foto: RTL
Angela Merkele pensijā kļūst par detektīvi
Kadrs no filmas – bijusī Vācijas kanclere Angela Merkele un mopsis Helmuts ķeras pie slepkavības izmeklēšanas.
TV
2023. gada 26. marts, 11:19

Angela Merkele pensijā kļūst par detektīvi

Jauns.lv

Bijusī Vācijas kanclere Angela Merkele nebauda laisku pensionāres dzīvi – viņa izmeklē slepkavību. Protams, ne īstajā dzīvē, bet gan jaunā vācu kriminālkomēdijā “Miss Merkele. Slepkavība Ukermarkā”.

Pusotru stundu garā filma parādīta RTL ēterā, tā uzņemta pēc vācu rakstnieka Dāvida Safjēra grāmatu sērijas “Miss Merkele”. Galvenā varone, ekskanclere Merkele kopā ar vīru Ahimu (dzīvē viņas vīrs ir Joahims Zauers) un mopsi Helmutu pārceļas uz mazu pilsētiņu un kļūst par vācu mis Mārplu.

Titullomu atveido Vācijā pazīstamā aktrise Katarīna Talbaha. Darbība norisinās Ukermarkas apriņķī, tāds patiešām pastāv un atrodas 80 kilometru no Berlīnes, Brandenburgas federālās zemes ziemeļaustrumos. Šī vieta ir slavena ar senatnīgiem ciematiem un skaistām dabas ainavām. Īstā Merkele šajā apvidū Templinas pilsētā pavadīja bērnību un beidza skolu.

Filmā Merkele nolemj apmesties Froidenštates pilsētiņā. Pensionētā politiķe stūrē elektroauto, daudz staigā kājām, cenšas izvārīt vīram kartupeļu zupu un aizraujas ar detektīvromānu lasīšanu. “Brīvība! Un vairs nekādas politikas!” viņa priecīgi izsaucas.

Mierīgā idille beidzas, kad kādas pils saimnieks Filips fon Bauhenvics ielūdz Merkeli uz viņa rīkoto vīna festivālu. Apstaigājot pili, viešņa uzduras īpašnieka līķim, nelaiķis visticamāk ir noindēts. Policija sliecas uz pašnāvības versiju, bet Merkele ķeras pie savas izmeklēšanas.

Vieniem filma patīk, citi kritizē, piemēram, epizodi, kur bijusī kanclere tuvplānā savāc suņa kakas, pie sevis sakot: “Es tik daudz reižu esmu vākusi mēslus aiz citiem.” Un jo īpašu sašutumu raisa kadri, kur Merkele mežā sēž tupus un nokārtojas. Līdzās ir Helmuts, kuram viņa skaidro, ka šī arī ir brīvība. Jāpiebilst, ka grāmatās mopsi sauc Putins, bet filmā tas tomēr pārdēvēts.