Dānijas kroņprincis Frederiks Rīgā tiekas ar uzņēmējiem

gallery icon
Slavenības
2024. gada 14. janvāris, 06:24

Pirms 30 gadiem viņš Rīgā studentiem uzsauca alu! Dānijas jaunā karaļa Frederika X piedzīvojumi Latvijā

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Jaungada uzrunā Dānijas karaliene Margrēte II paziņoja par atteikšanos no troņa, un nu par karali šodien kļūst viņas dēls Frederiks. Bet vai zinājāt, ka kroņprincis pirms gadiem 30 izbaudīja studentu dzīvi Latvijā?

Frederiks Andre Henriks Kristians (55), kas Dānijas karaļvalsti pārņems 14. janvārī, Latvijā pabijis jau vairākas reizes. Vispirms 1992. gadā viņš kā Orhūsas Universitātes politoloģijas students izgāja mācību praksi Latvijas Universitātē, tad tajā pašā gadā Rīgu apciemoja kopā ar vecākiem Dānijas karalieni Margrēti II un princi konsortu Henriku uz viņu karaliskās jahtas "Danneborg" (tā bija viena no pirmajām tik augstdzimušo personu vizītēm neatkarību atguvušajā Latvijā), bet 2018. gadā Frederiks ar sievu Mēriju pie mums ieradās jau oficiālā vizītē kā Dānijas kroņprincis.

Rīgu apciemo Dānijas kroņprincis Frederiks ar kundzi princesi Mēriju

gallery icon

Uz praksi ar miesassargiem

Politoloģe Ilze Ostrovska, uzzinājusi, ka Frederiks kļūs par Dānijas karali, savās atmiņās par viņa studiju gaitām padalījās sociālajos tīklos, rakstot, ka toreiz kroņprincis studēja politoloģiju un prakse viņa grupai – 10 studentiem – notika Rīgā, kur Latvijas Universitātes politisko zinātņu katedra bija prakses organizētāja un atbildīgā.

"Visādi gāja. Bet bija interesanti. Frederikam bija līdzi divi miesassargi. Stingri pieteicu viņu grupai, ka noteikti nevar iet uz viesnīcas Latvija bāru, jo tur uzturas no cietuma iznākušie, kas adaptējas brīvai dzīvei. Protams, ka miesassargi pirmajā vakarā aizdrāzās uz Latvijas bāru un otrā rītā stāstīja pilnām mutēm,” atceras toreizējā LU pasniedzēja, izstāstot arī divus atmiņā palikušos aizkustinošos momentus: “Reiz Frederiks pamanīja, ka esmu sanervozējusies, pienāca un mierinoši [viņam tad bija nedaudz pāri 20 gadiem] uzsita man uz plecu kā mazam bērnam – sak, viss būs labi. [Viņš bija dāņu studentu grupas oficiālais vadītājs.] Bet pēc koncerta Lielajā ģildē pienāca un teica: “Jums taču ir ļoti labs klasiskās mūzikas izpildītāju orķestris. Tas ir pārsteigums.” Viņš saprata un novērtēja. Atšķirībā no citiem.”

Pa alus kausam ar žurnālistu

Savukārt bijušais žurnālists Kārlis Seržants ne bez lepnuma teic, ka pat dzēris alu kopā ar Dānijas kroņprinci! “Toreiz strādāju laikrakstā "Diena". Es gan neatceros, kurš mani iepazīstināja ar Frederiku, bet tas notika parkā. Vienkārši gāju, pretī kopā ar Frederiku nāca kāds paziņa no Latvijas Universitātes. Apstājos parunāties ar paziņu, un viņš mūs arī sapazīstināja. Tā vienkārši – sveiki, sveiki, tas ir Dānijas kroņprincis Frederiks,” smejas Seržants, sakot, ka sākotnēji īsti pat nav noticējis, līdz kroņprincis iedevis savu vizītkarti.

Vārds pa vārdam, līdz šī nejaušā satikšanās Seržantam noslēdzās ar pasēdēšanu kādā Vecrīgas alus krogā. “Papļāpājām ar princi par sabiedriskām un politiskām lietām. Ļoti vienkāršs puisis, absolūti ne iedomīgs, “pirkstus pa gaisu nemētāja”. Par karaļu lietām nerunājām, bet gan par dzīvi. Viņu vairāk interesēja Latvijas neatkarības atgūšanas procesi, tas, kā mums gāja ar omoniešiem,” atceras Kārlis Seržants un piebilst: “Bet tas, ka viņam būtu bijuši miesassargi, tas gan manā atmiņā nav palicis. Varbūt arī bija, bet tad tik neuzkrītoši, ka pat tos nepamanīju.”

Studentiem uzsauca alu

Togad politoloģiju Latvijas Universitātē studēja arī politologs Filips Rajevskis. Viņš gan ar nožēlu atceras, ka personiski satikties ar Dānijas kroņprinci nesanāca. “Kad Frederiks uz Latviju atbrauca ar saviem vecākiem, viņš uz Universitātes bibliotēku atveda vērtīgas grāmatas. Mums, studentiem, bija jāpalīdz tās sanest, bet pēc tam Frederiks mūs uzaicināja uz pusdienām uz vecāku karaliskās jahtas. Diemžēl es saslimu un ļoti, ļoti pārdzīvoju, ka uz to pasākumu netiku,” žurnālam "Kas Jauns" pastāsta Rajevskis.

Toties viņa kursabiedrs, sabiedriskās politikas centra Providus asociētais pētnieks un docents Latvijas Universitātē Valts Kalniņš gan bija starp tiem studentiem, kas pabija pie kroņprinča uz Dānijas kuģa.

“Jā, es satikos ar Frederiku, bet maz kas palicis atmiņā. Tas tomēr bija vairāk nekā pirms 30 gadiem!” žurnālam "Kas Jauns" teic Kalniņš, stāstot, ka patiešām neliela Latvijas studentu grupiņa tikusi uzaicināta uz Dānijas karaliskās jahtas. “Žēl, ka toreiz nebija tik brīvi pieejami fotoaparāti, tāpēc arī nav fotogrāfijas piemiņai. Jā, atceros, ka Frederiks mūsu politikas zinātņu katedrai ziedoja daudz grāmatu, un, iespējams, ka mums, studentiem, tās bija jāpalīdz atnest uz bibliotēku. Bet visvairāk atmiņā iespiedies fakts, ka mums uz Dānijas kuģa iedeva dāņu alu skārdenēs. Kas tāds mums deviņdesmito gadu sākumā bija diezgan liels brīnums, jo šādu alu studenti nepavisam nevarēja atļauties nopirkt – ļoti dārgi tad bija,” ar smaidu atceras Valts Kalniņš. 

Kas ir kroņprincis Frederiks

Princis Frederiks ir karalienes Margrētes II un viņas 2018. gada februārī mirušā Francijā dzimušā vīra prinča Henrika vecākais dēls. Kopš dzimšanas 1968. gada 26. maijā Frederiks Andrē Henriks Kristians ir Dānijas troņmantnieks.

foto: PPE/SIPA/Shutterstock/ Vida Press
Frederiks un Mērija kopā ir jau teju 15 gadus – nākamgad tiks svinēta šī kāzu jubileja. Viņa ir pirmā austrāliete, kas kļuvusi par kroņprincesi kādā Eiropas karaliskajā ģimenē. Frederiks šodien kļūst par Dānijas karali Frederiku X.

Frederiks, kurš deviņdesmito gadu sākumā tika uzskatīts par dumpiniecisku “ballīšu princi”, 1995. gadā mainīja savu reputāciju, kad Orhūsas Universitātē ieguva maģistra grādu politikas zinātnēs. Savā maģistra darbā viņš analizēja Baltijas valstu ārpolitiku, kā dēļ vairākkārt apmeklēja Baltiju. Frederiks ir arī pabeidzis plašas militārās studijas un mācības visos trīs dienestos (flotē, armijā un gaisa spēkos), jo īpaši jūras spēku elitārajos speciālo operāciju spēkos Frømandskorpset. Princis Frederiks ir arī aizrautīgs sportists, viņš ir noskrējis maratonus Kopenhāgenā, Ņujorkā un Parīzē, piedalījies vairākās Ironman sacensībās, kā arī daudzās dabas ekspedīcijās, tostarp uz Grenlandi un Mongoliju.

2003. gadā karaliene Margrēte II deva savu piekrišanu Frederika laulībām ar Mariju Elizabeti Donaldsoni, austrāliešu mārketinga konsultanti, ar kuru kroņpricis iepazinās Sidnejas bārā olimpisko spēļu laikā 2000. gadā. Karaliskās kāzas notika 2004. gada 14. maijā Kopenhāgenas katedrālē, un vēlāk ģimenē piedzima četri bērni. Tikmēr pērn 2023. gadā bulvārpresē parādījās ziņas par Frederika romānu ar meksikāņu sabiedrības dāmu Genovevu Kasanovu.

Dānijas kroņprincis Frederiks un kroņprincese Mērija apmeklē Jaungada pusdienas 2024. gada 1. janvārī

gallery icon