foto: imago/Cola Images
95 gadu vecumā mūžībā devusies itāļu kino leģenda Džina Lolobridžida
Džina Lolobridžida
Slavenības
2023. gada 16. janvāris, 15:22

95 gadu vecumā mūžībā devusies itāļu kino leģenda Džina Lolobridžida

Jauns.lv

Pirmdien, 95 gadu vecumā Romas klīnikā mirusi piecdesmito un sešdesmito gadu Eiropas kino superzvaigzne, itāļu aktrise Džina Lolobridžida.

Savulaik par “visskaistāko sievieti pasaulē” bieži dēvētā kinodīva tēloja kopā ar tādām Holivudas leģendām kā Hamfrijs Bogarts, Frenks Sinatra, Roks Hadsons, Erols Flinns. Bogarts pat izteicies, ka viņa “lika Merilinai Monro izskatīties kā Šērlijai Templai”.

Bez slavenām kino lomām Džina Lolobridžida bija mediju uzmanības centrā, pateicoties skandalozai sāncensībai ar citu itāļu dīvu Sofiju Lorēnu, kura apgalvoja, ka viņai ir kuplākas krūtis. Džina nepalika atbildi parādā — Sofija var notēlot tikai zemnieces, bet ne dāmas. “Mēs atšķiramies tikpat ļoti kā elegants sacīkšu zirgs un kaza.”

Kad jauniņajai Džinai talantu meklētājs piedāvāja lomu kino, viņa nejuta nekādu entuziasmu. “Es atteicu, kad man piedāvāja pirmo lomu. Tad viņi teica, ka maksās tūkstoti liru. Es viņiem teicu, ka mana cena ir miljons liru, domājot, ka ar to viss beigsies. Taču viņi teica “jā”", vēlāk atminējās Džina.

1947. gadā viņa piedalījās “Mis Itālija” skaistuma konkursā un ieguva trešo vietu. 1949. gadā viņa apprecēja slovēņu ārstu Milko Skofiču, kurš kļuva par viņa menedžeri. Kad Skofičs publicēja bikini tērptās jaunās sievas publicitātes attēlus, okeāna otrajā krastā sirdsmieru zaudēja pasaules bagātākais cilvēks, mediju magnāts Hovards Hjūzs, kurš jau bija iekarojis tādas daiļavas kā Marlēnu Dītrihu, Džoanu Kraufordi, Beti Deivisu, Olīviju de Hevilendu, Ritu Heivorti, Avu Gārdneri un daudzas citas. Hjūzs Džinai piedāvāja lomas testu Amerikā. Džina piekrita un plānoja doties ar vīru, taču izlidošanas dienā izrādījās, ka viltīgais Hjūzs bija sagādājis tikai vienu biļeti…

Itāļu kino leģenda Džina Lolobridžida (1927-2023)

Itāļu kino leģenda Džina Lolobridžida (1927-2023)

gallery icon

Bagātnieks bija sagatavojies triecienuzbrukumam. Lidostā Džinu gaidīja laulības šķiršanas juristi, viņai piedāvāja luksusa numuru viesnīcā, sekretāru un šoferi, kā arī sekoja neskaitāmi Hjūza precēšanas piedāvājumi. Lai ikdienas tikšanās reizēs izvairītos no preses, abi maltīti ieturēja lētos restorānos vai viņa automašīnā. Kaut gan Hjūzs bija acīmredzami uzmācīgs, Džina atzina, ka izbaudīja viņa uzmanību. “Viņš bija garš, ļoti interesants,” viņa vēlāk dalījās atmiņās. “Daudz interesantāks par manu vīru.”

Pirms atgriešanās Itālijā Hjūzs viņai piedāvāja septiņu gadu līgumu, tādējādi jebkurai citai ASV kinostudijai nāktos šķirties no milzu naudas, lai ar viņu slēgtu līgumu. “Es to parakstīju, jo gribēju nokļūt mājās.” Hjūzs par varītēm gribēja panākt Džinas atgriešanos, un viņa juristi pastāvīgi nelika aktrisei mieru, kamēr viņa tēloja eiropiešu filmās.

Turpmākajos gados viņas karjera piedzīvoja strauju uzplaukumu, vispirms piedaloties Francijas un Itālijas filmās, līdz 1953. gadā ar Holivudas veterānu Hamfriju Bogartu (1999. gada Amerikas Filmu institūta sagatavotajā visu laiku izcilāko kinoaktieru sarakstā viņam atvēlēs pirmo vietu) filmā “Izdzenot Sātanu” (“Beat the Devil”) nokļuva Holivudas apritē.

Neiztika bez dramatiskiem pārdzīvojumiem. 1959. gadā, filmējoties episkajā “Zālamans un Sābas karaliene”, zobenu cīņas epizodes filmēšanas laikā ar sirdslēkmi 44 gadu vecumā nomira slavenais “siržu lauzējs” Tairons Pauers (viņa šarmu un talantu pilnībā pārmantoja meita Romina — daudzi atceras viņas estrādes duetu ar vīru Albano!), un viņu nācās aizstāt Jūlam Brinneram. Tāda skaistuļa nāve pašā spēku briedumā nevarēja neapaugt ar leģendām — runāja, ka viņš nomira Džinas ģērbtuvē un nelaiķi nācās “izvest” no studijas, ar šalli aptinot zodu, lai muti turētu ciet.

Viņas Holivudas karjeras norietā viens no pēdējiem ekrāna superzvaigžņu līmeņa partneriem bija Roks Hadsons. “Es uzreiz zināju, ka viņš ir gejs, jo viņš manī neiemīlējās,” vēlāk sacīja Džina.

Džina Lolobridžida tiek pie savas zvaigznes Holivudā

Itāliešu kino leģenda Džina Lollobridžida ceturtdien tika pagodināta ar zvaigzni Holivudas Slavas alejā, pieminot viņas darbību kino no 1946. līdz ...

gallery icon

Punktu Džinas laulībai 1971. gadā pielika vienas nakts sakars ar dienvidāfrikāņu ķirurgu Kristianu Bārnardu, kurš 1967. gada 3. septembrī iegāja vēsturē kā pirmais, kuram izdevās sekmīgi veikt sirds pārstādīšanas operāciju.

“20 gados sieviete ir kā ledus, 30 gados viņa ir silta, 40 gados viņa ir karsta. Mēs ejam uz augšu, kamēr vīrieši — uz leju.” Arī turpmākajos gados Džina nevarēja žēloties par vīriešu uzmanības trūkumu. Ap viņu lakstojās pat Monako princis Renjē, kurš jau bija precējies ar Holivudas skaistuli Greisu Keliju. “Viņš man taisīja actiņas viņas degungalā, savās mājās,” sacīja Džina. “Protams, ka es atteicu.”

2020. gadā Džina atzinās, ka viņai bijis romāns ar krievu režisoriem, brāļiem Mihalkoviem, vēsta Krievijas izdevums “Gazeta.ru”. “Jocīgi, taču tie bija divi krievu brāļi. Es biju iemīlējusies vecākajā,” viņa atzinās izdevumam “La Stampa”. “Es vienmēr izvēlējos tos, kuriem strādā galva,” šādi viņa izteicās par režisoru Andreju Končalovski.

“Mums bija plānots apprecēties, taču pēc tam viņš pārdomāja, un ko tur pateiksi? Vai tad tam var kaut ko iebilst? Protams, ka nē. Un tad es no dusmām sāku romānu ar viņa jaunāko brāli [Ņikitu Mihalkovu],” sacīja Džina. Andrejs domāja, ka tā ir atriebība. “Nē taču, [Ņikita] bija patīkams cilvēks. Andrejs pats bija aizmirsis par precēšanos, kad radās iespēja uzņemt filmu, “tā gan būtu varējusi arī pagaidīt”.

Pēc kino ziedu laiku paiešanas viņa pievērsās fotografēšanai un politikai. Viens no viņas slavenākajiem projektiem bija toreizējā Kubas līdera Fidela Kastro fotosesija un intervija. “Mēs kopā pavadījām 12 dienas,” viņa sacīja. “Viņš mani neinteresēja kā politiskais līderis, bet kā vīrietis. Viņš apzinājās, ka es neierados, lai viņam uzbruktu, un labprāt mani pieņēma.”

1999. gadā Džina Lolobridžida nesekmīgi kandidēja Eiropas parlamenta vēlēšanās, taču nezaudēja aktivitāti, pat visnotaļ cienījamā vecumā kandidējot pagājušā gada Itālijas parlamenta vēlēšanās, tomēr viņas pārstāvētā partija nepārvarēja 3% slieksni.