Kino
2023. gada 2. oktobris, 13:34

"Pārbaudieties, kamēr nav par vēlu!" aicina Gaja Ričija slavenās filmas "Nav dūmu bez stobriem" aktieris, kurš pats nepaspēja

Jauns.lv

56 gadu vecumā miris britu aktieris Džeiks Abrahams, kurš vislabāk pazīstams ar lomu Gaja Ričija slavenajā gangsterkomēdijā “Nav dūmu bez stobriem” (Lock, Stock and Two Smoking Barrels).

Gaja Ričija klasikā Džeiks Abrahams tēloja vienu no lempīgajiem zagļiem, kuriem bija uzdots nozagt divas antīkās šautenes.

Aktiera nāves cēlonis — prostatas vēzis. Viņa aiziešana ir traģiska ar to, ka nāvējošo diagnozi viņam noteica tikai pirms dažiem mēnešiem, kad nekas vairs nebija glābjams. Aktieris vērsās pie ārsta tikai tad, kad ilgstoši juties slikti un urīnā ievēroja asinis, un uzzināja, ka vēzis bija sācis veidoties jau pirms apmēram četriem gadiem un tā metastāzes jau bija izplatījušās uz mugurkaulu, iegurni un žultspūsli.

Kad aktieris uzzināja šausmīgo vēsti, viņš mudināja citus neatstāt vēža pārbaudes uz brīdi, kad jau ir par vēlu. "Es nokavēju. Lūdzu, nenovilciniet, līdz ir par vēlu. Jūs varat saglābt desmit vai divdesmit gadus, ko pavadīt ar bērniem un ģimeni, un tas ir visdārgākais, kas jums ir."

Prostatas vēzis Latvijā ir biežākais ļaundabīgais audzējs vīriešiem, turklāt tā izplatība pēdējā desmitgadē ir palielinājusies. Laikā no 2010. līdz 2017. gadam vidējais saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju no 105,5 pacientiem palielinājies līdz 144,1 pacientam. Par to, vai un kādu ārstēšanu saņem prostatas vēža pacienti, liecina pacientu mirstības rādītāji. Latvijā mirstība ar prostatas vēzi onkoloģisko slimību pacientu vidū 2018. gadā bija visaugstākā - 48,4 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, norādījusi Prostatas vēža pacientu biedrība.