foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"Varam svinēt otro dzimšanas dienu," - Kārlis Seržants ar sievu iekļuvuši šausminošā autoavārijā
Žurnālists un Saeimas deputāta palīgs Kārlis Seržants, kas savulaik vadīja TV raidījumu "Degpunktā", īsi pirms gadumijas piedzīvoja šausminošu autoavāriju.
Slavenības
2023. gada 8. janvāris, 06:14

"Varam svinēt otro dzimšanas dienu," - Kārlis Seržants ar sievu iekļuvuši šausminošā autoavārijā

Žurnāls "Kas Jauns"

“Kad beidzot sāks kontrolēt visus tos ātrumu pārsniedzošos baļķu vedējus - mašīna lupatās, bet paši ar sievu tagad varēsim svinēt otro dzimšanas dienu!” tādā situācijā īsi pirms gadu mijas iekūlās pazīstamais žurnālists un Saeimas deputāta palīgs Kārlis Seržants.

Viņš žurnālam "Kas Jauns" stāsta, ka aizvadītās nedēļas otrdienas vēlā pēcpusdienā ar sievu braukuši no Engures puses uz Tukumu: “Bija jau krēsla, diezgan patumšs, šoseja slidena un nenokaisīta. Pie mūsu pilnpiedziņas "Toyota Rav 4" stūres bija mana kundze, viņa ir lieliska autovadītāja, tāpēc apzinājās braukšanas apstākļus, un ātrāk par 70 kilometriem stundā nebraucām. Līdz vienā brīdī kādus 70 metrus pirms mums no līkuma parādījās pretimbraucošs baļķvedējs, un ievēroju, ka viņš dīvainā kārtā ir divreiz platāks, nekā vajadzētu būt. Sapratu, ka tam piekabe saslīdējusi šķērsām, uzkliedzu sievai “malā!”, bet viņa jau arī pamanīja draudošās briesmas un centās izvairīties."

"Rāvām, cik varējām, nost no ceļa, šķita, ka tiksim jau garām, taču piekabi mētāja no viena ceļa puses uz otru, līdz aizķēra mūsu auto priekšējo kreiso stūri un kreiso sānu. Nostrādāja pilnīgi visi drošības spilveni, sadursmē trieciens bija tik pamatīgs, ka daži no spilveniem pat pārsprāga un salons piepildījās ar kodīgiem dūmiem, es pat domāju, ka auto aizdedzies. Tikmēr baļķvedējam piekabe apgāzās, visi baļķi izbira, taču paveicās, ka ne uz mūsu pusi.”

Par laimi, ne Kārlis, ne viņa kundze traumas neguva, taču viņus pārsteidza kāds telefona zvans. “Uzreiz pēc avārijas sieva, gluži saprotams, bija histērijā, raudāja, un tad pēkšņi kā eņģeļa balss sievai iezvanījās telefons. Izrādās, mūsu auto aprīkots ar "Toyota Touch" multivides sistēmu, kas avārijas gadījumā pati uzreiz par to noziņo glābšanas dienestam, tāpēc mums piezvanīja no ārkārtas palīdzības numura 112. Un tur dispečere apvaicājās, vai nav nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība un glābēji, vai nav gūtas traumas, vai iespējams pakustēties, un šis zvans patiesībā mūs nomierināja,” atceras žurnālists.

Kārlis Seržants teic, ka baļķvedēja šoferis, gods kam gods, uzreiz pēc negadījuma skrējis pie viņiem, lai noskaidrotu izraisītās avārijas sekas. “Vēlāk viņš mums atzinās, ka bijis vainīgs – piekabe sākusi mētāties jau labu gabalu pirms un viņš nekādi nav spējis saslīdējušo auto savaldīt. Arī policija protokolā ierakstīja, ka baļķvedējs braucis laikapstākļiem un ceļa segumam neatbilstošā ātrumā,” atklāj Seržants, sakot, ka avārijā viņu auto ir pamatīgi sadauzīts.

Mājup uz Rīgu Kārlis ar sievu devušies ar izsaukto autoevakuatoru. “Mums gadījās interesants puisis no Tukuma – Intars Pavlovičs, kas ir kaislīgs zaporožecu jeb ZAZ auto kolekcionārs un ZAZ automašīnu kluba vadītājs Latvijā un Tumē izveidojis zapiņu muzeju "Retro ferma". Viņš ceļā uz Rīgu mūs daudz izklaidēja ar stāstiem par zaporožeciem – foršs džeks, vismaz palīdzēja noņemt to spriedzi, kāda mums bija pēc avārijas,” pateicības pilns ir Kārlis Seržants un dod kādu vērtīgu padomu visiem autovadītājiem: “Vispirms ļoti izvērtējiet ātrumu, ar kādu braucat, un otra lieta... Es tā padomāju – ja trieciens būtu bijis vēl smagāks, mēs būtu ieripojuši grāvī un tikuši iesprostoti sadragātajā automašīnā. Tad nu ziemā, glābējus gaidot, varbūt būtu pat nosaluši. Tāpēc padoms – nekādā gadījumā ziemā mašīnā nebrauciet bez virsdrēbēm. Labāk uzturēt vēsāku salonu nekā vilkt nost virsdrēbes. Un, pērkot jaunu auto, noskaidrojiet, vai tajā ir sistēma, kas pati automātiski ziņo glābējiem par notikušo avāriju. Tā patiešām var noderēt!”