foto: LETA
Muzejam nodotas Lilitas Ozoliņas skolas burtnīcas
Lilita Ozoliņa.
Slavenības
2023. gada 28. jūnijs, 00:09

Muzejam nodotas Lilitas Ozoliņas skolas burtnīcas

Jauns.lv

Teātra muzejam nule nodoti unikāli materiāli – kino un teātra aktrises Lilitas Ozoliņas (1947-2023) pamatskolas burtnīcas.

Tās bija nokļuvušas pie ornitologa, gulbju pētnieka Ruslana Matroža. Viņš ir Latvijā vienīgais ornitoloģijas vēsturnieks, kurš savācis iespaidīgu arhīvu par putnu pētniecību mūsu valstī, bet šoreiz Matroža rokās bija nokļuvuši teātra dīvas Ozoliņas bērnības domraksti.

foto: Ruslans Matrozis
Lilitas Ozoliņas burtnīca.

“Kā šie materiāli nokļuvuši pie manis? Pilnīgi nejauši. Pārņemot zoologa Zanda Spura (1923-1998) privāto arhīvu, starp dažādiem materiāliem, atradu arī virkni dokumentu no viņa radiem. Viņa mātes māsa Zenta Valdmane (1901-1998) no 1951. gada strādāja Rīgas 8. vidusskolā par 1.-4. klašu skolotāju.

Lilitas Ozoliņas pirmā skolotāja Zenta Valdmane, foto uzņemts 1922. gadā.

Viņas skolniece bija Lilita Ozoliņa, kura vēlāk kļuvusi par atpazīstamo aktrisi, tāpēc skolotāja par piemiņu atstāja šos sacerējumus. Pēc 65 gadiem tie nonākuši pie manis kā Spura arhīva sastāvdaļa,” stāsta Matrozis.

foto: Ruslans Matrozis
Lilita Ozoliņa bērnībā ir rakstījusi ļoti glītā rokrakstā.

Viena bijusi glītrakstīšanas burtnīca no 1953. gada, kad Lilita mācījās rakstīt katru burtu, un deviņi atsevišķi sacerējumi, kas rakstīti no 1953 līdz 1956. gadam. Minētā skola mūsdienās ir Rīgas Jāņa Poruka vidusskola un atrodas Čiekurkalnā.

Atvadas no izcilās aktrises Lilitas Ozoliņas

2023. gada 12. jūnijā Dailes teātrī notika atvadīšanās no teātra un kino aktrises Lilitas Ozoliņas.

gallery icon