Trakā pasaule
2022. gada 18. maijs, 13:15

Venēcijas mākslas biennālē pastiprinātu uzmanību pievērš Latvijas mākslinieču paviljons

Jauns.lv

Venēcijas mākslas biennāles 59. starptautiskajā mākslas izstādē apmeklētāju vidū pastiprinātu uzmanību pievērš Latvijas mākslinieču - Ingūnas Skujas un Melisas Breidenas - radītais kopdarbs - porcelāna lampa, kas veidota no porcelāna dzimumlocekļiem.

Kā mākslinieces norāda TV3 raidījumam "Bez tabu", Venēcijā šobrīd atrodas ap 300 mākslinieču darbu, bet īpašu interesi izpelnījusies tieši pikantā izskata lampa.

Kā atminas Ingūna, par lampu īpaši sajūsminājies kāds itālis. "Vēlāk apskatījāmies, ka viņam mamma bija slavena modes dizainere. Bija skaisti saģērbies kopā ar sievu. Viņš sievai teica, ka vajag to lustru mājās, jo visi tad nāks un skatīsies. Viņa varētu būt virs galda, visi viņu redzētu."

Tam piekrīt arī Melisa. "Viņi bija ļoti pārņemti ar to domu. Bija arī vēl viens puisis. Viņš fotografēja katru no šiem dzimumlocekļiem. Tad viņš piegāja pie asistentes un teica: "Šīs mākslinieces gan ir apsēstas ar dzimumlocekļiem." Un viņa atbildēja: "Bet jūs jau esat tas, kurš uzņēma fotogrāfijas...""

foto: Ekrānuzņēmums

Mākslinieces norāda, ka par lampu ik dienas tiek izrādīta ļoti liela interese, un lustru pirkt gatavi jau septiņi cilvēki.

Jautātas, kur gūst iedvesmu darbiem, viņas atzīst, ka no dzīves.

"Mūsdienās viss ir traki, mēs dzīvojam trakos laikos. Es nevaru uztaisīt vienkārši kaut ko parastu un melnu. Ja darbs neliek man pašai kaut ko just, esmu droša, ka tas neliks just neko arī citiem," norāda Melisa.