Trakā pasaule
2022. gada 27. jūlijs, 13:59

VIDEO: pilots virs okeāna nofilmē mistisku skatu, kam ātri vien rod izskaidrojumu

Jauns.lv

Kāds pilots naktī virs Atlantijas okeāna uzņēmis fotogrāfijas mistiskās noskaņās - caur mākoņiem atspīdējušas mirdzošas, sarkanas gaismas.

Fotogrāfijas, kurās redzami lieli sarkanas gaismas plankumi, tika plaši apspriestas sociālajā vietnē "Reddit".

Komentētāji tur apbrīnojuši redzamo un izvirzījuši vairākas teorijas par to, kas varētu būt gaismu avots, sākot ar NLO līdz pat ainai no populārā "Netflix" seriāla "Stranger Things". 

Tomēr ticamākā izrādījās kāda komentētāja norāde, ka sarkanais mirdzums varētu būt saistīts ar unikālu zvejas taktiku, ko izmanto laivas, kas zvejo Klusā okeāna sairas.

Klusā okeāna sairas, kas garumā var sasniegt 30 centimetru, ir sastopama visā Klusajā okeānā un dažkārt arī Atlantijas okeānā. Tās tiek zvejotas gan pārtikai, gan ēsmām citu, lielāku zivju ķeršanai.

Naktīs spilgti sarkanās gaismas piesaista zivis ūdens virsmai, ļaujot tām viegli iepīties komerciālo zvejas kuģu tīklos.

Tradicionāli makšķerēšanas lampas jau izsenis tiek izmantotas dažādu zivju sugu, piemēram, sairu pievilināšanai uz zvejas kuģiem naktī, taču šāda veida LED makšķerēšanas lampas ir daudz efektīvākas un drošākas zvejnieku lietošanai, jo tās saražo mazāk ultravioletās gaismas un izstaro mazāk siltuma nekā kvēlspuldzes.

Šādu šķietami mistisku skatu citi piloti novērojuši jau iepriekš, turklāt Starptautiskā kosmosa stacija reiz nofotografējusi simtiem zvejas laivu, kas izmanto zaļās gaismas, kuras, domājams, piesaista kalmārus.

Reiz zvejnieki Ķīnas krastos ar sarkanajām gaismām pamatīgi pārbiedējuši vietējos iedzīvotājus, debesis izkrāsojot asiņu krāsās.