foto: AFP/Scanpix
"Titānika" zvaigzne sedz kādas mammas elektrības rēķinu teju 20 000 eiro apmērā
Keita Vinsleta.
Slavenības
2022. gada 13. novembris, 19:45

"Titānika" zvaigzne sedz kādas mammas elektrības rēķinu teju 20 000 eiro apmērā

Jauns.lv

Aktrise Keita Vinsleta ziedojusi 17 000 mārciņu (aptuveni 19 395 eiro) Kerolīnai Hanterei, kurai draud neiedomājami liels elektrības rēķins.

"Clackmannanshire" padome brīdināja Kerolīnu Hanteri, ka viņas rēķins nākamgad varētu sasniegt neiedomājami augstu summu. 

Hanteres meitai Freijai, kura ir 12 gadus veca, ir smaga cerebrālā trieka, un hronisku elpošanas problēmu gadījumā viņa ir atkarīga no skābekļa saņemšanas, kas patērē daudz elektrības.

Bez šīm iekārtām Freja nevarētu dzīvot. 

Hantere raidorganizācijai BBC sacīja, ka viņa bija patiesi pārsteigta, kad "Titānika" zvaigzne iesaistījās, lai viņai palīdzētu segt elektrības rēķinus.  

Vinsleta caur "GoFundMe" lapu ģimenei ziedoja 17 000 mārciņu, kā arī sazinājās ar Hanteres kundzi, lai novēlētu viņiem labu.

49 gadus vecā Hantere sacīja: "Mūsu ģimenes ceļojums ir bijis ļoti traumējošs, un es vienkārši jūtos beigta šajā dzīves posmā."

"Kad es dzirdēju par naudu, es vienkārši izplūdu asarās - man likās, ka tā pat nav īsta. Es joprojām domāju, vai tā vispār ir īsta," viņa stāsta BBC.  

Hanteru ģimene dzīvo pašvaldības ēkā, kas nav energoefektīva, taču tajā ir vieta mazās Freijas dzīvību uzturošajam aprīkojumam.

Pašlaik aprīkojuma uzturēšana un mājas apsildīšana viņiem izmaksā 6500 mārciņu (7415 eiro) gadā. Hantere arī stāstīja, ka viņa ir izslēgusi apkuri lielākajā daļā istabu, lai ietaupītu naudu.

Lai gan viņa strādā pilnu slodzi ar mērenu atalgojumu, viņa nesaņem tādu pašu atbalstu kā cilvēki ar zemiem ienākumiem.

Hantere arī pauž bažas, ka iespējamie ziemas elektroenerģijas padeves pārtraukumi gāzes piegādes samazināšanās gadījumā var apdraudēt Frejas aprūpi. 

Papildus cerebrālajai triekai Freija paļaujas uz skābekļa saņemšanu elpošanas problēmu gadījumā – īpaši nakts laikā.

Ģimenei nepieciešama palīdzība no vismaz divām medmāsām vai sociālās aprūpes darbinieki. 

Darbinieki uzrauga Freijas sirdsdarbības ātrumu, kā arī skābekļa līmeni. Frejas palīgi bieži veic elpceļu "tīrīšanu", lai tie būtu brīvi un Freja varētu elpot.

Pēdējos mēnešos Freijas istaba bija vienīgā, kas tika apsildīta, lai viņai un viņas darbiniekiem būtu ērti, taču Hanteres kundze sacīja, ka viņiem apkuri arī Frejas istabā nācies samazināt.

"Mēs jau esam nosalušii, un mums vēl nav pat mīnusi," sacīja Hanteres kundze.

“Es liedzu darbiniekiem neslēgt iekšā apkuri, ja vien tas nav nepieciešams.

"Pilsētas dome ir izvietojusi saules paneļus, taču nedomāju, ka tas palīdzēs samazināt rēķinu apmēru," viņa piebilst. 

Lai gan "Titānika" zvaigznes ziedotā nauda varētu uzlabot viņu situāciju, pastāvīgā dzīves dārdzības krīze joprojām rada bažas Hanteru ģimenei.

"Cornwall Insight" pagājušā mēneša prognoze liecināja, ka enerģijas cenu griesti vidusmēra patērētājiem varētu pieaugt par 73%, lai gan prognozi varētu būtiski ietekmēt mainīgās vairumtirdzniecības cenas.

Hanteres kundze sacīja, ka viņa vēlētos, lai Skotijas un Apvienotās Karalistes valdības iesaistās, lai atbalstītu ģimenes ar aprūpes pienākumiem, kuras var nonākt grūtībās.