“Mēģināt panākt, lai visi konkrētajā mirklī izdara labāko.” Ints Teterovskis par diriģenta būtību un enerģijas sajušanu
Dziesmu svētku virsdiriģents Ints Teterovskis “Radio SWH” raidījumā “Ar dziesmu par dzīvi”.
Slavenības
2023. gada 17. jūlijs, 14:50

“Mēģināt panākt, lai visi konkrētajā mirklī izdara labāko.” Ints Teterovskis par diriģenta būtību un enerģijas sajušanu

Jauns.lv

“Es parasti diriģēju tā varbūt dullāk. Ja skatās uz kolēģiem, tad ķermenis un roku vēziens man ir diezgan plašs,” “Radio SWH” raidījumā “Ar dziesmu par dzīvi” stāsta jauniešu kora “Balsis” mākslinieciskais vadītājs un Dziesmu svētku virsdiriģents Ints Teterovskis. Tāpat viņš dalās pārdomās par to, kāda ir diriģenta būtība un kāpēc ir jāprot sajust kora enerģija, lai vadītu to īstajā virzienā.

Teterovskis, kurš ir Dziesmu svētku kopkorī iemīļots diriģents ar savu humora izjūtu un brīvo diriģēšanas manieri, raidījuma vadītājai Inesei Vaikulei atklāj, ka jūtas labi gan sava, gan lielā kopkora priekšā. “Vienmēr jūtu tādu zināmu pozitīvu attieksmi, kas, protams, palīdz, un kas uzliek tev kaut kādus zināmus pienākumus, bet tajā pat laikā palīdz droši stāstīt savu ideju, kā tu gribi to dziesmu, un mēģināt panākt, lai visi tajā konkrētajā mirklī izdara to labāko, ko, nu, var,” norāda diriģents.

“Diriģenta būtība ir spēt nomotivēt, lai cik koris būtu liels, kaut kādā veidā mēģināt sakoncentrēt visu enerģiju, lai tanī mirklī tā eksplodē, bet, protams, Dziesmu svētkos tas ir grūti, jo programma ir gara un virsdiriģentu ir daudz, un viņi mainās, enerģētika mainās visu laiku,” stāsta Teterovskis. Viņš piebilst, ka svarīgi ir arī, kurā vietā koncertā būs dziesma. “Svētku laikā tev ir ļoti, ļoti jāmēģina sajust enerģētika, kas ir estrādē, un jāmēģina viņa vadīt tajā virzienā, lai priekšnesums sanāktu visiespējami labākais, jo tur cīnīties ar kaut ko vienkārši nav iespējams.”

Teterovskis min piemēru ar savu kori “Balsis”, kad tiek trenēta izturība, mēģinot dziesmu vairākkārt, taču lielā kopkorī ir svarīgi sajust un vadīt enerģijas. “Izturība tuvina kaut kādam rezultātam, tad šeit tomēr ir motivācija sajust,” viņš stāsta, “Enerģijas no koristiem nāk, viņas ir grūtāk vadīt, jo pēc būtības jau tu vadi to enerģiju. Tā slodzīte pēc vienas nodiriģētas dziesmas estrādē vai kādā savā koncertā ir nesalīdzināmi lielāka.”

Pilnu raidījuma ierakstu vari noklausīties šeit.