foto: Publicitātes foto
Melnā maģija un mafija. Seriāla "Full Circle" recenzija
TV
2023. gada 19. novembris, 10:52

Melnā maģija un mafija. Seriāla "Full Circle" recenzija

Jānis Pomjē

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Nepelnīti klusi iznācis Stīvena Soderberga, ASV ražīgākā kinorežisora, jaunais seriāls "Pilns aplis". Skatītāju vērtējumi ir remdeni, stāsta anotācija – ierindas, tomēr aktieru ansamblis – daudzsološs, un veidotāji ir leģendāri ASV autori. Beigu beigās pie mums nonācis viens no 2023. gada spēcīgākajiem seriāliem.

Vienlaikus ar pārējo pasauli pašu mājās varam vērot seriālu, kas acīmredzot palicis skaļāko Holivudas filmu ēnā, kas šovasar ievilināja skatītājus no pludmalēm, mežiem, kafejnīcu terasēm un TV ekrāniem kinozālēs. Tomēr «Pilna apļa» režisors ir ne mazāk slavens un nozīmīgs kā abi viņa kolēģi, kuru filmas kļuva par šīsvasaras kinohitiem.

Jaunā seriāla režisors Stīvens Soderbergs ienāca kinopasaulē strauji un pārliecinoši. 1989. gadā tikai 26 gadu vecumā viņš ar savu pirmo pilnmetrāžas filmu «Sekss, meli un videokasete» ieradās Kannu kinofestivālā un ieguva prestižu kinobalvu. Kopš tā laika viņš kinopasaules elitē ir uz palikšanu. Par spīti panākumiem viņa karjeras ceļš ir īpatnējs. Soderbergs nevis attīsta arvien vērienīgākus un ambiciozākus projektus, strādājot un iztamborējot tos gadiem ilgi, bet tieši pretēji – spiež uz kvantitāti. It sevišķi pēdējā desmitgadē režisors savos darbos pārņem visas radošās lomas.

Jaunākais seriāls, par kuru šoreiz runājam, nav pirmais gadījums, kad Soderbergs ir arī operators un montāžas režisors, tādējādi veidojot ekrāna darbu kā cilvēks–orķestris. Jūs varētu domāt, ka tas ir ļoti laikietilpīgi. Tā jau arī ir, bet Soderbergs izlaiž savas filmas un seriālus kā no ložmetēja. 2023. gads vēl nebūt nav galā, bet režisors šogad bez «Pilnā apļa» skatītāju vērtējumam nodevis vēl vienu astoņu sēriju TV seriālu un lielbudžeta kinofilmu. Soderbergs darba apjoma ziņā ir viens no ražīgākajiem autoriem, turklāt pirms pāris gadiem viņš publicēja arī savu kultūras patēriņa dienasgrāmatu. Paralēli šādai darba intensitātei viņš teju katru dienu noskatās kādu filmu un reizi mēnesi pabeidz lasīt kādu grāmatu.

Viņa plašā filmogrāfija ir raiba. Viņš uzņēmis pilnmetrāžas filmas vien ar «iPhone» telefonu, ir režisējis Holivudas lielāko zvaigžņu ansambli šarmantos dēku stāstos par «Oušena bandu»,  kā arī vēsturiskas drāmas, kā «Labais vācietis». Šis kino maniaks (vārda vislabākajā nozīmē) savu seriālu režijas autora spēku spoži apliecināja, manuprāt, vienā no visu laiku labākajiem TV seriāliem «The Knick». 2013. gadā iznākušais seriāls vēstīja par Ņujorkas slimnīcas aizkulisēm 20. gadsimta sākumā lielu medicīnisko atklājumu laikā.

It kā krimiķis, bet tomēr…

Beidzamajā desmitgadē sāk šķist, ka Soderbergam būtiskāk par stāstu saturu ir tas, kā viņš tos izveido. «Pilnais aplis» savā anotācijā varētu nešķist nekas unikāls un varētu atgādināt amerikāņu krimiķus, kādi pāri okeānam top jau desmitgadēm. Ja vien tam nebūtu pievienota šķipsniņa melnās maģijas. Seriāls paralēli seko lērumam varoņu sarežģītā, pat dīvainā kriminālstāstā. Ķīniešu grupējuma pasūtījumā tiek nogalināts nozīmīgs gajāniešu mafijas darbonis. Tomēr pustrakā gajāniešu grupējuma vadone Mahabiri kundze to saista ar ģimenei pirms 20 gadiem uzliktā lāsta turpinājumu. Tāpēc tiek izplānota sarežģīta nozieguma shēma. No Dienvidamerikas dzimtās zemes tiek atvesti divi jauni gajānieši, kuru amerikāņu sapnis momentāni pārtop piespiedu iesaistīšanā Ņujorkas kriminālajā pasaulē.

Gajānieši plāno nolaupīt slavena ēst gatavošanas raidījuma un pretencioza šovmeņa mazdēlu, lai pieprasītu dīvaina apjoma izpirkuma summu. Turklāt šī summa jānogādā precīzi 1.11 naktī parkā, kur šamanis ir uzvilcis melnās maģijas apli. Pat ja tas tiks izdarīts, plāns ir tik un tā nogalināt puiku. Tikmēr Mahabiri kundze ber rīsu apli uz pesteļu kartes un buras. Visu sarežģīs tas, ka misijas gaitā nevienam no izpildītājiem netiek dota pietiekama informācija, un skatītājs kopā ar Mahabiri kundzi ir vienīgie, kas puslīdz saprot šīs dīvainās misijas loģiku. Izpildītāju hierarhijā sākas haoss, neziņa noved pie tā, ka notiek misēkļi un kādam parādās sirdsapziņa. Tomēr tam visam pa vidu ir čaklā policiste Mela Harmonija, kura sen jau ir atstādināta no gajāniešu kriminālās šūniņas apkarošanas. Tomēr, kā jau no kino filmām zinām, labie policisti ir neuzvarami. Viņa savā brīvajā laikā turpina izsekot gajāniešus un gadās tieši visam kriminālajam rituālam pa vidu. Šī uzcītība viņu atalgos un novedīs pie tālākas lietas izpētes, par spīti savam skeptiskajam, slinkajam un nedaudz korumpētajam priekšniekam. Neraugoties uz to, ka pati policiste Mela ir neadekvāti nesavaldīga savam amatam, viņa pamazām atklās noslēpumus arī bagātā šovmeņa ģimenē, pret kuru tika vērsts noziegums.

Netipiskais rakurss

Šis ir no tiem stāstiem, par kura sižetu jo mazāk zināsiet pirms skatīšanās, jo labāk. Notikumi ieskicē tikai pirmās divas sērijas. Turklāt šīs sērijas paskrien elpu aizraujoši, un tajās ir vēl kaudze ar atgadījumiem. Patiesībā jau intrigu piņķeri nenorimst arī tālākajās sērijās, un, ja seriālu sāksiet skatīties ne pārāk vēlā vakarā, var gadīties, ka tā arī nespēsiet to pārtraukt darīt un iztrauksieties notikumiem cauri vienā piegājienā. Protams, temps mazliet pierimst šajā sešu sēriju piedzīvojuma vidusdaļā. Tomēr, tikko kā pierimst sižeta augstais temps, vairāk izgaismojas varoņu sarežģītā psiholoģija, varoņu pagātnes skeleti skapjos un dažādas citas cilvēciskas nianses, kurām meistarīgais režisors ir devis telpu. Tādējādi seriāls kļūst nevis tikai par meistarīgu, mazliet mistisku detektīvu, bet arī sniedz mums emocionālu pieredzi.

Īpašu garšu «Pilnajam aplim» piešķir arī paša režisora-operatora īpatnais kameras darbs un brīžam savādie rakursi. Apvienojumā ar dinamisko montāžu, kas strauji virza stāstu uz priekšu, tas klasiskajam kriminālajam žanram piešķir svaigu elpu. Neraugoties uz sarežģīto sižetu, kur katram varonim ir savas intereses, Soderbergs ir ļoti skaidri visu pasniedzis skatītājam. Viss atrodas lieliskā līdzsvarā. Viscaur «Pilnā apļa» gaitai saglabājas noslēpumu plīvurs, kas mūs ar aizrautību aicina skatīties tālāk. Sižeta līnijas godam tiek atrisinātas, un mēs nepazūdam sarežģītajā daudzu varoņu cīņā. Līdzīga žanra filmās un TV seriālos ļoti bieži gadās, ka ievads mums sola kaut ko neredzēti aizraujošu, bet finālā paši autori netiek galā ar saviem sižeta pinekļiem.

«Pilnajā aplī» ir arī ironisks humors, kas neuzkrītoši pazib varoņu dialogos un kopumā bieži vien absurdajās situācijās, kuras diriģē ar ezoteriku apsēsta mafijas krustmāte. Tur liels nopelns ir scenārija autoram Edam Solomonam – autoram ar bagātīgu izklaides kino un TV seriālu scenāriju pieredzi. Nedrīkst nepieminēt aktieru ansambli. Tajā sastopas visdažādākās izcelsmes un ādas krāsas aktieri, kas pēdējā laikā ir teju obligāti lielbudžeta seriālos. Tā tas ir arī šeit, bet Melas Harmonijas varone zobgalīgi kādā ainā atļaujas piebilst, cik dažādi mēs te visi esam sapulcējušies. Ļaujot pasmaidīt arī par šādām jaunām tendencēm.

Dažāda ir ne tikai aktieru izcelsme, bet arī viņu vārdu slava. Ja ar Zazī Bītsu un Klēru Deinsu komandā varētu lepoties jebkuras filmas vai seriāla veidotāji, tad ne mazāk smalki savus tēlus atveido virkne aktieru, par kuriem nav dzirdēts it nekas. Seriāls ir prasmīga meistara izveidots darbs ar jaušami netipisku piegaršu. Kamēr viduvējie skatītāju vērtējumi pāri okeānam man nav saprotami, aicināšu jūs nelikties par tiem zinis un izmēģināt šo kriminālo piedzīvojumu pašiem.

Full Circle

"HBO Max"

Pirmā sērija: 2023. gada 13. jūlijā.

Sēriju skaits: 6.

Scenārija autors: Eds Solomons.

Režisors: Stīvens Soderbergs.

Lomās: Klēra Deinsa, Zazī Bītsa, Timotijs Olifants u. c.