Slavenības
2022. gada 15. jūnijs, 06:42

Mārtiņš Egliens veselības problēmu dēļ šovasar uz skatuves vēl neatgriezīsies

Ieva Valtere

Žurnāls "Kas Jauns"

Latvijas Nacionālā teātra aktieris Mārtiņš Egliens (44) veselības problēmu dēļ šovasar uz skatuves vēl neatgriezīsies. Viņš atradis citu veidu, kā izpaust savu radošumu.

Ar izrādi Rojā vasaras ceļojumu pa Latvijas estrādēm sācis muzikālais projekts "Čikāgas piecīši. Leģendu atgriešanās", kurā vienā no būtiskākajām lomām savulaik iejutās Mārtiņš Egliens, skatītājus sajūsminot Alberta Legzdiņa tēlā, radīdams leģendārā kolektīva gaisotni un jokus.

foto: Publicitātes
Egliens izrādē "Čikāgas piecīši. Leģendu atgriešanās", kas kārtējo reizi apliecināja, ka aktierim ir komiķa un parodētāja talants. Viņa vietā šobrīd uz skatuves skatītājus priecē aktieris Gundars Silakaktiņš, bet Mārtiņam katrs domās vēlē stipru veselību.

Pirms vairāk nekā mēneša žurnāls "Kas Jauns" rakstīja, ka Mārtiņu piemeklējušas nopietnas veselības problēmas, kas nav savienojamas ar aktiera darbu. Ja vēl atgūšanās pēc kājas traumas, kā dēļ nācās pārvietoties uz kruķiem, bija kaut cik prognozējama, tad lielākās raizes un neziņu sagādāja ieildzis balss zudums. Kopš 12. marta Egliens atrodas uz slimības lapas, pasākumus, kurus aicināti vadīt kopā ar sievu, Dita Lūriņa-Egliena vada viena, bet viņa lomās teātrī “ielēkuši” kolēģi, visi kā viens cerot, ka Mārtiņa kaite ir drīzi un veiksmīgi ārstējama. Tā ļaujot cerēt arī mediķi. Kā toreiz žurnālam izteicās kāds Egliena kolēģis, “pozitīvais ir tas, ka esot zināms, ka pie vainas nav audzējs, bet cita vaina, un tā noteikti pēc īsāka vai garāka laika tiks izdziedināta”.

Vēl pirms mēneša arī aktieris pats cerēja, ka varēs pievienoties vismaz vasaras projektos. Tomēr, kā liecina sezonas pirmā muzikālā izrāde "Čikāgas piecīši. Leģendu atgriešanās", viņa vietā uz skatuves ir aktieris Gundars Silakaktiņš, kas, visticamāk, tā arī paliks uz visu sezonu. Saziņā ar "Kas Jauns" pats aktieris norādījis, ka par šo situāciju “komentāru nebūs”. Tikmēr kolēģi zina stāstīt, ka Mārtiņš šo laiku izmanto, lai īstenotu citu savu radošuma šķautni - rakstītu grāmatu un dziesmas, ko, bez šaubām, gaida un novērtēs aktiera talanta cienītāji.

Aktieris Mārtiņš Egliens

Latvijas Nacionālā teātra aktieris Mārtiņš Egliens.

gallery icon

Tādus vīrus problēmas nesalauž

Kā pirms kāda laika rakstīja žurnāls "Kas Jauns", šosezon allaž dzirkstošais un enerģiskais aktieris Mārtiņš Egliens uz skatuves vairs nebūs redzams. Aktieris praktiski zaudējis runasspēju, un problēmas ar balsi Eglienam esot kopš rudens. Kā noskaidroja "Kas Jauns", Mārtiņa Egliena ilgstošās veselības likstas ar balsi ir nopietnas un sarežģītas, un ne mākslinieks, ne viņa ģimene kopīgajā darbavietā ar medicīniskām diagnozēm, kuru noteikšana esot bijusi laikietilpīga, klajā nav nākuši. Respektējot tik sensitīvas lietas, kolēģi ir toleranti un Ditu Lūriņu un Mārtiņu Eglienu neapgrūtina un nesatrauc ar izprašņāšanu. Oficiālā situācija ir tāda, ka kopš 12. marta Egliens veselības dēļ atrodas uz darba nespējas jeb slimības lapas, ārstējas un uz darbavietu nedodas.

Beidzamā reize, kad Eglienu kolēģi skatīja vaigā, bija 7. aprīlī, kad viesa statusā aktieris ieradās uz režisora Valtera Sīļa jauniestudējuma "Komūna" pirmizrādi. Teātra kolektīva daļa, kam ir ciešākas attiecības ar Eglienu un Lūriņu, kolēģus no sirds atbalsta un ar uzmundrinājumiem un palīdzības piedāvājumiem cenšas stiprināt arī morāli.

41 spilgts mirklis no Ditas Lūriņas-Eglienas dzīves

Tik dažādā aktrise Dita Lūriņa-Egliena laiku lokos.

gallery icon

Kamēr Dita Lūriņa turas apbrīnojami braši un neļaujas izmisumam un nomāktībai, ka nezinātāji pat nevar nojaust par smago situāciju ģimenē, Mārtiņš esot stipri nobažījies, sabēdājies un morāli satriekts par savu stāvokli – patlaban viņu nomoka ne tikai pašsajūtas un bezpalīdzības sajūta, bet arī satrauc, vai un kad būs iespēja pilnvērtīgi atgriezties darbā savā profesijā, kur runa un dziedāšana ir viens no svarīgākajiem instrumentiem. “Pozitīvais ir tas, ka esot zināms, ka pie vainas nav audzējs. Ir cita vaina, un tā noteikti pēc īsāka vai garāka laika tiks izdziedināta. Mēs visi ceram, ticam un esam pārliecināti, ka Mārtiņš, būdams tik gaišs cilvēks, cīnītājs, kam tāds jēdziens kā padošanās neeksistē, atveseļosies, ka medicīna un viņa cīnītāja gars viņu atgriezīs normālā dzīvē un arī uz skatuves. Mārtiņš ir brašs vīrs, garā spēcīga personība – tādus kā viņš pat milzu raizes, problēmas un sarežģījumi nesalauž. Mēs esam kopā ar Mārtiņu, esam kopā ar Ditu un, cik vien spējam, darām abiem zināmu – viņi nav vieni šajā grūtumā. Un galvenais – ticam, ka šī cīņa tiks uzveikta!” tā žurnālam "Kas Jauns" aprīlī teica kāds aktieru pāra kolēģis.

Egliena lomās - kolēģi

Arī Latvijas Nacionālā teātra pārstāve Lolita Grāvīte teica, ka Mārtiņš Egliens noteikti atgriezīsies uz skatuves. “Jā, tas tiesa, ka šajā sezonā viņš izrādēs vairs nepiedalīsies. Visas Mārtiņa lomas repertuāra izrādēs ir apguvuši kolēģi – Egils Melbārdis, Valdis Lūriņš un citi. Pandēmijas laikā aktieri ir pamatīgi uztrenējušies operatīvi apgūt citu kolēģu lomas, un arī Mārtiņa “noraušana no trases” nebija izņēmums.

Kolīdz Mārtiņš būs atpakaļ, viņš turpinās spēlēt savās lomās. Bet nu cilvēkam ir jāārstējas, un vēlam, lai viņam atveseļoties izdodas iespējami drīz.

Nacionālā teātra pārstāve Lolita Grāvīte uzsver, ka Mārtiņam Eglienam rudenī sāksies mēģinājumi nākamās sezonas pašā pirmajā jauniestudējumā "Aizliegtais pianīns", kas notiks režisores Ināras Sluckas vadībā.

Liels paldies sievai

Pirms gada Mārtiņš par savām veselības problēmām runāja arī pats - TV raidījumā "Pasaki to skaļi".

Atklāja, ka bijis tiešām grūts laiks - vienlaikus sirdzis ar Laima slimību, mocījies ar muguras sāpēm un cīnījies ar veģetatīvo distoniju. Un teica milzu paldies sievai kolēģei Ditai Lūriņai-Eglienai par atbalstu šajā laikā. “Atklāja Laima slimību, un man tas viss metās uz kājām, kā pīle staigāju, nevarēju paiet,” raidījumā "Pasaki to skaļi" stāstīja Egliens, kam atklāta arī diska trūce, un piebilda: “Nogulēju kādas trīs nedēļas vai pat vairāk slimnīcā.” Tad aktieris pagulējis mājās, pēcāk devies uz rehabilitācijas centru. Lielu paldies Mārtiņš veltīja sievai Ditai. “Viņa izturēja visu to laiku, turklāt ar diviem bērniem. Protams, ka tas bija baigi traks laiks. Arī finansiāli,” atzina aktieris, kuram baiļu par savu veselību gan nav bijis: “Es zināju, ka tas ir īslaicīgi un pārejoši. Punkts.”

Tāpat 2017. gada janvārī žurnāls "Kas Jauns" rakstīja, ka Latvijas Nacionālā teātra aktieris Mārtiņš Egliens veselības stāvokļa dēļ jau vairāk nekā divus mēnešus nevar kāpt uz teātra skatuves. Egliens, kas allaž bijis viens no nodarbinātākajiem Latvijas Nacionālā teātra aktieriem, smagas slimības dēļ nevarēja iesākt 2016./ 2017. gada teātra sezonu ar gatavošanos jauniestudējumiem. Viņam paredzētās lomas apņēmās apgūt citi aktieri, bet pats Mārtiņš uzturējās kādā Jūrmalas rehabilitācijas iestādē.