foto: Publicitātes
Vensdeja no Adamsu ģimenītes. Seriāla "Wednesday" recenzija
TV
2023. gada 1. februāris, 10:12

Vensdeja no Adamsu ģimenītes. Seriāla "Wednesday" recenzija

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Videostraumēšanas vietnes "Netflix" jaunākais veikums - pusaudžu seriāls "Vensdeja" ("Wednesday") - kopš iznākšanas sasniedzis jaunu rekordu starp angļu valodā iznākušajiem seriāliem pie ekrāna pavadīto stundu skaita ziņā.

Slavenās Adamsu ģimenītes piedzīvojumiem cilvēki pirmajā nedēļā veltījuši 341 230 000 stundu no sava dārgā laika, apsteidzot «Stranger Things» 4. sezonu (335 000 000 stundu). Rekordists, tiesa, vēl aizvien ar 571,8 miljoniem stundu ir korejiešu seriāls «Squid Game».

Kurš gan nepazīst dīvaino Adamsu ģimenīti? Amerikāņu karikatūrista Čārlza Adamsa (1912–1988) veidotie tēli, kurus viņš parakstīja ar pseidonīmu Čess Adamss un kas pirmo reizi publicēti 1938. gadā izdevumā «The New Yorker», jau sen ir kļuvuši par būtisku izklaides industrijas sastāvdaļu. 60. gados pie skatītājiem nonāca pirmais Adamsu seriāls – melnbaltā komēdija «The Addams Family» –, kas laika periodā no 1964. līdz 1966. izklaidēja skatītājus ar melno humoru un šausmu stāstiņiem. Tomēr tikai 90. gadu sākumā, kad Holivuda producēja divas pilnmetrāžas filmas – «The Addams Family» (1991) un «Addams Family Values» (1993) –, Adamsi kļuva par globālu popkultūras ikonu.

Kino industrijā strādāt ar jau zināmiem, atpazīstamiem tēliem allaž ir bijis vieglāk, nekā radīt jaunus, tāpēc nav brīnums, ka jau pirmajā iznākšanas nedēļā jaunais Adamsu ģimenītes seriāls guva tik lielus panākumus.

Adamsu ģimeni veido tēvs un māte – Gomezs un Mortiša, kā arī viņu bērni: meita Vensdeja jeb Trešdiena un dēls Pagslijs. Ģimenei piederīgi ir arī onkulis Festers, vecmamma un divmetrīgais, kalsnais sulainis Lērčs. Īpaši jāizceļ arī staigājošā Roka. Adamsi ir tāda kā satīra par 20. gadsimta pirmās puses ideālo amerikāņu ģimeni – turīgs, dīvains, aristokrātisks slēgts cilvēku loks, kas apsēsts ar spocīgām un šaušalīgām lietām un kuru pilnīgi neinteresē, ko par viņiem domā apkārtējie.

Jaunajā seriālā centrālais personāžs ir tieši Vensdeja Adamsa – klusa, bāla meitene, kurai patīk zirnekļi un kura ir apsēsta ar nāvi, ne velti viņa laiku pa laikam veic dzīvībai bīstamus eksperimentus ar savu jaunāko brāli. Viņa gandrīz nekad neizrāda emocijas, ģērbjas melnās drēbēs un ar savu gotisko personību iedzen šausmas visos apkārtējos.

Kristina Riči nodod stafeti Džennai Ortegai

Daudziem kinoskatītājiem Vensdejas tēls saistās ar amerikāņu aktrisi Kristinu Riči, kura 11 gadu vecumā atveidoja Vensdejas lomu pirmajā Holivudas filmā. Interesanti, ka Riči filmējas arī jaunajā seriālā, tiesa, šoreiz viņa iejutusies botānikas skolotājas Merilinas Tornhilas tēlā. «Man ļoti patika toreiz tēlot Vensdeju, esmu lepna par šo lomu,» kādā intervijā stāsta 43 gadus vecā Riči. «Es domāju, ka jaunā Vensdeja, ko atveido Dženna Ortega, ir fantastiska – viņa ir tik drosmīga un stilīga. Tagad tā ir viņas loma.»

Režisora Tima Bērtona radītās jaunās Vensdejas lomas atveidotāja ir 20 gadus vecā meksikāņu izcelsmes amerikāņu aktrise Dženna Ortega, kas plašāku ievērību guva pēc lomas seriāla «You» otrajā sezonā, taču ir skaidrs, ka jau patlaban, skatoties uz «Wednesday» milzīgajiem panākumiem, viņa ir kļuvusi par vienu no populārākajām jaunajām Z paaudzes aktrisēm. Jauna zvaigzne ir dzimusi!

Ortega pati atzīst, ka sākumā ļoti uztraukusies, ka filmēšanas laukumu viņa dalīs ar Riči, taču abas aktrises vienojušās, ka par Vensdejas lomu neko daudz nerunās. Riči ar saviem padomiem nebārstīsies, ļaujot pašai Ortegai izstrādāt 21. gadsimta versiju par mazo, nedaudz sadistisko gotisko pusaudzi. Taisnības labad jāpiebilst, ka Riči pirmajās Holivudas filmās bija tikai daļa no kopējā Adamsu ģimenes stāsta, turklāt viņas atveidotā varone bija vēl bērns, savukārt Ortega ir jaunā seriāla pašā centrā, uz viņas pleciem gulstas visa atbildība.  

Tieši Ortegas pārliecinošais tēlojums, kurā atrasts līdzsvars starp stoicisku mieru, lecīgumu un cilvēcīgumu, ir tas, kas ļauj šo daudzsēriju darbu jau tagad saukt par ļoti veiksmīgu un droši prognozēt, ka nākotnē mūs sagaida vairākas jaunas sezonas.   

Sena noslēpuma elpa

Seriāla pamatā ir kāds sens Adamsu dzimtas noslēpums – noziegums, kas noticis pirms 25 gadiem, kā arī vairākas jaunas nežēlīgas slepkavības, kuras vietējā mazpilsētā Džeriko pastrādā kāds asinskārs nezvērs. Vietējais policists ir izmisumā, arī pilsētas mērs ir satraukts. Tāpēc Vensdeja ar katru sēriju cenšas šo sarežģīto rēbusu atrisināt, kas, jāsaka godīgi, viņai nemaz tik labi neizdodas, jo aizdomās turamie, šķiet, ir uz katra stūra. Jau pirmās sērijas sākumā Tims Bērtons parāda, ka parastajā universitātē Vensdejai vietas nav – aizstāvot brāli, viņa atriebjas Pagslija pāridarītājiem, skolas baseinā ielaižot vairākus desmitus plēsīgo piraiju. Iznākums dažam labam bulijam izrādās teju letāls. Lai izvairītos no tiesu darbiem, vecāki – Gomezs un Mortiša, kurus atveido lieliskie Luiss Guzmans un Ketrīna Zeta-Džonsa – dumpīgo pusaudzi aizved uz kādu īpašu skolu – Nevermoras akadēmiju, kur dzīvo un studē jaunieši ar neparastiem talantiem un spējām. Vensdeja jau pirmajā dienā nolemj bēgt no šīs dīvainās iestādes, taču tas, izrādās, nav tik vienkārši. Kā acuraugs un palīgs akadēmijā paliek arī ģimenes «mājdzīvnieks» – Roka, kas ir viens no kolorītākajiem seriāla varoņiem.   

Paralēli detektīva un šausmu filmas elementiem seriālu varētu arī dēvēt par tipisku pusaudžu attiecību drāmu. Jaunieši akadēmijā sadalījušies pa grupiņām, gaisā virmo kaislības, abpusējas simpātijas, greizsirdība un nodevība. Empātijas trūkums, nespēja izrādīt emocijas, vēlme pēc spraigām, vēlams, dzīvībai bīstamām izjūtām Vensdejai sākumā īpaši nepalīdz, tomēr seriāla gaitā redzam, ka arī viņa spēj atrast draugus. Kā kontrastējošs tēls šajā darbā ir Vensdejas istabas biedrene Enida Sinklēra, kura savu istabu izdekorējusi visās iespējamajās varavīksnes krāsās. Viņu atveido talantīgā Emma Maiersa. Enida ir jautra, pozitīva, draudzīga vilkate, kurai ir savs videoblogs, kurā viņa stāsta par jaunākajām baumām skolas dzīvē – pilnīgs pretstats Vensdejai. Taču pretpoli pievelkas, un tieši tas šajā stāstā ir interesanti.

Noteikti jāmin arī Havjera Torpa tēls, kuru atveido kanādiešu aktieris Pērsijs Hainss – viņš ir noslēpumains, jauns gleznotājs, kurš spēj atdzīvināt savus uzzīmētos varoņus, sirēna Bjanka Bārklija, kura jau no pirmās dienas konkurē ar Vensdeju, arī par Havjera uzmanību, kā arī bišu pulciņa entuziasts – nūģis Jūdžīns, kurš Vensdejai nedaudz atgādina viņas mazo brāli.

Seriāla izskaņā noslēpumainā mistērija daļēji tiek atšķetināta, taču vairāki jautājumi tomēr apzināti atstāti karājoties gaisā, kas tiešām liek domāt, ka turpinājums šim Bērtona meistarstiķim sekos. Kā mājiens astotās sērijas izskaņā izskan arī uzvedinošs jautājums: «Vensdej, vai tu atgriezīsies nākamajā semestrī?».