foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Mākslinieks Kristians Brekte radījis jaunu miera simbolu
Mākslinieks Kristians Brekte un viens no "Krastu mača" organizatoriem, basketbola kluba "VEF Rīga" prezidents Gatis Jahovičs.
Slavenības
2022. gada 18. augusts, 07:10

Mākslinieks Kristians Brekte radījis jaunu miera simbolu

Žurnāls "Kas Jauns"

Pterodaktils, kas knābī nes olīvkoka zaru. Šo mākslas darbu Kristians Brekte izveidojis kā šā gada "Krastu mača" identitāti.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Basketbola bumba ar šā gada" Krastu mača" māksliniecisko noformējumu. “Bumba ir kā pterodaktila ola, kas ir dzīvības turpinājums,” tēlaini saka mākslinieks.

Mākslas akadēmijas profesors Kristians Brekte nu jau astoto gadu ir Krastu mača mākslinieciskā noformējuma idejas autors. Žurnālam "Kas Jauns" viņš pastāstījis, kā nonācis līdz šim mākslas darbam. Savukārt viens no pasākuma organizatoriem, basketbola kluba "VEF Rīga" prezidents Gatis Jahovičs izstāsta, kas īpašs sagaidāms šogad 20. un 21. augustā pie Kongresu nama.

XIII Krastu mača komandu izloze

Noskaidotas Krastu mača komandas, kas iespēju doties laukumā saņēma izlozē. Kopā izlozētas 26 komandas, kas pārstāvēs Labo un Kreiso krastu. ...

gallery icon

Radošā brīvība par konkrētu tēmu

“Šādam pasākumam radīt māksliniecisko identitāti ir liela atbildība,” uzskata Brekte. Viņš katru gadu taisa vairākus variantus, lai pēc tam tos saskaņotu ar organizatoriem. “Atceros savu pirmo "Krastu maču", kad sākotnēji atnesu pavisam traku ideju. Es pat nestāstīšu, kādu... Nu labi – tur bija galvaskauss ar tādiem kā krāniņiem apkārt...” “Es to pirmo darbu lieliski atceros!” iesaucas Gatis Jahovičs. “Tas joprojām stāv mūsu birojā pie sienas.” Bet Kristians smejoties turpina: “Man bija doma organizatorus mazliet nobiedēt. Protams, viņi, to darbu redzot, bija uz pauzes. Bet uzreiz atrādīju divas citas idejas, un viena no tām tika izvēlēta.”

Strādājot pie "Krastu mača" mākslinieciskā noformējuma, Brektem tiek dota radošā brīvība. Protams, parasti šim pasākumam katru gadu ir sava tēma, un tai tad mākslinieks pievēršas. Piemēram, vienu gadu "Krastu mačs" pagāja scenogrāfa Ilmāra Blumberga zīmē, citu gadu tas bija veltīts māksliniecei Džemmai Skulmei. “Tad jau tematiski bija skaidrs, kādā virzienā jāstrādā. Bet reizēm es apspēlēju konkrētā gadskaitļa tēmu, citreiz ir bijis pavisam brīvs domu lidojums. Atceros, ka pirms trim gadiem apspēlēju magniju – vielu, kas nepieciešama ķermeņa fiziskajam stāvoklim un smadzenēm gan sportistiem, gan ikvienam no mums. Es gan īsti neorientējos ķīmijā, taču "Krastu mača" identitātes tēma bija tieši magnijs. Uzsverot, ka tas veicina prāta un ķermeņa darbību,” stāsta Brekte, bet Jahovičs iestarpina: “Tas bija kovida pandēmijas pirmais gads, tāpēc veselības tēma tobrīd bija ļoti aktuāla.”

Aktrises mērās ar spēkiem "Krastu mačā"

Svētdien, 22. augustā, plkst. 13 iemīļotas Latvijas aktrises savā starpā cīnījās "Krastu mačā". Aktrišu duelis pasākumā šogad notika pirmo reizi.

gallery icon

Ornitologa iespaidots

Šogad Kristianam Brektem tēma bija jau uzreiz skaidra – miers! Jo laikā, kad tepat kaimiņos notiek plaša mēroga karadarbība, kad agresors visai pasaulei draud ar kodoluzbrukumu, citādi nemaz nevarētu būt. Tāpēc mākslinieks radīja savu miera simbolu.

Kāpēc tieši pterodaktilu? “Man draugs ornitologs reiz stāstīja, kā mežā var atšķirt lielo zīlīti no citām zīlītēm. Viņš teica: “Kad lido lielā zīlīte, uznāk tāds kā saules aptumsums, visi putni apklust un iestājas miera stāvoklis...” Šogad bija skaidrs, ka "Krastu mača" identitāte ir miers, tāpēc vajadzēja radīt kaut ko par šo tēmu. Pasaulē ir ļoti daudz labi zināmu miera simbolu, Salvadora Dalī slaveno miera balodi ar olīvkoka zariņu knābī ieskaitot.

Strādājot pie sava miera simbola, man šķita, ka šā brīža situācijā nepieciešams kaut kas lielāks par balodi. Kaut kas tāds pavisam liels, lai pasaule tiktu galā ar to sātanismu, kāds tagad ir.

Atcerējos stāstīto par lielo zīlīti, kas aizklāj sauli, un, tā kā bērnībā ļoti fanoju par dinozauriem, sapratu, ka nekā lielāka lidojoša par pterodaktilu uz zemes nav bijis. Tā man ienāca prātā šis darbs – pterodaktils, kas knābī nes olīvzaru, lai vītu sev ligzdu,” skaidro mākslinieks.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Brektes pamatojums, kāpēc nepieciešams miers.

Satiksies basketbola leģendas

Viņa radīto miera simbolu "Krastu mača" rīkotāji uzreiz apstiprināja. To atzinīgi novērtē arī viens no pasākuma organizatoriem, basketbola kluba "VEF Rīga" prezidents Gatis Jahovičs.

Vaicāts, ko viņš katru gadu vairāk gaida – "Krastu maču" vai basketbola sezonas sākumu –, Jahovičs atbild: “Jau vairākus gadus man tas ir viens un tas pats. Jo "VEF Rīga" komandai sezona sākas tieši ar "Krastu maču". Spēlētāji uz pirmajiem treniņiem savācas dažas dienas pirms šā pasākuma, un tradicionālais duelis ar "Ghetto Family" basketbolistiem ir pirmā mūsu komandas spēle sezonā basketbola laukumā. Tā ir gana sīva cīņa, jo "Ghetto" puiši ir sīksti pretinieki, viņi grib sevi pierādīt, turklāt vairākas reizes mūs ir jau pat pārspējuši.”

Uz AB dambja sākušies diennakti ilgie "Krastu mači"

Šodien galvaspilsētā ar basketbola "Krasta maču" un citām sporta aktivitātēm turpina svinēt Rīgas dzimšanas dienu.

gallery icon

Jahovičs arī uzsver, ka šis "Krastu mačs" būs īpašs arī ar spēli, kas tiks veltīta leģendārā basketbola trenera Armanda Krauliņa piemiņai. “Tajā piedalīsies basketbolisti, kas dažādos laikos spēlējuši Krauliņa vadībā. Starp tiem ir daudzas Latvijas basketbola zvaigznes, jo, kā zināms, Krauliņš trenēja gan vadošos Latvijas klubus, gan Latvijas vīriešu un sieviešu izlases. Vairākas mūsu 90. gadu basketbola leģendas jau apstiprinājušas savu dalību gan kā spēlētāji, gan kā skatītāji, tāpēc būs lieliska iespēja vaigā satikt daudzus to laiku labākos Latvijas basketbolistus un basketbolistes,” stāsta "VEF Rīga" prezidents.

Zinot, ka šogad "Krastu mačā" visi 24 stundu laikā gūtie punkti tiks dubultoti un pārvērsti eiro, lai šo summu ziedotu Ukrainas cilvēku atbalstam, vai nav ienācis prātā šoreiz komandām spēlēt bez aizsardzības, lai tādējādi tiktu gūti pēc iespējas vairāk punkti un līdz ar to arī nauda Ukrainas atbalstam? Gatis Jahovičs atbild: “Laba doma! Katru gadu "Krastu mačs" tiek aizvadīts labdarības zīmē, un šogad, bez šaubām, pats svarīgākais ir atbalstīt Ukrainas tautu. Bet vai tiešām spēle būs bez aizsardzības, to nevar garantēt, jo ikkatrs "Krastu mača" dalībnieks laukumā dodas ar milzu azartu, tāpēc rezultāts nav paredzams. Un tieši šis sportiskais azarts, kas apvienots ar visdažādākajiem šova elementiem, vienmēr piesaistījis "Krastu mača" skatītājus.”

Sportiskākie Latvijas mūziķi un aktieri mērojas spēkiem "Krastu mačos"

Sestdienas izskaņā pēc hiphopa izpildītāja anša lielkoncerta, tieši pusnaktī, diennakts basketbola turnīra "Krastu mačs" laukumā pie Kongresu nama spēkiem mērojās ...

gallery icon

Citas ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!