Slavenības
2023. gada 15. oktobris, 17:07

Leģendārais Maikls Keins: man vairs nespīd jaunu smukulīšu lomas, tādēļ aizeju pensijā

Jauns.lv

90 gadus vecais angļu aktieris Maikls Keins beidzot nolēmis mest mieru filmām, un baudīs pensionāra dzīvi.

Sers Maikls jau vairākkārt izteicies, ka vēlas noslēgt aktiera karjeru, taču allaž gadījies kāds vilinošs piedāvājums, kas lika atkal mesties darbā. Bet šoreiz, pēc “The Great Escaper” noslēgšanas tas ir nopietni. “Es mēdzu teikt, ka došos pensijā. Lūk, tagad tas ir patiešām,” viņš sacīja intervijā BBC.

Uz šādu lēmumu viņu pamudināja apziņa, ka ļoti cienījamo gadu dēļ viņam piedāvāto lomu diapazons kļūs mazs. “Tagad es varu dabūt tikai 90 gadus vecu vīru lomas. Vai varbūt 85 gadus vecu,” viņš pajokoja. “Viņi nebūs galvenie varoņi. Nav 90 gadīgu galveno varoņu, tie ir jauni, smuki puiši un meitenes.”

Filmā “The Great Escaper” viņš tēlo reālu Otrā pasaules kara veterānu Bērniju Džordanu, kurš 2014. gadā kļuva slavens, aizbēgot no pansionāta, lai Francijā piedalītos slavenās 1944. gada 6. jūnija izcelšanās Normandijā jeb “D dienas” 70. gadskārtas svinībās. Ar šo operāciju tika uzsākts iebrukums Vācijas okupētajā Rietumeiropas daļā, kas veicināja Sabiedroto uzvaru Otrajā pasaules karā.

Sers Maikls šajā filmā tēloja pārī ar izcilo angļu aktrisi un kādreizējo politiķi Glendu Džeksoni, kura jūnijā nomira 87 gadu vecumā dažus mēnešus pēc filmas pabeigšanas. Jāpiebilst, ka Džeksone ir viena no retajām aktrisēm, kas spējusi izpelnīties tā dēvēto “aktiermākslas trīskāršo kroni” — gan ASV Kinoakadēmijas Oskara balvu (divas reizes), gan augstāko ASV pagodinājumu televīzijā “Emmy” balvu (trīs reizes), gan augstāko ASV pagodinājumu teātrī “Tony” balvu. Šāds panākums ir izdevies tikai 24 cilvēkiem — 9 vīriešiem un 15 sievietēm. No viņiem pašlaik dzīvi ir Als Pačino, Džeremijs Aironss, Džofrijs Rašs, Rita Moreno, Vanesa Redgreiva, Megija Smita, Elena Bērstina, Helena Mirena, Frānsisa Makdormanda, Džesika Lanža un Viola Deivisa.

Arī sers Maikls ir guvis plašu atzinību. Saņēmis divas Amerikas Kinoakadēmijas balvas kā labākais otrā plāna aktieris — 1986. gadā par lomu filmā "Hannah and Her Sisters" un 1999. gadā par lomu filmā "SThe Cider House Rules", bet kopumā nominēts sešas reizes. Turklāt viņš kopā ar tādām leģendām kā Džeks Nikolsons, Merila Strīpa, Pols Ņūmens, Lourenss Olivjē, Denzels Vašingtons, Ketrīna Hepbērna ir ticis nominēts Oskara balvai piecās desmitgadēs.

2000. gadā par ieguldījumu kinomākslā karaliene Elizabete II viņu iecēla bruņinieku kārtā.

Pēc aktiera karjeras noslēguma sers Maikls negrasās nīkt dīkdienībā. Šogad tiks publicēts viņa trilleris “Deadly Game”, un vispār — dzīve turpinās. “Kaut gan man ir 90, es joprojām tveru katru sekundi,” saka sers Maikls.