foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Jūlijs Krūmiņš ar ceļamkrānu tornī uzceļ 150 kilogramu smagu jūraszirdziņu
Jūraszirdziņa pacelšanas dienā klāt bija autors Edvīns Krūmiņš, viesnīcas direktore Maija Krieviņa, viņas tēvs Jūlijs Krūmiņš un miljonārs Jevgeņijs Gombergs.
Slavenības
2023. gada 1. maijs, 14:27

Jūlijs Krūmiņš ar ceļamkrānu tornī uzceļ 150 kilogramu smagu jūraszirdziņu

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Miljonārs Jūlijs Krūmiņš (84), pošoties sava jaunā, grandiozā sešus miljonus eiro vērtā Jūrmalas apartamentu projekta "Stories" atklāšanai, jaunbūves torni izgreznojis ar iespaidīgu metāla jūraszirdziņa skulptūru, vēsta žurnāls "Kas Jauns".

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Vējrādis jūraszirdziņš ir Jūrmalas jaunās viesnīcas sargs

Jūraszirdziņa, kas ir 2,3 metrus augsts un 150 kilogramu smags, autors ir metāla mākslinieks Edvīns Krūmiņš, kuru ar Jūliju Krūmiņu iepazīstinājis miljonārs un mecenāts Jevgeņijs Gombergs – vīrs, kura savrupnama pagalmu rotā daudz aprunātais zirgā sēdošā Krievijas cara un imperatora Pētera I bronzas piemineklis, kas pirms daudziem gadiem slējās Rīgas pašā centrā, kur tagad atrodas Brīvības piemineklis.

Pateicoties par kopāsavešanu, Krūmiņš par jaunās viesnīcas simbola jūraszirdziņa krusttēvu iecēlis Gombergu, un viņš bija arī klāt dienā, kad masīvais metāla mākslas darbs ar ceļamkrānu tika pacelts, nosēdināts un nostiprināts torņa smailē. Nu vējrādis jūras zirgs Hippokamps ir jaunās apartamentu viesnīcas "Stories" sargs – vīrišķības, izturības un vēsturiskā mantojuma simbols.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Vējrādis jūraszirdziņš ir Jūrmalas jaunās viesnīcas sargs

Jau vasaras sākumā Jūlija Krūmiņa ģimene plāno svinēt jaunās viesnīcas atklāšanu. Tās nosaukums Stories (tulkojumā Stāsti) izvēlēts tāpēc, ka šī apmešanās vieta top kā stāstu muzejs, kurp varēs atbraukt no jebkuras pasaules malas un ne tikai komfortabli pavadīt laiku Jūrmalā, bet arī uzzināt daudz interesanta par cilvēkiem, kas nāk no Latvijas, par viņu dzīvi un sasniegumiem. “Ceļojot pa pasauli, biju pārsteigts, cik daudz interesantu stāstu ir saistīti ar Latvijā dzimušiem cilvēkiem. Austrālijā, piemēram, dzīvoja latvietis, kas ar rokām medīja krokodilus un bija prototips populārās filmas "Krokodils Dandijs" varonim. ASV, Floridā, latviešu puisis aiz nelaimīgas mīlestības uzbūvēja slaveno Koraļļu pili. Vēlāk šā stāsta iespaidā tapa Billija Aidola dziesma "Sweet 16". Strādājot "Mosfilmā", sapratu, kādu ieguldījumu kino vēsturē ir sniedzis Eizenšteins, un kur vēl mūsu dzīvā leģenda Raimonds Pauls, kas piedevām vēl man ir personīgi pazīstams un ar ko ilgus gadus Baltezerā esam dzīvojuši kaimiņos. Un tādu stāstu, tādu lielu un dižu cilvēku ir ļoti daudz! Patiesi vēlos, lai mēs visi un arī mūsu ciemiņi zinām par šiem cilvēkiem, lai par viņiem stāsta bērniem un nākamajām paaudzēm,” par projektu, kura tapšanā ieguldīti seši miljoni eiro, klāsta uzņēmējs.