Kristiana Brektes izstādes atklāšana Nacionālajā teātrī

Kristiana Brektes izstādes atklāšana Nacionālajā teātrī 2023. gada 16. martā

gallery icon
Sarkanais paklājs
2023. gada 17. marts, 13:13

Sadauzīts BMW džips pie Nacionālā teātra, bet tas vēl nav viss. Trakākais redzams iekšā. FOTO

Jauns.lv

Ceturtdien, 16. martā, Latvijas Nacionālā teātra Lielajā zālē notika Artūra Dīča lugas "Ričards. Nekā personīga" pirmizrāde teātra mākslinieciskā vadītāja Elmāra Seņkova režijā. Skatītājus teātra telpās sagaidīja pretrunīgi vērtētā mākslinieka Kristiana Brektes darbu izstāde, bet vēl pirms ieiešanas teātrī - inscenēta avārija.

Kā saka "Ričards. Nekā personīga" scenogrāfs Reinis Suhanovs, "izrāžu dienās Nacionālā teātra publiskā telpa pārtaps par izstāžu telpu, kurā ar vēsturiskajiem tēliem sarunāsies mūsdienu mākslinieka Kristiana Brektes izstādes darbi".

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva

"Lugas tēma par agresiju ģimenes vidē uzkurina Latvijas sabiedrību, tā liek veidot linča tiesu un pašrocīgu vajāšanu," saka Suhanovs un norāda: "Arī Brekte ir piedzīvojis vardarbību, bet - pret savu mākslu. Krāsas pleķi uz viņa gleznotā murāļa - gluži kā šīs izrādes plakātā esošā sieviete ar uzsisto aci vai manifestācijas gājiena dalībnieks ar izšķīdušu kaku maisiņu uz muguras."

Elīnas Sproģes tekstā par Brektes izstādi "Nekā personīga" pauž, ka "falls, kas šajā gadījumā klāts atsaucēm uz kanoniskiem skatuves uzvedumiem, ir plaši izmantots simbols Brektes līdzšinējā daiļradē, caur kuru iespējams runāt par vīrišķā spēka aplamu interpretāciju, kā arī katuālo cenzūras jautājumu izstāžu vidē". Un "ar savu izstādi mākslinieks, šķiet, pasludina traģēdijas un komēdijas nāvi, skatītāju aicinot uz sarunu par drāmas teātra likteni".

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Publicists Ēriks Hānbergs ar sievu Velgu arī pamanīja Brektes mākslu.

Tāpat pie Nacionālā teātra nācējus pārsteidz auto, kas it kā cietis avārijā pie pašas ēkas. Taču skaidrs - arī tā ir daļa no izrādes.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva

“Ričards. Nekā personīga” pirmizrāde Nacionālajā teātrī

“Ričards. Nekā personīga” pirmizrāde Nacionālajā teātrī 2023. gada 16. martā

gallery icon