TV
2022. gada 14. februāris, 15:00

Aktieris Kirils Kjaro piedzīvojis epidēmiju gan kino, gan dzīvē

Ieva Valtere

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

No 3. februāra ceturtdienu vakaros kanālā TV3 skatāms Krievijas seriāls "Epidēmija", kas 2020. gadā iekļuva straumēšanas giganta "Netflix" izveidotā ārzemju seriālu topa desmitniekā.

Pat amerikāņu šausmu literatūras, fantāzijas un zinātniskās fantastikas meistars Stīvens Kings savā tviterkontā to bija nosaucis par «lielisku seriālu» ar «fantastisku operatoru darbu». Tajā galveno lomu atveido igauņu izcelsmes aktieris Kirils Kjaro, kuram šis nav pirmais pasaules atzinību guvušais darbs, – arī seriāli «Okšķeris» un «Labāk nekā cilvēki» aizķērušies ne tikai Latvijas skatītāju sirdīs, bet arī «Netflix» krājumos.

Nevar teikt, ka «Epidēmija», par spīti starptautiskiem panākumiem, Krievijas skatītāju vidū būtu saņēmusi viennozīmīgi uzslavas. Taču pat tie, kam nepatika seriāla stāsts vai izveidotie tēli, atzina, ka seriālu skatīties var kaut vai Kirila Kjaro dēļ. Viņš – kurš desmit gadu laikā skatītājus apbūris gan kā okšķeris, ausu, kakla un deguna ārsts, psihologs, psihiatrs, ekstrasenss, hakeris, patologanatoms un pat izvadītājs, – patlaban ir viens no top 10 aktieriem Krievijā.

Jūrnieka dēls

Kirils pasaulē nāca 1975. gada 24. februārī Tallinā, un viņa bērnība un jaunība pagāja pilsētas krievvalodīgajā rajonā Lasnamae. Kirila tēvs (pa pusei krievs, pa pusei igaunis) bija tālbraucēju kuģa kapteinis, savukārt māte (krieviete) strādāja bērnudārzā. Tēva pēdās jauneklis gan neaizgāja. «Mans vecākais brālis kļuva par jūrnieku. Viņš teica, ka pusgadu atrasties reisā ir būt kā cietumā. Ne tu saproti, kas pasaulē notiek, ne mājās. Sakari ir, bet tu vienalga esi izolēts. 90. gadu sākumā topā bija menedžera profesija, un tēvs cerēja, ka es studēšu menedžmentu, taču izgāzos eksāmenos,» atceras Kirils.

Kad pie Tallinas Krievu teātra tēvs ieraudzīja paziņojumu par jaunu dalībnieku uzņemšanu teātra studijā, viņš ieteica dēlam pamēģināt, sak’, varbūt ies tēvoča – slavenā igauņu kinoaktiera Vollija Kjaro – pēdās. Un Kirilam izdevās! Viņš tagad pieļauj, ka turp viņu aizveduši arī sevis meklējumi un centieni tikt galā ar iekšējām problēmām.

«Interesanti, ka man, puisim ar sliktu dikciju, pirmajam teātrī iedeva lomu ar tekstu. Tā bija Žana Anuija luga «Skaistā dzīve», un es spēlēju zēnu, kurš ir tāds …  nedaudz dīvains. Es aizrāvos ar teātri. Man patika vērot aktierus, gaismotājus, montāžniekus, režisora asistentus. Bija interesanti redzēt, kas notiek sufliera telpā, kā paceļas priekškars.» Pēc 11. klases beigšanas jaunais censonis devās uz Maskavu un iestājās Ščukina teātra skolā. Viņa kursabiedru pulkā bija Marija Porošina, Olga Budina, Antons Makarskis un Maksims Averins. Šīs pazīšanās ne reizi vien palīdzējusi tālākajā dzīvē. «Pirmais krievu projekts, kurā piedalījos, bija seriāls «Nāvējošais spēks». Tiku tur ar mūsu vietējās aģentūras palīdzību, jo vairākas sērijas tika filmētas Igaunijā. Par maniem kolēģiem kļuva Robaks, Porečenkovs un Habenskis – jau slaveni aktieri. Viņiem Narvā bija daudz pielūdzēju. Rindā stāvēja pēc autogrāfiem.»

Karjera

Pirmo kinopieredzi Kirils guva Igaunijā, 2002. gadā nofilmējoties īsfilmā «Atbrīvošanās». Pēc diviem gadiem viņam radās iespēja filmēties Krievijā, iesākumā – epizodiskās lomās seriālos «Afromaskavietis» un «Goda kodekss 2», drīz pēc tam seriālos «Nāvējošais spēks» (2000), «Kriminālizmeklēšanas nodaļa» (2014), «Detektīvi» (2001), «Lidosta» (2005), «Aleksandra dārzs» (2005). Atpazīstamību viņš ieguva ar raksturlomu kulta seriālā «Likvidācija» (2007).

Tālāk sekoja vairākas filmas par kara tēmu, seriāls «Margoša» (2009), līdz tika piedāvātas galvenās lomas. Sākumā – traģikomēdijā «Nejaušas epizodes nenozīmīgie sīkumi» (2011), «Aizgāja un neatgriezās» (2011), «Dusmas» (2011), «Lekcijas mājsaimniecēm» (2012), «Viss no sākuma» (2017) un «Dzīvot tālāk». Bet par īstu veiksmes atslēgu aktierim kļuva filmēšanās seriālā «Okšķeris» (2013), kas «Netflix» platformā iekļuva kā pirmais seriāls no Ukrainas. Par darbu «Okšķerī» Kirils izteicies, ka tas viņam licis iemīlēt psiholoģiskā detektīva žanru. Par savdabīgā izmeklētāja lomu viņš divas reizes – 2013. un 2015. gadā – tika nominēts labākā televīzijas seriāla aktiera godam.

Lai uzskaitītu visas lomas, kurās filmējies Kjaro, būtu jāatvēl viss raksts. Par vienu no grūtākajiem, bet interesantākajiem darbiem aktieris nosaucis savu lomu seriālā «Mīļākie». Par veiksmīgu tiek uzskatīts arī viņa darbs seriālā «Epidēmija». Galu galā tas ir pirmais Krievijas seriāls, kas tika uzņemts «Netflix» paspārnē. Starp viņa pēdējiem darbiem ir mistikas drāma «Pasažieri», melodrāma «Astoņi veidi, kā mīlēt», Oļega Divova romāna ekranizācija «Jaunie un stiprie izdzīvos». Drīzumā ekrānos nonāks vairāki darbi ar Kjaro līdzdalību: «Epidēmijas» turpinājums, komēdija «Dusmīgais tētis», psiholoģiskā drāma «Tiešraide» un mistikas trilleris «Detektors».

Kopā uz mūžu

Aktierim ir laimīga ģimenes dzīve. Par pirmo Kjaro sievu kļuva viņa kursabiedrene, aktrise Anastasija Medvedjeva. Laulība gan ilga vien pusgadu. Savu īsto mīlestību Kirils satika dzimtenē – tā bija Igaunijas Krievu teātra mārketinga direktore Jūlija Duzja. «Es intuitīvi sajutu, ka viņa ir mans cilvēks! Jūlija gan sākumā uztvēra visu kā joku, jo es, jau iepazīstoties, viņu bildināju. Protams, viņa atteica. Un es vairs nepiedāvāju. Mums klājās raibi. Tikāmies, šķīrāmies, atkal sagājām kopā. Dzīve mūs ir svaidījusi uz visām pusēm, bet es vienmēr biju pārliecināts, ka, lai kas arī notiktu, ar šo sievieti es vēlos pavadīt savu atlikušo dzīvi un audzināt mūsu bērnus.»

Pēc kāda laika Jūlija kļuva par profesionālu fotogrāfi, un kopā ar viņu Kirils nolēma atkal doties iekarot Maskavu. Tagad aktieris ir pārliecināts, ka, tikai pateicoties sievai, otrais «piegājiens» bijis krietni vien veiksmīgāks par iepriekšējo. 2018. gadā pasaulē nāca pāra meitiņa Mira, un šis notikums esot kardināli mainījis Kirila dzīvi. Viņš katru brīvu brīdi cenšas pavadīt ar meitu. Kad, filmējoties «Epidēmijā», viņam iekrita divas brīvas dienas pēc kārtas, Kirils lidoja pie savām mīļajām meitenēm. Bet, kad Kijevā uzņēma «Okšķera» ceturto sezonu, gādīgais tētis paaugušos Miru ņēma līdzi.

«Svarīgi, lai dzīvē nav tik traki»

Aktiera ģimene dzīvo divās valstīs: strādā Krievijā, bet atpūšas Igaunijā. Aizpagājušajā gadā Tallinā pie jūras viņi pavadīja arī karantīnas laiku. Covid-19 Kirils uztver ar melno humoru – uzreiz pēc «Epidēmijas» pirmās sezonas pirmizrādes sākās īstā epidēmija. «Beidzās pēdējā sērija, un, hops, pēc nedēļas slēdza Uhaņu. Kad pasauli pāršalca pirmās ziņas par jauno vīrusu, mēs ar ģimeni atradāmies Taizemē. Tuvojās ķīniešu Jaunais gads, un valsts bija pārblīvēta ar ķīniešiem. Nabaga cilvēki krita nežēlastībā, jo, izdzirdot jaunumus, daudzi uz viņiem sāka blenzt ar baltu aci, izvairīties no saskarsmes un, ja kāds ķīnietis nošķaudījās, muka prom, ko kājas nes,» nesenos notikumus atmiņā atsauc Kjaro, piebilstot, ka «epidēmija mūsu dzīvēs nebeidzas, un neviens nezina, kur tā novedīs. Svarīgi, ka dzīvē vismaz pagaidām nav tik traki kā mūsu seriālā, un ceru, ka līdz tam arī nenonāks».

Kādā no savām nākamajām intervijām aktieris atklājis, kā pašizolācija teju izpostījusi viņa civillaulību (pāris nav precējies, uzskatot, ka papīri attiecībās neko nedod). Pērn, kad uzņemta filma «Ivana laime», radošā grupa atradusies Murmanskas apgabalā. Režisors mierinājis, ka aktieris ierobežojumu gadījumā drīkstēs doties mājās, jo viņam filmā ir neliela loma. «Pirmā filmēšanās diena beidzās ar jaunumu, ka rīt slēdz pilsētu, nosakot karantīnu, un ka man ir tikai dažas stundas, lai paspētu aizbraukt. Pareizāk sakot, to producents pavēstīja, kad naktī jau trīs stundas biju gulējis saldā miegā. Viņš pavēlēja ātri savākt mantas un bēgt no turienes, citādi tas man draudēja ar iesprūšanu tur uz diviem trim mēnešiem. Mēs, visa kinokaravāna, ātri savācāmies, skrējām uz Murmansku, tad – Maskavu.» Krievijas galvaspilsētā Kjaro gaidīja nākamais pārsteigums. Viņš uzzinājis, ka drīz tiks slēgtas arī Krievijas robežas, kā dēļ viņš nevarēs atgriezties pie ģimenes Igaunijā. Kad dzīvesbiedre bailēs no ilgas šķiršanās piedraudējusi, ka aizies no viņa, ja Kirils neieradīsies mājās, aktierim nācies izdomāt atgriešanās plānu. Viņš ar ātrvilcienu devies uz Sanktpēterburgu, no kurienes tālāk paziņa ar mašīnu aizvedis līdz Ivangorodai. «Pārgāju robežtiltam, un Narvā mani sagaidīja draugs ar mašīnu, kas nogādāja mājās Tallinā. Robežu šķērsoju pusstundu pirms tās slēgšanas,» par savu pandēmijas laika piedzīvojumu atklāja Kjaro.

Gaidām jauno sezonu!

Pagājušā gada aprīļa sākumā Piemaskavā sākās seriāla «Epidēmija» otrās sezonas filmēšana. To ar nepacietību gaida fani visā pasaulē. Konkrēti datums nav zināms, kad otrā sezona nonāks straumēšanas platformās (vispirms), bet kā iznākšanas gads tiek minēts šis – 2022.

Seriāla «Epidēmija» stāsts tiek atklāts arī pusotru stundu garā filmā «Epidēmija: izlaušanās». Galvenajās lomās ir tie paši aktieri, kas seriālā.