foto: gbimages / Alamy/ Vida Press
Fani apjukuši minējumos: beidzot atklāts "cilvēka ar zariem" noslēpums uz slavenā "Led Zeppelin" albuma vāka
"Led Zeppelin IV" albuma vāks.
Mūzika
2023. gada 12. novembris, 05:27

Fani apjukuši minējumos: beidzot atklāts "cilvēka ar zariem" noslēpums uz slavenā "Led Zeppelin" albuma vāka

Jauns.lv

Daudzus gadu desmitus britu rokgrupas "Led Zeppelin" fani ir apjukuši minējumos, kas tieši attēlots uz grupas populārākā albuma vāka.

52 gadus pēc "Led Zeppelin IV" iznākšanas, kur citu vidū bija arī grupas galvenais hits "Stairway to Heaven", atklājās, ka noslēpumainais "cilvēks ar zariem" ir britu jumiķis, kurš dzīvojis XIX gadsimtā.

Atklājumu veicis britu zinātnieks un sens "Led Zeppelin" daiļrades cienītājs, vēsturnieks Braiens Edvardss no Rietumanglijas universitātes (UWE).

Edvardss pastāstīja BBC, ka studējis vecus fotoalbumus savam akadēmiskajam pētījumam, un pēkšņi uzdūrās kaut kam ļoti pazīstamam.

"Es uzreiz pazinu vīrieti ar žagaru saini - viņu bieži dēvē par " cilvēku ar zariem"," saka Edvardss.

Zinātnieks nopietni ieinteresējās par fotogrāfijas vēsturi, kas izvietota uz slavenā albuma vāka, un sāka meklēt tālāk. Rezultātā viņš spēja uzstādīt ne tikai fotogrāfijas autora, bet arī cilvēka vārdu, kurš tajā figurēja.

Uz "Led Zeppelin IV" vāka "cilvēks ar zariem" attēlots krāsās - un redzams kādā ierāmētā attēlā, kas karājas pie sienas ar nolupušām tapetēm.

Tāpēc iepriekš daudzi uzskatīja, ka tā nav fotogrāfija, bet gan glezna, kuru grupas solists Roberts Plānts it kā nopircis antikvariātā pie ģitārista Džimija Peidža mājas Anglijas grāfistē Berkšīrā.

Taču izmeklēšanas rezultātā kļuva skaidrs, ka oriģinālā fotogrāfija bija melnbalta - un to veica cilvēks vārdā Ernests Fārmers, kurš nomira 1944. gadā.

Pirmo norādi Edvards atrada albumā, kur atradās foto.
Tajā bija fotogrāfa vārds, Ernests, bet nebija uzvārda. Pats albums parakstīts šādi: "Atmiņas par braucienu uz Šaftsberiju, Vasarsvētki. 1892. Dāvana tantei no Ernesta."

Taču, tā kā izrādījās, ka Viktorijas laikos strādāja simtiem fotogrāfu ar šādu vārdu, zinātnieks nolēma sašaurināt meklēšanas lauku.

Attēls ar uzrakstu "jumiķis no Viltšīras" izskatījās pietiekami profesionāls, tāpēc Edvardss sāka meklēt aptieku īpašniekus, kuri tolaik bieži nodarbojās ar fotografēšanu.

Rezultātā zinātnieks atklāja, ka vienam no aptiekāriem, kas strādāja Solsberijas pilsētā, bija dēls vārdā Ernests Fārmers.
Vēlāk internetā tika atrasti arī Fermera ar roku darināto uzrakstu piemēri.

Izrādījās, ka viņš bija pirmais fotogrāfijas skolas vadītājs toreizējā Rīdžentstrītas Politehniskajā institūtā (Tagad šo mācību iestādi sauc par Vestminsteras universitāti.)
"Daži paraksti sakrita ar tā cilvēka rokrakstu, kurš ierakstīja uzrakstus albumā," saka Edvardss. "Izskatās, ka tas ir oriģināls."
Kad zinātnieks precīzi uzstādīja fotogrāfa vārdu, nāca galvenā varoņa kārta.

Izpētot tajā laikā strādājošo jumiķu sarakstus, atklājās, ka attēlā redzams cilvēks vārdā Lots Longs. Viņš nomira 1893. gadā, tas ir, aptuveni gadu pēc tam, kad tika uzņemta fotogrāfija, kas uz visiem laikiem iemūžināja viņa seju miljoniem "Led Zeppelin" fanu.

Kad Edvardss atklāja savu noslēpumu, Viltšīras muzejs izpirka oriģinālo fotogrāfiju un tagad plāno to izstādīt publiskai apskatei nākamā gada pavasarī. Izstāde, kuras ietvaros tā tiks izrādīta, veltīta Ernesta Fārmera foto mantojumam un tai būs nosaukums "Viltšīras jumiķis: fotoceļojums pa Viktorijas Veseksu"

"Mēs parādīsim, kā Fermers demonstrēja Viltšīras un Dorsetas iedzīvotāju garu, viņu ciemus un dabas skaistumus, kas tik ļoti atšķīrās no tās dzīves, kādu viņš dzīvoja Londonā," stāsta Viltšīras muzeja direktors Deivids Dovsons. "Ļoti interesanti, ka grupa "Led Zeppelin" izmantoja šo kontrasta motīvu starp pilsētas un lauku dzīvi - un 70 gadus vēlāk padarīja to par leģendārā albuma vāka galveno elementu."

"Led Zeppelin IV" iznāca 1971. gadā un kļuva par grupas visvairāk pārdoto albumu.