Epizodes no filmas „Titāniks”

Keita Vinsleta un Leonardo di Kaprio filmā „Titāniks” (1997).

gallery icon
Kino
2023. gada 3. februāris, 16:40

“Titānikam” 25! Džeks ar Rozu bučojas aizkadrā; Vinsleta čurā baseinā – šie un citi fakti par leģendāro filmu

Jauns.lv

Neticami, bet fakts - 1997. gadā Džeimsa Kamerona uzņemtais mīlas grāvējs “Titāniks” šogad svin 25 gadu jubileju, un šī ievērības cienīgā jubileja nepaliks nepamanīta.  

“Titāniks” daudziem ir kļuvis par neatņemamu Valentīna dienas sastāvdaļu. Visticamāk, tā būs arī šogad, un, ņemot vērā filmas apaļo jubileju (un, visticamāk, arī sajūtot vēlreiz iespēju nopelnīt), Kamerons skatītājiem piedāvā filmas atjaunoto versiju 4K formātā, kas būs skatāma arī kinoteātros.

Bet, lūk, suminot nu jau par kino klasiku kļuvušo “Titāniku”, daži interesanti fakti par šo filmu -  tā varēja būt citādāka, nekā mēs to pazīstam.

Džuljetai vajadzēja būt citai

foto: Merrick Morton/20th Century Fox/Kobal/Shutterstock/ Vida Press
Klēra Ketrīna Deinsa un Leonardo Dikaprio filmā "Romeo un Džuljeta".

Izrādās, ka “Titānika” galvenās varones Rozas lomu bija paredzēts uzticēt Klērai Ketrīnai Deinsai, kur pazīstam no cita mīlas kino “Romeo un Džuljeta”. Atceroties tālo 1997. gadu,  Deinsai atklāj: “Bija tikko filmējusies ar Leonardo Dikaprio “Romeo un Džuljetā”, un viņi vēlreiz mūs vēlējās redzēt kopā, bet man vienkārši vairs nebija “iekšā”!” Viņa norāda, ka viņai ir “nulles nožēla” par to, ka nepiedalījās “Titānikā”.

Arī Gvineta Paltrova atteicās spēlēt Rozes lomu, un viņa atzīst, ka tagad to nožēlo. Citas potenciālās Rozas lomas atveidotājas bija Vinona Raidere, Uma Tūrmane un Rīza Viterspūna. Keita Vinsleta atklāj, ka, viņasprāt, Rozas lomai daudzas aktrises bijušas daudz piemērtākas, tomēr paveicies tieši viņai.

Arī Džeks varēja būs cits

foto: ilpo musto / Alamy/ Vida Press
Džonijs Deps.

Arī Džeka lomai, protams, bija vairāki kandidāti. Viens no viņiem bija Metjū Makdonahijs, kuru diemžēl “izbrāķēja”.  

Savukārt Džonijs Deps atteicās no šīs lomas, jo viņam “riebies scenārijs”. “Es vienkārši nespēju to izlasīt līdz galam,” atceras Džonijs Deps.

Visbeidzot loma tika piedāvāta Leonardo Dikaprio, taču viņš ilgi to apsvēra, jo viņam bijis piedāvājums arī spēlēt filmā “Boogie Nights”.

Leonardo Dikaprio pārdod māju, ko nopirka par „Titānika” honorāru

gallery icon

"Titānikam" milzu komerciālā veiksme

foto: Vida Press
"Titānika" filmēšana izmaksāja 200 miljonus ASV dolāru, bet filma nopelnīja 2 miljardus.

“Titāniks” 1997. gadā bija dārgākā tolaik uzņemtā filma. Eksperti bija pārliecināti, ka tā ir katastrofa, kas izmaksāja 200 miljonus ASV dolāru – tāds filmas budžets. Tomēr peļņas ziņā “Titāniks” izrādījās nenoslīcināms – tas nopelnīja divus miljardus dolāru, un līdz 2010. gadam kļuva par pelnošāko pasaules kino darbu.

Keita sagādāja Leo pārsteigumu

foto: ©20thCentFox/Courtesy Everett Collection/ Vida Press
Keita Vinsleta Rozas lomā.

Filmā ir epizode, kur Džeks zīmē Rozu kailu. “Viņš bija burvīgs, taču pirms filmēšanās mazliet satraucos, kā viņš mani uztvers – vai es viņam nelikšos par resnu,” atceras Vinsleta, “tāpēc, lai viņam nebūtu pārsteigumi, pārsteidzu viņu kaila vēl pirms filmēšanās provēm.”

Leonardo Dikaprio un Keita Vinsleta: "Titānika" romantiskais pāris uz ekrāna un dzīvē

gallery icon

Dikaprio trenējas skūpstīties ar Vinsletu

foto: Vida Press
Ilgu skūpstīšanās treniņu rezultāts - viena no zināmākajām "Titānika' epizodēm.

Lai skūpstīšanās ainas izskatītos maksimāli ticamas, Dikpario ar Vinsletu esot trenējušies. “Mēs skūpstījāmies aizkadrā vairāk, nekā varat iedomāties,” atklāja Dikpario Oprai Vinfrijai.

Vinsletu uzskatīja par resnu

foto: LANDMARK MEDIA / Alamy/ Vida Press
Diemžēl “resnās meitenes” slava Vinsletai sekoja arī “Titānikā”.

Keita Vinsleta reiz izteicās, ka jau bērnībā citi viņu uzskatījuši par meiteni ar lieko svaru. Drāmas skolotāja pat reiz teikusi, ka Vinsletai kā aktrisei būs jāsamierinās ar “resno meiteņu” lomām.

Keita Vinsleta dažādu laiku fotogrāfijās

gallery icon

Diemžēl “resnās meitenes” slava Vinsletai sekoja arī “Titānikā”. Aktrise atceras, ka populāras joks savulaik bijis pat to, ka “ir zināms, kāpēc Džekam filmā neatradās vieta blakus Vinsletai uz durvīm”. Viņa savulaik to ņēmusi pie sirds un sūtījusi visus ratā.

Vai Džekam bija iespējas izdzīvot?

foto: LANDMARK MEDIA / Alamy/ Vida Press
Teorētiski Džekam bija iespējas izdzīvot.

Tikmēr īstie “Titānika” fani veikuši eksperimentu – vai Džekam tiešām nebija izredžu. Izrādās, ka bija – Rozai vajadzējis novilkt savu glābšanas vesti un palikt to zem peldošajām durvīm. Tad abi mīlas balodīši varētu nodzīvot līdz sirmam vecumam. Atliek vien secināt, ka drošības instrukcijas nav tikai bailīgajiem, bet dažreiz noder arī kaislīgiem mīlētājiem.

Džeks neuzzīmēja Rozu

foto: LANDMARK MEDIA / Alamy/ Vida Press
Zīmējuma autors - Džeims Kamerons.

Filmā viss skaisti – Džeks intīmā gaisotnē uzskicē uz papīra valdzinošo Rozu. Tomēr realitātē viss noticis citādi – Rozu uzzīmēja filmas režisors Kamerons, un skici iespieda rokās Dikaprio!

Starp citu, zīmējums pārdots par 16 000 ASV dolāru!

Roka uz aprasojušā loga

foto: LANDMARK MEDIA / Alamy/ Vida Press
Šī epizode scenārijā nebija paredzēta.

Vinsleta atceras, ka roka, kas parādās uz aprasojušā logu mīlas ainā, nemaz nav bijusi scenārijā. Viņa atklāj, ka tā bijusi Dikaprio improvizācija.

“Titānika” filmēšana – visnotaļ stresaina

foto: Vida Press
Džeims Kamerons "Titānika" zvaigznēm dod norādes.

Aktieri un studijas darbinieki atceras, ka filmēšana notiku grūti – darbs pie filmas bieži notika 14 stundas dienā, Kamerons esot ļoti kliedzis uz visiem, turklāt režisoram bieži esot bijušas pamatīgas garstāvokļa svārstības.

Vinsletai paliek 21 gads zīmīgā dienā

foto: LANDMARK MEDIA / Alamy/ Vida Press
Keita Vinsleta palika 21 gadu veca dienā, kad tika filmēta šī aina.

Lai katastrofas epizode būtu ticamāka, zināms, ka filmas režisors aktieriem bija sarūpējis nepatīkamu pārsteigumu. Baseinā, kurā notika filmēšana, ūdens temperatūra bija gana auksta, lai aktieriem būtu stindzinoši  auksti. Turklāt dienā, kad tika filmēta traģiskā aina ar Džeka noslīkšanu, Vinsletai palicis tieši 21 gads. “Ūdens bija tik auksts, ka apaukstējos. Teicu Leo – man šodien ir dzimšanas diena,” šovā Oprai Vinfrijai atklāja Vinsleta, “uz ko viņš man atbildēja – saldumiņ, man tiešām ir vienalga!”

Pamatīgs pārbīlis

foto: LANDMARK MEDIA / Alamy/ Vida Press
Keita Vinsleta ir veikla nirēja.

Kādā no filmēšanās epizodēm Vinsletas mētelis aizķērās zem ūdens balsta un viņa nevarēja iznirt. Kamēr piepeldēja glābēji, bija pagājis kāds brīdis, kas radīja pamatīgusatraukumu par Vinsletas dzīvību. Izrādās, Vinsleta spēj zem ūdens pavadīt ievērojamu laiku. Tā kā viss beidzās tikai ar satraukumiem.

Starp citu, filmā "Avatar: The Way of Water" Vinsleta zem ūdens bez elpas pavadīja septiņas minūtes un 14 sekundes apsteidzot līdzšinējo rekorda autoru Holivudas aktieru vidū - Tomu Krūzu.

Vinsleta čurājusi baseinā

foto: LANDMARK MEDIA / Alamy/ Vida Press
Keita Vinsleta atzīsta - dažreiz nācās pačurāt baseinā.

Keita Vinsleta atzīsta, ka filmējoties “Titānika” katastrofas ainās, kad visi bijuši baseinā, viņa dažreiz tajā čurājusi. “Jā, es atzīstu, ka reizēm čurāju tajā ūdenī,” Vinsleta atzina žurnālam “Rolling Stone”, “ja vēlētos doties uz tualeti, tas aizņemtu pusstundu ar tām visām korsetēm, kleitām un tamlīdzīgām lietām.”

Kamerons skaidro, kas ir mīlestība

foto: ddp/Capital Pictures/Capi / Vida Press
Džeims Kamerons ir sarūpējis "Titānika" atjaunoto versiju.

Filmas režisors Džeims Kamerons cer, ka cilvēki priecāsies par “Titānika” jubileju, un vairs nejautās, vai Džeks varētu būt izdzīvojis. “Tas ir kā Romeo un Džuljeta. Tā ir filma par mīlestību un upurēšanos, un mirstību. Mīlestību var izmērīt ar upuriem, ko esam gatavi nest tās vārdā,” pavēstīja Džeims Kamerons.

Atjaunota versija 4K formātā

Par godu "Titānika" 25 gadu jubilejai Kamerons skatītājiem piedāvā filmas atjaunoto versiju 4K formātā, kas būs skatāma arī kinoteātros.