foto: GL Archive / Alamy/ Vida Press
Bēthovena matu šķipsnas analizē atklāj ģimenes noslēpumu un veselības problēmas
Džozefa Kārļa Stīlera Bēthovena portrets.
Slavenības
2023. gada 23. marts, 10:52

Bēthovena matu šķipsnas analizē atklāj ģimenes noslēpumu un veselības problēmas

Jauns.lv

Kembridžas universitātes vadītā pētnieku komanda analizēja Bēthovena matu šķipsnas. Testi atklājuši, ka Bēthovenam vairākus mēnešus pirms nāves bija ģenētiska nosliece uz aknu slimībām un B hepatīta infekciju.

Tomēr pētnieki nevarēja noteikt Bēthovena dzirdes zuduma cēloni. 

Vadošais autors Tristans Begs sacīja, ka ģenētiskie riska faktori kopā ar Bēthovena lielo alkohola patēriņu varētu būt veicinājuši viņa aknu slikto stāvokli. Starptautiskā komanda analizēja Bēthovena matu šķipsnas, kas glabājas publiskās un privātās kolekcijās, lai noskaidrotu Bēthovena veselības problēmas.

Ludvigs van Bēthovens dzimis Bonnā, Vācijā, 1770. gadā un nomira 56 gadu vecumā Vīnē, 1827. gadā. Izcilais komponists un pianists piedzīvoja progresējošu dzirdes zudumu, kas sākās viņa 20. gadu vidū un noveda pie tā, ka līdz 1818. gadam viņš kļuva kurls. 

Begs sacīja, ka komanda no komponista "sarunu grāmatām", kuras viņš izmantoja savas dzīves pēdējās desmitgades laikā, pieļāva, ka Bēthovena alkohola lietošana bija regulāra, taču viņa patērēto alkohola daudzumu bija grūti novērtēt. "Lai gan lielākā daļa viņa laikabiedru apgalvo, ka viņa patēriņš bija mērens saskaņā ar 19. gadsimta sākuma Vīnes standartiem, tas joprojām, iespējams, atbilst alkohola daudzumam, par kuru mūsdienās zināms, ka tas ir kaitīgs aknām," viņš teica. 

"Ja viņa alkohola patēriņš bija pietiekami liels ilgu laiku, mijiedarbība ar viņa ģenētiskajiem riska faktoriem ir viens no iespējamiem viņa cirozes izskaidrojumiem," viņš piebilda.

Komanda, pamatojoties uz matu genoma datiem, teica, ka Bēthovena kuņģa-zarnu trakta problēmas nav izraisījusi celiakija vai laktozes nepanesamība.

Johanness Krauze no Maksa Planka Evolūcijas antropoloģijas institūta Vācijā sacīja: "Mēs nevaram precīzi pateikt, kas nogalināja Bēthovenu, bet tagad mēs varam vismaz apstiprināt, ka pastāv ievērojams iedzimts risks un inficēšanās ar B hepatīta vīrusu.   

Ģenētiskie ģenealogi arī identificēja to, ko viņi raksturo kā "paternitātes notikumu ārpus pāra" - bērnu, kas radies dēkā - Bēthovena tiešā tēva līnijā. 

"Mēs ceram, ka, padarot Bēthovena genomu publiski pieejamu pētniekiem un, iespējams, pievienojot papildu autentificētas slēdzenes sākotnējām hronoloģiskajām sērijām, kādu dienu varēs atbildēt uz atlikušajiem jautājumiem par viņa veselību un ģenealoģiju," teica Begs.