Slavenības
2015. gada 24. februāris, 03:34

Pārizdots "Led Zeppelin" leģendārais albums "Physical Grafitti"

Jauns.lv

Pirmdien pasaules mūzikas veikalos tiek piedāvāts pārizdots viens no visu laiku leģendārākajiem rokmūzikas ierakstiem - grupas "Led Zeppelin" albums "Physical Grafitti", liecina informācija grupas mājaslapā.

Pārizdotais albums pieejams arī Latvijas mūzikas veikalos.

Albums pirmoreiz tika izdots 1975.gada 24.februārī, un tādējādi ar pārizdevumu mūzikas pasaule atzīmē šā darba 40 gadu jubileju.

"Physical Grafitti" ir grupas sestais albums, tas ierakstīts laika posmā no 1970. līdz 1974.gadam, apkopojot gan jaunas, gan iepriekšējos albumos neiekļautas kompozīcijas. Tā kā muzikālā materiāla apmēra dēļ viss saturs neietilpa vienā ilgspēlējošajā platē, tad "Led Zeppelin" nolēma izdot dubultalbumu.

Sākotnēji "Physical Grafitti" izdeva pašu "Led Zeppelin" dibinātā ierakstu kompānija "Swan Songs", kura tika dibināta aptuveni gadu pirms albuma izdošanas.

Albums "Physical Grafitti" iznākšanas gadā ieguva pirmo vietu Lielbritānijas pieprasītāko albumu sarakstā un pirmo vietu ASV "Bilboard Top 200" albumu sarakstā. ASV tirgū "Physical Grafitti" ieguvis sešpadsmitkārtēju platīna albumu statusu ar pārdotiem 8 miljoniem kopiju, bet Lielbritānijā - divkārtēju platīna statusu. 1976.gadā albums ieguva "Grammy" balvu, žurnāls "Rolling Stone" albumu ievietojis 500 visu laiku labāko albumu sarakstā, bet žurnāls "Q" - 100 lieliskāko albumu sarakstā.

Par vienu no albuma kompozīcijām - "Kashmir" - grupas vokālists Roberts Plānts ir izteicies kā par darbu, ar ko viņš lepojas visvairāk.

Žurnāls "Rolling Stone" nosaucis grupu "Led Zeppelin" par "lielāko 70.gadu rokgrupu" un "vienu no visssmagākajām visu laiku grupām". 1995.gadā "Led Zeppelin" uzņemti Rokenrola Slavas zālē.

"Led Zeppelin" izjuka 1980.gadā pēc bundzinieka Džona Bonema nāves. 2007.gada decembrī grupa gan apvienojās uz vienu koncertu, kur Bonemu aizvietoja viņa dēls Džeisons. 2014.gadā kompānijas "Virgin" boss Ričards Brensons, kurš ir arī kvēls "Led Zeppelin" fans, piedāvāja 800 miljonus ASV dolāru grupai par apvienošanos uz 35 koncertu turneju, taču Plānts šo piedāvājumu noraidīja.

BNS