foto: Ekrānuzņēmums no youtube/CAMBRIDGE UNIVERSITY
Zinātnieks atmin 2500 gadus vecu indiešu mīklu, kas ir agrīna versija algoritmam
Trakā pasaule
2022. gada 16. decembris, 11:56

Zinātnieks atmin 2500 gadus vecu indiešu mīklu, kas ir agrīna versija algoritmam

Jauns.lv

Pētnieks, kura elegantais risinājums ir atkarīgs no viena sanskrita vārda interpretācijas, beidzot ir uzlauzis gramatisko mīklu, kas palika neatrisināta 2500 gadus.

Sanskrita pētnieks Riši Radžpopats ir atklājis revolucionāro “valodu mašīnu” — agrīnu versiju tam, ko mēs šodien saucam par algoritmu, ko izstrādājis senindiešu ģēnijs Pāņini, un ir pavēris iespēju pielāgot viņa ietekmīgo darbu programmatūrā.

Riši Radžpopats žurnālam "VICE" stāstīja, ka bija “pacilāts”, kad atrisināja mīklu doktora grāda iegūšanas laikā Kembridžas Universitātē.

Sanskrits ir hinduisma, budisma un džainisma liturģiskās literatūras klasiskā valoda, kā arī viena no Indijas 23 oficiālajām valodām. 

Viņa doktora disertācija tika publicēta 14. decembrī kopā ar paziņojumu, kurā tika paziņotas pacilājošās ziņas. "Es jutos vēsturiski nozīmīgs, jo pēkšņi es atklāju nozīmi kaut kam, kas tika uzrakstīts pirms 2500 gadiem un ko visi citi starp mani un Pāņini bija nepareizi interpretējuši," sacīja Radžpopats, kurš tagad ir Sentendrjūsas universitātes akadēmiskais redaktors.

“Es jutos pārsteidzoši, un, godīgi sakot, vārdos nepārprotami. Es biju tik laimīgs, bet arī patiesi pateicīgs," viņš piebilda. 

Radžpopata disertācijā ir izklāstīts viņa risinājums neatrisināmai problēmai, kas ietverta Pāṇini šedevrā "Aṣṭādhyāyī", kas ir gramatika, kas apraksta agrīnās indoāriešu valodas formu: sanskritu.

Šajā tekstā Pāņini izstrādāja sistēmu, kas varētu ģenerēt gramatiski pareizus sanskrita vārdus un frāzes no to sastāvdaļām, piemēram, pamatvārdiem un piedēkļiem.

Pāņini ierobežoja šo algoritmu ar 4000 gramatikas likumiem par sanskrita pamata mehāniku. "Aṣṭādhyāyī" sistemātiskais raksturs ir līdzīgs mūsdienu programmēšanas valodās izmantotajai pieejai, tāpēc daži eksperti to ir nosaukuši par nebijušu "valodu mašīnu". 

"Es domāju, ka viņš centās panākt intelektuālu varoņdarbu," par Pāņini sacīja Radžpopats.

"Tas nav viegls darbs, kā jūs droši vien varat iedomāties, iekļaut gramatiku mehāniskā sistēmā vai mašīnā," viņš piebilda. 

"Viņa mērķis bija palīdzēt mums saprast, vizualizēt un iztēloties sanskrita valodu, kas bija viņa gramatikas priekšmeta valoda", kā arī "iespējams, cilvēka valodas struktūru kopumā," viņš turpināja.

"Sadalot to un pēc tam atkal savienojot kopā, Pāņini parāda, cik ļoti vienkārša ir valoda, ja jūs patiesi saprotat un novērtējat tās struktūru," Radžpopats piebilst.

Lai gan "Aṣṭādhyāyī" ir ievērojams sasniegums, zinātnieki gadsimtiem ilgi ir cīnījušies, lai atrisinātu konfliktus, kas rodas, kad divi Pāņini noteikumi ir pretrunā viens otram. Citiem vārdiem sakot, ja divi noteikumi rada dažādus vārdus vai frāzes, kura no šīm izvadēm būtu jāuzskata par gramatiski pareizo versiju?  

Pāņini paredzēja šo problēmu un savā darbā iekļāva metanoteikumu ar nosaukumu “1.4.2”, kas skan: “vipratiṣedhe paraṁ kāryam”.

Saskaņā ar Radžpopat teikto, centrālais vārds “paraṁ” aptuveni nozīmē “tas, kas nāk pēc tam”.

Rezultātā šīs vadlīnijas jau sen ir interpretētas tā, ka, ja noteikumi ir pretrunā, priekšroka jādod noteikumam, kas nāk vēlāk "Aṣṭādhyāyī" ierakstītajā secībā. Tomēr šis viedoklis bieži rada gramatiski nepareizus rezultātus, kas ir problēma, kas pētniekus ir satraukusi ilgu laiku.

Kembridžas Universitātē Radžpopats pievienojās garajai un brīnišķīgajai zinātnieku rindai, kas ir gan aizrāvusies, gan vīlusies par "Aṣṭādhyāyī" pamatā esošo mīklu.

Sākotnēji, līdzīgi kā viņa priekšgājēji, Radžpopats turpināja nonākt strupceļos. 

"Es atvasināju un atvasināju," viņš atcerējās.

"Es izveidoju tik daudz piezīmju grāmatiņu. Es meklēju modeli. Tas ir tas, ko es gribēju. Pieaugot sakāvēm, Radžpopats nolēma paņemt mēnesi ilgu vasaras pārtraukumu, cerot, ka viņš ar "svaigām acīm" atradīs risinājumu.

Kad viņš atgriezās pie savu piezīmju grāmatiņu torņa, viņš saprata, ka atbilde ir paslēpusies tepat acu priekšā.

Savā disertācijā Rajpopats apgalvoja, ka noteikums, kas apzīmēts ar "1.4.2", ir nepareizi lasīts, jo ​​ir neskaidrības par vārda “paraṁ” interpretāciju.

Viņš uzskata, ka vārds piedāvā sānu aprakstu vārdam vai frāzei, kas tiek lasīts no kreisās uz labo pusi, tāpēc “tas, kas nāk pēc tam” attiecas uz vārdu labajā pusē. Šajā daudz vienkāršākajā sistēmā noteikumu konfliktiem ir jādod priekšroka jebkuram noteikumam, kas attiecas uz vārdu labajā pusē, pretstatā noteikumam, kas parādās vēlāk plašākā "Aṣṭādhyāyī" secībā.

Radžpopatam par prieku, šis risinājums gandrīz vienmēr rada gramatiski pareizas sanskrita frāzes, kas liek domāt, ka tas varētu būt bijis Pāṇini sākotnējais nodoms ar noteikumu "1.4.2".

Jauno pētījumu var izmantot arī, lai labāk izprastu sanskrita evolūciju un struktūru. Turklāt, izmantojot šo atjauninājumu, Pāṇini slaveno valodu mašīnu varētu pārvērst programmēšanas valodā, kas varētu ģenerēt miljoniem gramatiski pareizu sanskrita frāžu.

Radžpopatam, kurš ir ticīgs hinduists, pavērsiena punkts ir ne tikai viņa pētījumu kulminācija un pamats turpmākajam darbam, tā ir Dieva dāvana. "Es domāju, ka Dievs mani ir svētījis, jo viņš izvēlējās mani dalīties ar šo informāciju," viņš secināja.