Slavenības
2024. gada 6. janvāris, 17:22

"Bračka nav bagāža": miris savulaik no Rīgas lidojušais "Gada kaķis", kuru lieku kilogramu dēļ Maskavā grasījās nolemt mokošai nāvei

Jauns.lv

Krievijas pilsētā Vladivostokā miris kaķis Viktors, kurš pirms dažiem gadiem kļuva par slavenību, kad pēc lidojuma no Rīgas Maskavā viņu nelaida lidmašīnas salonā liekā svara dēļ, liekot saimniekam ķerties pie viltības.

“Kaķis, kurš cienīgi nodzīvoja savu dzīvi un šai Pasaulei izdarīja vairāk, nekā daudzi cilvēki. Skrien pa varavīksni, kaķi Viktor. Maigus mākoņus,” savā “Facebook” kontā rakstīja runča saimnieks Mihails.

Aģentūrai TASS viņš izteicās, ka veterināriem neizdevās noteikt precīzu kaķa nāves cēloni, bet viņam bija problēmas ar nierēm.

Viktors kļuva slavens 2019. gada novembrī, kad Krievijas aviosabiedrība “Aeroflot” Maskavā neļāva viņu ielaist salonā pārmērīga svara dēļ. Saimnieks atteicās likt savam mīlulim mocīties bagāžas nodalījumā un nolēma izlaist reisu uz dzimto Vladivostoku. Pirms tam Viktors bez problēmām bija ielidojis no Rīgas.

Muitas kontroles laikā Maskavas Šeremetjevas lidostas darbiniece nosvēra Viktoru un izrādījās, ka viņa svars par diviem kilogramiem pārsniedz pieļaujamo rokas bagāžas svaru. Uz saimnieka teikto, ka īsā lidojuma laikā no Rīgas mincis jau tā bija ļoti mocījies, bet 8 stundu lidojums uz Vladivostoku otrā pasaules malā bagāžas nodalījumā viņu garantēti nogalinās, lidostas darbiniece palika kurla. “Uz visiem mēģinājumiem paskaidrot, ka kaķis dzīvs neaizlidos bagāžā un līdz pat mūža beigām katru nakti viņai rādīsies murgos, viņa atbildēja, ka viņai ir noteikumi un uzņemties atbildību par Viktora diviem liekiem kilogramiem lidmašīnas salonā viņa negrasās,” savā “Facebook" kontā rakstīja saimnieks Mihails.

Ne tikai rūpējoties par savu mīluli, bet vadoties pēc principa “Bračkam ir jābūt blakus, bračka nav bagāža,” vīrietis nolēma nepamest nelaimē savu mīluli un uzkavēties Maskavā, līdz atrastu veidu drošam mājupceļam kopā. Lai nokļūtu mājās, nācās ķerties pie viltības, “aizņemoties” vieglāku kaķi no citiem cilvēkiem. “Resnā kaķa Viktora nomaiņas operācija ar mazo kaķenīti Fibiju aizritēja veiksmīgi — svari uzrādīja pieļaujamo normu, bet aviosabiedrības darbiniece laipni izdeva iekāpšanas karti, novēlot laimīgu lidojumu,” apmierināts vēstīja saimnieks.

Tiesa, par šo savdabīgo antireklāmu “Aeroflot” atriebās Viktora saimniekam, viņu izslēdzot no “lojalitātes programmas” un atņemot 14 gadu laikā sakrātos bonusus.

Pēc šī incidenta Viktors kļuva par slavenību, tiesa, viņam nācās arī notievēt. Kad jau nākamā gada janvārī viņu uzaicināja ciemos Tatarstānas tūrisma komitejas vadītājs Sergejs Ivanovs, izrādījās, ka visiem aviopārvadātājiem no Vladivostokas uz Kazaņu ir tie paši svara ierobežojumi, un Viktoram nācās steigšus “nomest” divus kilogramus. Martā viņa saimnieks ziņoja, ka Krievijas aviosabiedrība S7 palielinājusi salonā pārvadājamo dzīvnieku maksimālo svaru no 8 līdz 10 kilogramiem. Viktoru sāka aicināt uz dažādiem pasākumiem, bet kaķu izstādē “Ketsburg 2020” tika ieviesta prēmija “Gada kaķis”, un Viktors kļuva par pirmo tās laureātu.