Trakā pasaule
2023. gada 22. septembris, 18:49

Floridiešu mājas apciemo iemīļotais trīskājainais lācis, kuram patīk arī iedzert

Jauns.lv

Pēdējo gadu laikā ASV Floridas štata Orlando apkaimē ir parādījusies neparasta slavenība — kāds trīskājains lācis, kuru invaliditātes dēļ vietējie ir iesaukuši par “Statīvu”. Neviens nezina, kā lācis pazaudēja savu priekšējo labo ķepu, taču uz trijām kājām ķepainis klunkurē ne pirmo gadu, meklējot kārumu. Tiesa, viņa pēdējā revīzija izpelnījās plašu ievērību medijos.

Lieta tāda, ka šoreiz ķepainis pieķerts, baudām alkoholiskos dzērienus, kad šomēnes apciemoja kādu māju Leikmērijā. Ķepaiņa viesošanos fiksēja novērošanas kamera, bet tobrīd mājās atradās tikai 13 gadus vecais Džozefs Diglio ar savu suni.

Suns pirmais pamanīja nelūgto ciemiņu, kad ļaujot pusaudzim noslēpties drošā attālumā. Tikmēr ķepainis paklaiņoja pa verandu, pēc tam ienāca mājā un devās pie ledusskapja, atvēra to un sāka rakņāties. Vēlāk izrādījās, ka kārumnieks bija našķojies ar “White Claws” alkoholiskajiem kokteiļiem, dodot priekšroku tiem, kas ar mango un zemeņu garšu.

Pabeidzis mielošanos, ķepainis izgāja ārā pa izplēsto caurumu plēvē.

Džozefa māte izteicās “New York Post”, ka šī nemaz nebija “Statīva” pirmā ciemošanās, un šo lāci Seminolu apgabalā labi pazīst. “Godīgi sakot, tā ir vienkārši daļa no mūsu dzīves šeit. Es nebaidījos, jo mēs lāci labi pazīstam. Viņš šeit dzīvo; cik vien iespējams, mēs cienām [lāču] dzīves telpu.” Konkrēti viņu māju lāči apmeklējuši vismaz trīs reizes, vienreiz nočiepjot kūku mīklu.

“Statīvs” jau sen pieķerts rakņājamies pa rajona atkritumu tvertnēm vai ielaužoties garāžās. Nav brīnums, klunkurējot uz trim kājām, par medībām nākas aizmirst.

Floridas iemītnieki ir pieraduši pie savvaļas dzīvnieku apmeklējumiem, viņu teritorijās ir iemaldījušies ne tikai lāči, bet arī brieži, Birmas pitoni, Argentīnas ķirzakas, pāvi, koku vardes, iguānas, pat aligatori.

Varas iestādes uzskata, ka štatā dzīvo apmēram 4000 melno lāču, no kuriem vairums dzīvo centrālajos rajonos. Tā kā Floridas 21 miljona iedzīvotāju apdzīvotie rajoni strauji palielinās, attiecīgi samazinās lāčiem pieejamā dzīves teritorija, kas kļūst aizvien sadrumstalotāka. “Viņi iznāk no meža, meklējot ēdamo,” sacīja Floridas Zivju un savvaļas dabas saglabāšanas komisijas amatpersona Maiks Orlando, kas nodarbojas ar melno lāču populācijas aizsardzību. “Grūti viņus vainot. Mēs iespiežamies viņu teritorijā, viņi spiež pretī.”

Komisija regulāri publicē padomus, kā harmoniski sadzīvot ar lāčiem, neprovocējot konfliktus. To barošana ir aizliegta, un iedzīvotājiem uzdots izmantot atkritumu tvertnes, kas spēj izturēt lāču “uzmanību”, kā arī nepieļaut lāču netīšu pievilināšanu ar mājas mīluļiem paredzēto barību.

Orlando norāda, ka šajā laikā lāči gatavojas ziemai, tādēļ īpaši aktīvi meklē ēdamo un spēj dienā notiesāt 20 000 kalorijas. Arī “šmigas” pamēģināšana nav nekas ārkārtējs. “Lāči nogaršos jebko,” sacīja Orlando. Runājot par “Statīva” fiziskajiem trūkumiem, viņš piebilda, ka Floridā ir redzēti vairāki trīskājaini lāči, kurus galvenokārt traumē automašīnas. Pašu “Statīvu” viņš pazīst jau gandrīz 10 gadus. “Vairošanās sezonā viņš tusēja ar mātīti. Viņš ir lēnīgāks par citiem lāčiem, taču tik un tā ir lācis. Un lielāko daļu viņš ir bijis, kā lai to pasaka, “labs lācis”.”

Nesen kāda nekustamo īpašumu aģente netālu izrādīja māju potenciālam pircējam, kad lācis parādījās pavisam tuvu. Klientu tas nemaz nesamulsināja. “Cilvēki šeit ir pieraduši. Redzēt lāci nav nekas neparasts,” sacīja aģente.

Melnie lāči ir sastopamie arī citos štatos, taču satikšanās mēdz būt līdzīga, pat pārsteigumu pilna. Par to savulaik pārliecinājās Rietumvirdžīnijas štata Nikolasas apgabala pamatskolas direktors, kuru pārsteidza no atkritumu tvertnes izlīdušais ķepainis. Savukārt citi reizēm pārsteigti konstatē, ka pekainis iekārtojies uz ziemas guļu viņu pašu degungalā.

Amerikas melnais lācis jeb baribals (Ursus americanus) ir Ziemeļamerikā visbiežāk izplatītais lāču veids. Pieaudzis tēviņš sasniedz līdz 2 metru garumu un 360 kilogramu svaru. Atšķirībā no grizli lāčiem baribali reti uzbrūk cilvēkiem, un ASV teritorijā letāli uzbrukumi notiek vidēji ne biežāk kā reizi gadā.

Visvairāk savā uzturā Amerikas melnais lācis patērē dažādus augus, riekstus, ogas un augļus. Tas labprāt ēd arī maitu un kukaiņus, īpaši kukaiņu kāpurus: skudras, bites, lapsenes un termītus. Lācis mēdz izpostīt bišu stropus, lai tiktu pie medus un bišu kāpuriem. Upēs un ezeros tas medī lašus un foreles, kā arī vēžus un citus ūdeņu dzīvniekus. Kopumā var teikt, ka melnais lācis ēdīs visu, ko var atrast. Siltākos reģionos tas neatteiksies arī no Amerikas aligatoru olām. Atrodoties cilvēku apdzīvoto vietu tuvumā, lācis barojas izgāztuvēs, kā arī nekautrējas apmeklēt privāto māju pagalmus un paēst tieši no atkritumu urnas.