foto: Meng Christophe/Abaca/Sipa USA/ Vida Press
Bils Klintons, Hale Berija, Fils Kolinss un citas šovbiznesa zvaigznes, kam ir problēmas ar dzirdi
Fils Kolinss.
Slavenības
2022. gada 2. novembris, 07:04

Bils Klintons, Hale Berija, Fils Kolinss un citas šovbiznesa zvaigznes, kam ir problēmas ar dzirdi

Anita Sedliņa

Jauns.lv

Dzirdes traucējumi ir izplatīta problēma, kas attiecas ne tikai uz vidusmēra sabiedrību, bet arī uz pašiem izcilākajiem mūziķiem un aktieriem.

Vecums un skaļa mūzika

Kā daudzi, bijušais ASV prezidents Bils Klintons gadiem ilgi ignorēja savas dzirdes problēmas, līdz 51 gada vecumā ārsti viņam diagnosticēja augstfrekvences dzirdes deficītu – izplatītāko dzirdes zuduma formu jeb nespēju trokšņainās vidēs atšķirt skaņas.

foto: Mediapunch/Shutterstock/ Vida Press
Bils Klintons.

Saskaņā ar bijušā prezidenta ārstējošā ārsta teikto dzirdes zudumu, visticamāk, ir izraisījis Klintona vecums kopā ar skaļas mūzikas klausīšanos jaunībā, kad viņš spēlēja mūzikas grupā. Rezultātā viņš tagad lieto divus auss kanālā iebūvētus dzirdes aparātus.

Atkal jau mūzika

Grupas "Coldplay" vokālists Kriss Mārtins dzirdes pasliktināšanos esot pamanījis 25 gadu vecumā.

“Coldplay” koncerts Gēteborgā

“Coldplay” koncerts Gēteborgā 2017. gada 15. jūnijā.

gallery icon

"Nav nekādu šaubu, ka tā iemesls ir gadi uz skatuves un ļoti skaļi mūzikas decibeli. Diemžēl ausu problēmas ir kas tāds, par ko iedomājies tikai tad, kad rodas problēmas.” Tā kā dzirdes pasliktināšanās draud ar absolūtu dzirdes zudumu, un tas nozīmē – karjeras beigas, Mārtins tagad uz skatuves ir sācis lietot ausu aizbāžņus.

Profesionālā kaite

2012. gada beigās, tikai 24 gadu vecumā, kanādiešu elektropopa vokāliste Grimes bija spiesta atcelt visus Eiropas koncertturnejas koncertus dzirdes zuduma dēļ.

foto: Michele Eve Sandberg/Shutterstock/ Vida Press
Grimes.

“Sveiki, man ir ļoti žēl par atceltajiem šoviem. Man ir problēmas ar dzirdi, ausīs ir troksnis, tāpēc centīšos kādu laiku atturēties no skaļas mūzikas,” viņa Twitter paziņoja pēc pirmajiem atceltajiem Kanādas koncertiem. Pāris dienu vēlāk atceļot visu Eiropas tūri, vēstījumu nācās atkārtot: “Ir nomācoši atcelt vēl vairāk koncertu, taču veselības problēmu dēļ man tas ir jādara. Man ir dzirdes problēmas un pēc iespējas ilgāk jāatturas no skaļiem trokšņiem.” Šķiet, viņas problēma nav bijusi tik smaga un neatgriezeniska, jo sieviete jau atkal muzicē.

Traumas rezultāts

Aktrise Hale Berija – pirmā melnādainā sieviete, kura ir ieguvusi "Oskara" balvu kā labākā aktrise, – gandrīz 80 procentu kreisās auss dzirdes ir zaudējusi vardarbības rezultātā (1991).

Hale Berija filmas „Kingsman: The Golden Circle” pirmizrādes vakarā

Hale Berija filmas „Kingsman: The Golden Circle” pirmizrādes vakarā.

gallery icon

To izraisījis sitiens pa galvu iepriekšējās, vardarbīgās attiecībās. “Tikai tad, kad zaudēju 80 procentus dzirdes, sapratu, ka man ir šis cikls jāizbeidz,” tagad sieviete bieži runā ne tikai par dzirdes traucējumiem, bet arī atgādināta un aicina citas pārtraukt vardarbīgas attiecības.

Ar vienu ausi pietiek

Aktrise Džeina Linča ir pazīstama ar Sjū lomu seriālā "Radīti mūzikai" – tēlu, kas nepārtraukti izmanto megafonu. Ironija ir tā, ka mūziklā tēlojošā aktrise ir ar vienu ausi nedzirdīga.

foto: Rob Latour/Shutterstock/ Vida Press
Džeina Linča.

Viņa nezina, kā šis kurlums ir radies, jo tikai septiņu gadu vecumā uzzinājusi, ka parasti cilvēki dzird ar abām ausīm. “Mans brālis pārslēdza savu radio tranzistoru no vienas auss uz otru. Teicu, ka tas nav iespējams, jo dzirdēt var tikai ar vienu ausi. Viņš atbildēja, ka nē – viņš dzirdot ar abām,” pastāstījusi Džeina Linča, kas jau esot pieradusi un par situāciju nebēdā. “Katrā ziņā man ir viena laba auss, un tas ir viss, kas man ir nepieciešams.”

Neapturamā

Aktrises Millijas Bobijas Braunas tēlam seriālā "Stranger Things" piemīt ekstrasensoras spējas, bet reālajā dzīvē Brauna, lai sasniegtu savus sapņus, sadzīvo ar daļēju vienas maņas zudumu – 18 gadu vecā aktrise nedzird ar vienu ausi.

foto: CAMERA PRESS/Joanne Davidson / Vida Press
Millija Bobija Brauna.

Viņa tāda esot piedzimusi – sākumā nav dzirdējusi tikai daļēji, bet laika gaitā problēma progresējusi un dzirde zudusi pavisam. Tas viņu neaptur mīlēt aktiermākslu un dziedāšanu. “Nesen sāku dziedāt. Ja skan slikti, nebēdāju, daru to, kas man patīk. Man nav jābūt lieliskai mūzikā, nav jābūt fantastiskai dejās vai aktiermeistarībā,” ir pārliecināta Brauna un piebilst: “Ja tev to patīk darīt, ja patiešām izbaudi to, dari! Nevienam nav tiesību tevi apturēt!”

Infekcijas rezultāts

Aktieris Robs Lovs jau kopš zīdaiņa vecuma esot ar vienu ausi kurls.

foto: Billy Bennight/AdMedia/Sipa USA/ Vida Press
Robs Lovs.

Visticamāk, tā iemesls ir bijusi vīrusu infekcija, kas izraisījusi dzirdes problēmas. “Viņi domā, ka iemesls ir nediagnosticēta slimība – cūciņa – 8–9 mēnešu vecumā. Nezinu, kā ir citādi. Kļūstot vecākam, ir aizvien grūtāk un grūtāk atrasties skaļos restorānos, tie mani padara traku. Tas ir patiešām grūti. Bet citādi par to nemaz nedomāju. Vienīgi gribētos dzirdēt stereo skaņas, tas būtu bijis aizraujoši.”

Sssssh

2011. gadā daudz sasniegušais mūziķis Fils Kolinss pensionējās no mūzikas biznesa (līdz 2019. gadā atsāka periodiski koncertēt). Iemesls – veselība (un specifiski – dzirdes problēmas).

Fils Kolinss pēdējā “Genesis” koncertā 2022. gada 26. martā

gallery icon

Pēc 40 gadiem uz skatuves un ierakstu studijās viņš pēkšņi piedzīvoja strauju dzirdes zudumu: “ASV ierakstījām dziesmu, un visu dienu pavadīju studijā. Tad no skolas izņēmu meitu, mājās paēdām, uzspēlējām video spēli. Un pēkšņi manā ausī sākās skaņa ssssssh. Sekundes laikā mana kreisā auss burtiski apklusa. Tā, it kā es atrastos zem ūdens. Centos to “atvērt”, saspiežot degunu, bet nebija nekādas atšķirības. Domāju, ka tas pāries, bet tā nenotika.”