foto: EPA/Scanpix
NASA ziņo: piektdien Zemei pietuvosies teju trīs futbola laukumus garš asteroīds
(Ilustratīvs foto) Saskaņā ar NASA teikto: "Lielākajai daļai zemei tuvu esošu objektu ir orbītas, kas tos nepietuvina pietiekami tuvu Zemei un tāpēc nerada sadursmes risku, taču nelielai to daļai, ko sauc par potenciāli bīstamiem asteroīdiem, ir jāpievērš lielāka uzmanība."
Trakā pasaule
2024. gada 1. februāris, 15:53

NASA ziņo: piektdien Zemei pietuvosies teju trīs futbola laukumus garš asteroīds

Jauns.lv

Saskaņā ar NASA rīcībā esošajiem datiem, mūsu planētai drīzumā pietuvosies pieci gigantiski asteroīdi, un viens no tiem - jau rītdien.

Asteroīdi, kas pietuvojas Zemei, nonāk ziņu virsrakstos, jo sadursme ar šādu objektu var vienā momentā pārrakstīt mūsu planētas nākotni.

NASA nākusi klajā ar paziņojumu, ka tuvākajās dienās Zemei pietuvosies vairāki šāda veida objekti - asteroīdi. Kopumā pieci.

Lielākais no tiem, ir "2008 OS7" un mums vistuvāk parādīsies jau rītdien - 2. februārī - 1,77 miljonu jūdžu jeb 2 850 000 km attālumā.

Saskaņā ar NASA "Asteroid Watch" resursu, šis asteroīds ir 890 pēdas (ap 271 metru) garš. Tā trajektorija gan liecina, ka esam drošībā.

Saskaņā ar NASA teikto: "Lielākajai daļai zemei tuvu esošu objektu ir orbītas, kas tos nepietuvina pietiekami tuvu Zemei un tāpēc nerada sadursmes risku, taču nelielai to daļai, ko sauc par potenciāli bīstamiem asteroīdiem, ir jāpievērš lielāka uzmanība."

NASA informēja arī par četriem citiem asteroīdiem, kuri savos izmēros ir ēku lielumā:

"2007 EG", kurš Zemei pietuvojās 29. janvārī, aptuveni 16 110 000 km attālumā;

"2024 BY", kurš šodien, 1. februārī, lido garām Zemei 2 530 000 km attālumā;

"2003 BM4", kurš šodien lido mums garām 3 320 000 km attālumā;

kā arī "2024 BP1", kurš rītdien, 2. februārī lidos garām Zemei 3 420 000 km attālumā.

Saskaņā ar NASA datiem, asteroīdi ir mūsu saules sistēmas veidošanās pārpalikumi. Tā sāka veidoties pirms apmēram 4,6 miljardiem gadu.

Ne visi asteroīdi ir vienāda izmēra un formas. Tā kā asteroīdi veidojas dažādās vietās dažādos attālumos no saules, nav divu vienādu asteroīdu.

Lielākā daļa asteroīdu sastāv no dažāda veida akmeņiem, bet dažos ir sastopami ir metāli, piemēram, niķelis vai dzelzs.

Tēmas