foto: Mārtiņš Ziders/ izdevniecība "Rīgas Viļņi"
Gada labākā aktrise Latvijā Čulpana Hamatova pēc balvas ierodas ar 2700 eiro somiņu
Čulpana Hamatova saņem balvu.
Slavenības
2022. gada 29. novembris, 06:38

Gada labākā aktrise Latvijā Čulpana Hamatova pēc balvas ierodas ar 2700 eiro somiņu

Žurnāls "Kas Jauns"

Pat pazemīgā un pateicīgā runa gramatiski pareizā latviešu valodā nepaglāba tatāru tautības Krievijas aktrisi Čulpanu Hamatovu no publiskas nonievāšanas, kas pāršalca kultūras aprindas uzreiz pēc "Spēlmaņu nakts" Gada aktrises statuetes nodošanas kādreizējās Vladimira Putina atbalstītājas rokās.

Uz "Spēlmaņu nakts" apbalvošanas ceremoniju kopš šā gada pavasara no Krievijas uz Latviju atbēgusī aktrise Čulpana Hamatova ieradās bez pompozitātes un vakaru pavadīja kopā ar kolēģiem Baibu Broku un Gundaru Āboliņu. Ar Āboliņu Čulpana teātrī ir sevišķi sadraudzējusies, un brīnišķīgajam latviešu aktierim Hamatova pēc ceremonijas pat uzticēja glabāt viņas statueti. Tā nu Gundars Āboliņš, ejot pa teātra foajē ar "Spēlmaņu nakts" balvu rokās, saņēma mulsus jautājumus no sastaptajiem kolēģiem un paziņām – pa kuru laiku arī tu šogad  tiki pie balvas?! “Es jau tikai glabātājs,” smejot atbildēja aktieris.

Izskatās, ka, dzīvojot Latvijā un pelnot salīdzinājumā ar Maskavu nelielu algu, Čulpana Hamatova gluži par trūkumcietēju nav kļuvusi. Šādas zīmola "Yves Saint Laurent" 2022. gada kolekcijas somiņas pārdošanas cena ir 2700 eiro.

foto: Mārtiņš Ziders/ izdevniecība "Rīgas Viļņi"
Šādas zīmola Yves Saint Laurent 2022. gada kolekcijas somiņas pārdošanas cena ir 2700 eiro.

Tieši gada labākās aktrises balva, kas pēc žūrijas lēmuma par izcilu darbu Alvja Hermaņa iestudētajā monoizrādē "Post Scriptum", daudzos cilvēkos izraisīja sašutumu un daļā pat “pamodināja zvēru”. Arī LTV tiešraides skatītājiem gaisotne bija izlikta kā uz delnas, un operatoriem pat sanāca visai veiksmīgi noķert noskaņu zālē raksturojošus mirkļus, piemēram, kuros redzama pasīvi aplaudējoša publika vai kur Gada aktrises balvas nominante Elīna Vāne pieklājīgi aplaudē, savukārt viņai blakus sēdošā Valmieras Drāmas teātra kolēģe Ieva Puķe demonstratīvi sēž nekustīga ar jaušami neapmierinātu sejas izteiksmi.

Mākslinieki līksmo pēc "Spēlmaņu nakts" balvu pasniegšanas

Mākslinieki līksmo pēc "Spēlmaņu nakts" balvu pasniegšanas; 2022. gada 23. novembrī

gallery icon

Arī soctīklos daudzi “cepās” par to, ka Čulpanas dēļ bez balvas palikušas vietējās aktrises. Citam nepatika, ka žūrija izdarījusi teju vai noziegumu, Gada aktrises godā ieceļot Krievijas skatuves zvaigzni, jo Čulpana Hamatova daudziem atmiņā palikusi kā aktrise, kas savulaik krievus aicināja prezidenta vēlēšanās balsot par Vladimiru Putinu. Savukārt pēc Krievijas iepriekšējā iebrukuma Ukrainā un Krimas okupēšanas Čulpana anektētajā Krimā uzstājās, tādējādi it kā pauzdama atbalstu Kremļa politikai. Žurnālists Lato Lapsa izplatīja publisku vēsti, ka Čulpanas dēļ Jaunajam Rīgas teātrim pieprasa atgriezt viņam naudu par turpmāk gaidāmajām izrādēm, uz ko Lapsa iegādājies biļetes. Turklāt paģērējis šos līdzekļus nodot Ukrainas aizstāvju atbalstam, par to informējot ar maksājuma uzdevuma parādīšanu.

Aktieris Gundars Āboliņš, iepazinies ar vētru soctīklos, saistībā ar viņa kolēģes Čulpanas apbalvošanu sacīja, ka viņam par šo faktu nav, ko sacīt. “Internetā jebkurš var iekakāt, ko vien vēlas. Suņi rej, bet karavāna iet tālāk!”

Dailes teātrī pasniegtas ikgadējās "Spēlmaņu nakts" balvas, triumfē iestudējums "Rotkho"; 2022. gada 23. novembris

Dailes teātrī notika ikgadējā "Spēlmaņu nakts" ceremonija, kurā triumfēja iestudējums "Rotkho", uzvarot kategorijā "Gada lielās formas izrāde", savukārt iestudējuma režisors ...

gallery icon

Rimties nespēja arī Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis, kas vēl vairākas dienas pēc ceremonijas soctīklos izpaudās ar “aizstāvības un paskaidrojumu” rindām, vēršot uzmanību pat uz to, ka nekāds svētais attiecībās ar komunistiem savulaik nav bijis arī Dailes teātra vadītājs režisors Eduards Smiļģis, kura dzimšanas dienā allaž arī tiek rīkota Spēlmaņu nakts balvu pasniegšana.

Tikmēr teātra zinātniece un "Spēlmaņu nakts" žūrijas locekle Zane Radzobe žurnālam "Kas Jauns" atzina, ka žūrija strikti paliek pie sava vienbalsīgā lēmuma Hamatovas balvas sakarā, jo ""Spēlmaņu nakts" balva tiek piešķirta par vislabāko profesionālo sniegumu, nevis vērtējot mākslinieku cilvēcīgās īpašības, reputāciju, tautību vai ko citu. Čulpana izrādē "Post Scriptum" ir nepārspējama. Un žūrija uzņemas atbildību par savu lēmumu."

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!