2022. gada 3. februāris, 18:05

Atlaistais Kaspars Zāle panācis savu: saņēmis darba algas piedziņu un atgriezies Dailes teātrī

Jauns.lv

Aktieris Kaspars Zāle, kurš tiesā bija iesniedzis prasību pret "Dailes teātri" par darba devēja uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu, atgriezies darbā un saņēmis darba algas piedziņu 12 378,31 eiro apmērā, liecina ieraksts "Facebook".

Zāle savā "Facebook" kontā dalījies ar sava advokāta Kalvja Krūmiņa ierakstu, to komentējot pavisam īsi un lakoniski: "Cienījami vīri: zvērinātu advokātu birojs "Znotiņš un Krūmiņš"".

Advokāti Kalvis Krūmiņš un Raivis Znotiņš pārstāvēja Zāli tiesvedībā par atjaunošanu darbā un kompensācijas piedziņu.

Kā lasāms Krūmiņa ierakstā, Rīgas apgabaltiesa ir apmierinājusi aktiera prasību par atjaunošanu darbā Dailes teātrī un nospriedusi piedzīt no teātra par labu Kasparam 16 178 eiro.

"Tika noteikts, ka spriedums daļā par atjaunošanu darbā un darba algas piedziņu 12 378,31 eiro apmērā ir izpildāms nekavējoties. Šajā daļā spriedums arī ir izpildīts un Kaspars ir atgriezies darbā Dailes teātrī un saņēmis darba algas samaksu par laiku, kamēr noritēja tiesvedība," raksta Krūmiņš.

Viņš atklāj, ka arī pats Kaspars nācis uz biroju nedēļas nogalēs un pa naktīm apkopojis informāciju un pierādījumus, kas tika sniegti tiesā.

"Neskatoties uz lielo tam veltīto laiku un to, ka sākotnēji ne visur tika gūti panākumi, ir iegūta ne tikai uzvara taisnības vārdā Kasparam nozīmīgā lietā, ļaujot viņam atgriezties un strādāt savā profesijā, bet arī vērtīga pieredze. Ceram, ka šī pieredze noderēs ne tikai mums, bet arī citiem iesaistītajiem, tajā skaitā pretējai pusei par to, kā nevajadzētu izrīkoties ar cilvēkiem un darbiniekiem," raksta advokāts.

Viņš norāda, ka, lai arī šī lieta tiek risināta jau divus gadus, no kuriem ilgāk par gadu noris tiesvedība, lieta vēl nav noslēgusies.

"Taču iznākums Rīgas apgabaltiesā dod mums cerību, ka taisnību ir iespējams panākt, un arī "mazais" cilvēks var iet un cīnīties ar sistēmu un to uzvarēt. "

Komentāros lasāms, kā ļaudis Kasparu Zāli apsveic ar uzvaru.

Arī Dailes teātra mājas lapas sadaļā "Mākslinieki" redzams Zāles vārds un fotogrāfija.

Jauns.lv jau ziņoja, ka pretēji pirmās instances tiesas spriedumam Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģija 28. janvārī nosprieda daļēji apmierināt aktiera Kaspara Zāles prasību pret "Dailes teātri" par darba devēja uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu, atjaunošanu darbā, vidējās izpeļņas un morālā kaitējuma atlīdzības piedziņu, darba līguma punkta atzīšanu par spēkā neesošu un darba līguma atzīšanu par noslēgtu uz nenoteiktu laiku.

Tiesa atzina par spēkā neesošu darba līguma uzteikumu Kasparam Zālem, un nospriests atjaunot Zāli "Dailes teātrī". No "Dailes teātra" par labu Zālem nospriests piedzīt vidējo izpeļņu par darba piespiedu kavējuma laiku, ieturot likumā noteiktos nodokļus.

Bez tam no atbildētāja par labu Zālem piedzīti ar lietas vešanu saistītie izdevumi, kā arī morālā kaitējuma atlīdzība 950 eiro, taču Zāles prasība daļā par atlīdzības par morālā kaitējuma piedziņu 3800 eiro apmērā piedziņu noraidīta.

Spriedumu kasācijas kārtībā var pārsūdzēt 30 dienu laikā. Daļā, kurā nav noteikta sprieduma nekavējoša izpilde, teātrim noteikts termiņš tiesas sprieduma labprātīgai izpildei desmit dienas no sprieduma spēkā stāšanās dienas.

Dailes teātris pagājušajā gadā pārtrauca darba attiecības ar aktieriem Zāli, Sarmīti Rubuli, Mārtiņu Poču, Aiju Dzērvi un Ivaru Auziņu. Zāle sākotnēji panāca atjaunošanu darbā, taču vēlāk atkal bija spiests teātri pamest.

Dailes teātra vadītājs Juris Žagars pērn preses konferencē informēja, ka teātrī tiek veikta reorganizācija personālsastāvā. Viņš uzsvēra, ka izmaiņas nav būtiskas, bet pietiekami svarīgas, lai Dailes teātris strādātu ekonomiskāk un efektīvāk.