foto: AFP/Scanpix
Francijas kinobalvas pasniegšanas ceremonija aizliedz tajā piedalīties izvarošanā apsūdzētos
Viesi apmeklē 46. "Cesar Film Awards" pasniegšanas ceremoniju "The Olympia" koncertvietā Parīzē 2021. gada 12. martā.
Kino
2023. gada 3. janvāris, 11:22

Francijas kinobalvas pasniegšanas ceremonija aizliedz tajā piedalīties izvarošanā apsūdzētos

Jauns.lv

Francijas prestižākās kinobalvas "Cesar Awards" jeb "Cēzara balvas" organizatori paziņojuši, ka balvu pasniegšanas ceremonijā ieeja tiks liegta ikvienam pret kuru veic izmeklēšanu saistībā ar seksuāliem pārkāpumiem.

Organizatoriem bija bažas par potenciālajiem protestiem, kas varētu notikt balvu pasniegšanas ceremonijas laikā 25. februārī pēc tam, kad atklājās, ka uzlecošā zvaigzne Sofians Benasers tiek izmeklēts saistībā ar divām apsūdzībām par izvarošanu un vardarbību.  

25 gadus vecais Benasers, kurš noliedz jebkādus pārkāpumus, tika uzskatīts par potenciālu balvu ieguvēju par lomu filmā "Les Amandiers" ("Forever Young" jeb "Mūžam jauni").

"Cēzara balvas" organizatoru lēmumu balsta arī pēc 2020. gada protestiem ceremonijas laikā, kad Romāns Polaņskis, kurš 1970. gados tika notiesāts par bērna izvarošanu, ieguva labākā režisora balvu, kas lielā mērā ietekmēja prestižās balvas reorganizāciju. 

Akadēmijas paziņojumā teikts, ka ikviens, kuram draud potenciāls cietumsods par "vardarbību, īpaši seksuāla vai seksistiska rakstura", tiks izslēgts no gaidāmās ceremonijas.

"Ir nolemts neizcelt cilvēkus, kurus tiesu varas iestādes apsūdz par vardarbības aktiem," teikts paziņojumā, piebilstot, ka šis solis tika sperts "cieņas dēļ pret upuriem", pat ja viņi ir tikai iespējamie upuri. 

Novembrī Benasers tika izslēgts no iespējamo kandidātu saraksta pēc tam, kad plašsaziņas līdzekļos parādījās jaunas apsūdzības.

Filmas "Les Amandiers" režisore Valērija Bruni-Tedeski nosodīja apsūdzības pret Benaseru nosaucot to par "mediju linča tiesu".

Viņa teica, ka filmas producenti zināja par apsūdzībām pret aktieri, taču filmas režisore producentiem norādīja, ka baumas viņu neapturēs no aktiera nolīgšanas.

Režisores slavenā māsa - dziedātāja un izbijusī Francijas pirmā lēdija Karla Bruni apbalvoja, ka attieksme pret aktieri pārkāpj nevainīguma prezumpciju. 

Cēzara akadēmija paziņoja, ka joprojām diskutē par to, vai cilvēkiem, kuriem ir apsūdzības par seksuālu pārkāpumu un kuri ir notiesāti, būtu pilnībā jāaizliedz turpmākās nominācijas un balvas, un lēmums tiks pieņemts tuvāko nedēļu laikā.