foto: Publicitātes
Diriģents Ivars Cinkuss nokritis no trepēm un salauzis plecu
Diriģents neplāno izmantot slimības lapu, jo diriģēt var arī tikai ar labo roku.
Slavenības
2023. gada 9. septembris, 12:06

Diriģents Ivars Cinkuss nokritis no trepēm un salauzis plecu

Santa Sergejeva

Jauns.lv

Slavenais latviešu diriģents Ivars Cinkuss atvaļinājumā zāģējis kokam zarus un guvis traumu – salauzis kreisās rokas plecu.

"Pēc Dziesmusvētkiem man uzreiz Siguldā bija ilggadējie starptautiskie latviešu jauno mūziķu meistarkursi kopā ar Ņujorkā dzīvojošo latviešu komponisti Daci Aperāni. Apmācības jaunajiem mūziķiem bija desmit dienas. Un tad man iekrita brīvāks brīdis, kad arī aizbraucu uz laukiem palīdzēt ar darbiem tuviem radiniekiem,” sarunā ar žurnālu "Kas Jauns" atklāj Ivars Cinkuss. Bet, lauku darbus veicot, tika lauzta roka…

Diriģents saka, viņa gūtā trauma ir maznozīmīga un ikdienišķa. “Zāģējot kokam zarus, nokritu no trepēm un lauzu plecu. Tā ir – nav ko nepieredzējušiem cilvēkiem kāpt uz trepēm pie koka. Nu noteikti būtu daudz interesantāk, ja traumu būtu guvis kautiņa laikā,” viņš joko un piebilst – Dievam paldies, ka šāda trauma negadījās pirms Dziesmusvētkiem, kur viņš bija viens no svētku programmas Goda virsdiriģentiem.

“Augusts man bija relatīvi brīvs, nekas īpaši nebija jādiriģē, tāpēc traumu esmu guvis veiksmīgā laikā,” neraugoties uz ieģipsēto roku un ilgo rehabilitācijas periodu, kas vēl stāv priekšā, pozitīvi noskaņots ir diriģents. “Kamēr atgūšu pilnvērtīgas kreisās rokas kustības, paies aptuveni pusgads, bet jāteic, ka ar vienu roku var mierīgi strādāt, nekādu problēmu. Labā roka absolūti nav cietusi. Ar vienu roku var darīt pilnīgi visu. Ja man būtu cietusi labā roka, tad būtu daudz grūtāk, būtu jāpārmācās rakstīt ar kreiso un daudzas citas lietas jāmācās. Tāpēc šajā ziņā man ir veiksmīgi, ja vispār to var nosaukt par veiksmi. Ja tagad būtu Dziesmusvētki, tad es varētu arī 17 000 dalībnieku nodiriģēt ar labo roku,” viņš piebilst un arī kategoriski noraida iespēju par slimības lapas ņemšanu. “Ko es tajā atpūtā darītu? Mans darbs ir mana atpūta,” viņš nosaka.

Diriģents teic, ka lauzto roku viņš saudzē, tā tagad ir speciālā aprīkojumā iekārta kaklā. Ģipsis jau šobrīd ir noņemts. “Nu man ir jāievēro pašam disciplīna un jāveic fizioterapija, jāpilda vingrojumi,” tā Ivars Cinkuss.

Jau šā gada nogalē diriģentam stāv priekšā divi lieli un nozīmīgi notikumi. “Pats lielākais sagaida decembrī, kad man ar vīru kori Gaudeamus un komponista Jāņa Lūsēna ērģeļu versijas pirmatskaņojumu ir koncertturneja Austrijas pilsētās – Zalcburgā, Vīnē un Grācā. Un pēc tam es atkal dodos, varētu pat teikt, savā ikgadējā svētceļojumā uz Austrāliju, kur strādāju, tur būs latviešu kultūras dienas Melburnā. Latvijā atgriezīšos tikai janvāra vidū. Esmu jau pieradis jauno gadu sagaidīt Austrālijā, nu jau tuvojas 20 reize, kā es tur regulāri braucu,” savus tuvākās nākotnes plānus atklāj Cinkuss.