls “Padomju džinsi” tapis ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Nacionālā Kino centra atbalstu. Seriāla līdzfinansētāji ir Go3 un TV3. Seriāla ģenerālsponsors ir veikalu tīkls DEPO. Seriāla sponsors ir ORLEN Latvija. Starptautiskais izplatītājs: Beta Film. 
 
Studija “Tasse Film’’ dibināta 2011. gadā, un to vada pieredzējusī producente Aija Bērziņa. “Tasse Film” nodarbojas ar augstas kvalitātes mākslas filmu producēšanu sadarbībā ar pieredzējušiem režisoriem, kā arī jaunu talantu meklēšanu un to virzīšanu starptautiskajā filmu tirgū. Studija producējusi filmas “Es esmu šeit” (rež. Renārs Vimba 2016),  “Ar putām uz lūpām” (rež. Jānis Nords, 2017), “Paradīze 89” (rež. Madara Dišlere, 2018), “Oļegs” (rež. Juris Kursietis, 2019), “Mīlulis” (rež. Staņislavs Tokalovs, 2022) un “Mana brīvība” (rež. Ilze Kunga-Melgaile, 2023).