foto: REUTERS/SCANPIX
Jau 75! "Aerosmith" solists Stīvens Tailers šodien svin dzimšanas dienu
Stīvens Tailers, 2021. gada 21. martā.
Slavenības
2023. gada 26. marts, 20:17

Jau 75! "Aerosmith" solists Stīvens Tailers šodien svin dzimšanas dienu

Jauns.lv

Rokgrupas "Aerosmith" solists Stīvens Tailers ir piedzīvojis daudzus kāpumus un kritumus. Savā 75. dzimšanas dienā mūzikas leģenda cīnās ar atkarības sekām un pretrunīgām attiecībām.

Ar tādiem hitiem kā "Walk This Way" un "I Don't Want to Miss a Thing" grupa "Aerosmith" guva panākumus visā pasaulē un piepildīja vislielākos stadionus pasaulē.

Iedvesmojoties no "Beatles" un "Rolling Stones"

70. gadu sākumā Tailers kopā ar savu draugu ģitāristu Džo Periju izveidoja grupu "Aerosmith". Viņus iedvesmoja "divu puišu" modelis, piemēram, Miks Džegers no "Rolling Stones" un Kīts Ričardss, kā arī "Beatles" Džons Lenons un Pols Makartnijs.

Tailers ir teicis, ka sākumā viņi nebija īpaši ambiciozi. 

Taču 1973. gadā tika izdots debijas albums "Aerosmith" ar viņu pirmo klasisko hitu "Dream On". Albums nesasniedza topu virsotnes, taču nebija arī tālu.

"Toys in The Attic" iznāca divus gadus vēlāk, albums ar hitu "Walk This Way" grupu katapultēja līdz slavas augstumiem. 

Narkotikas un rokenrols

foto: imago/Future Image
"Aerosmith" Stīvens Tailers koncertē savā "Get a Grip" turnejā Vēzeres-Emsas Hallē, Oldenburgā, 1993. gada 26. novembrī.

Androgīns un provokatīvs viņš kā zizlis šūpoja mikrofona statīvu un sajūsmināja publiku ar savu apspīlēto kombinezonu. 

Viņa panākumi gāja roku rokā ar narkotiku lietošanu. Tailers sāka smēķēt marihuānu 16 gadu vecumā, savukārt kokaīns vēlāk tika iekļauts viņa netikumu ikdienas sarakstā. Tailers izdzīvoja īstu rokzvaigznes dzīvi, savas dzīves laikā iztērējot miljonus narkotikām, viņš reiz teica kādā intervijā.

Bet narkotikas galu galā radīja problēmas grupā - Tailers un Perijs tika nosaukti par "Toxic Twins". Intervijā vācu žurnālam "Der Spiegel" 2017. gadā Tailers sacīja: "mēs izmēģinājām visu".

Taču mūzika bija viņa lielākā narkotika. "Es šodien šeit nebūtu," viņš teica, "es izdzīvoju, jo "Aerosmith" jau sen ir bijusi mana vienīgā atkarība," teica Tailers.

Lielā krīze iestājās 80. gadu sākumā, kad grupas dalībnieki sastrīdējās savā starpā, Džo Perijs un ģitārists Breds Vitfords pameta grupu, taču 1985. gadā atkal tai pievienojās.

Gadu vēlāk viņi sadarbojās ar amerikāņu hiphopa grupu "Run DMC", lai izveidotu "Walk This Way" rimeiku, kas bija megahits.

Grupa atkal sāka piepildīt stadionus un ieņemt topu virsotnes. Viņi ieguva četras "Grammy" balvas.  2001. gadā "Aerosmith" tika iekļauti Rokenrola slavas zālē, bet 2005. gadā žurnāls "Rolling Stone" savā 100 visu laiku labāko mūzikas izpildītāju sarakstā grupu ierindoja 57. vietā.

2012. gadā viņi izdeva "Music from Another Dimension", kas izrādījās viņu pēdējais albums. Tailers vēlāk izdeva 2016. gada solo albumu "We're All Somebody from Somewhere".

Bet Taileram ir narkotiku recidīvs, un koncerti tika atcelti 2022. gada jūlijā. Līdz gada beigām Tailera sliktās veselības dēļ tika atcelti vēl citi koncerti. Turpmāki koncerti nav plānoti.

foto: imago/Future Image
Džoijs Krāmers, Džo Perijs, Breds Vitfords, Stīvens Tailers un Toms Hamiltons no "Aerosmith" 1990. gada "Monsters of Rock" festivālā Doningtonas parkā, 1990. gada 18. augustā.

Apsūdzības par vardarbību 

Skandāls ir nomocījis Tailera personīgo dzīvi. Haoss sākās ar viņa attiecībām ar nepilngadīgo Džūliju Holkombu, kad viņam bija 27, bet viņai 16.

Viņš adoptēja Holkombu, lai viņa varētu viņu pavadīt tūrēs. Tailers piespieda viņu veikt abortu, kad viņa bija piektajā grūtniecības mēnesī. Viņš atklāti rakstīja par attiecībām savā memuāros "Vai troksnis manā galvā tevi traucē?", kas tika publicēts 2012. gadā.

Pusgadsimtu vēlāk Holkomba iesniedza tiesā prasību pret Taileru par seksuālu vardarbību. Kalifornijas tiesa uz laiku ir apturējusi attiecīgo noilguma termiņu nepilngadīgo seksuālai vardarbībai. Lieta joprojām turpinās.

Līva Tailere – slepenais bērns

foto: REUTERS/SCANPIX
Aktrise Līva Tailere ierodas uz savas jaunās filmas "Super" pirmizrādi kopā ar savu tēvu, mūziķi Stīvenu Taileru, Holivudā, Kalifornijā, 2011. gada 21. martā.

Tailera nemierīgajā personīgajā dzīvē ietilpst arī viņa īsais romāns ar dziedātāju un "Playboy" modeli Bebe Buelu 1970. gadu vidū. Viņiem piedzimsa meita - aktrise Līva Tailere.

Ilgu laiku Tailers slēpa faktu, ka ir Līvas tēvs. Viņa uzskatīja, ka viņas tēvs ir rokmūziķis Tods Rundgrēns. Viņš uzņēmās paternitāti, jo Tailers nespēja audzināt bērnu savas atkarības dēļ no narkotikām. Abi noslēdza vienošanos, ka Līvai viņas 18. dzimšanas dienā pateiks, kas ir viņas īstais tēvs.

Tomēr viņa uzzināja patiesību, kad viņai bija 11 gadu. Pēc tam izveidojās tēva un meitas attiecības, kas piesaistīja lielu mediju uzmanību. Līva parādījās "Aerosmith" 1994. gada mūzikas videoklipā "Crazy". Tas bija viņas izrāviens, un 1998. gadā viņa spēlēja galveno lomu grāvējā "Armagedons", kurā "Aerosmith" dziedāja oficiālo skaņu celiņa dziesmu "I Don't Want To Miss Thing".

Kopš tā laika Tailers ir precējies divas reizes, un viņam ir vēl divas meitas un dēls.

Citi fakti par Taileru

2006. gadā Tailers tika ārstēts no C hepatīta. Kopš tā laika viņš ir veicinājis sabiedrības izpratni par aknu slimību briesmām.

Viņš arī atbalsta "Sea Shepherd Conservation Society", starptautisku organizāciju, kuras mērķis ir saglabāt bioloģisko daudzveidību. 2014. gadā Tailers aģitēja par labākiem cūku un liellopu turēšanas apstākļiem.

2008. gadā mūzikas žurnāls "Rolling Stone" ierindoja Taileru 99. vietā starp 100 visu laiku labākajiem dziedātājiem.

Tas, ka viņš paliek vecāks, viņu acīmredzot netraucē. Kad viņam palika 70, viņš "Der Spiegel" teica, ka tas nav tik slikti, kamēr viņš ir jaunāks par Miks Džegeru, kurš ir vairākus gadus vecāks.