Švarcenegers riteņo pa Londonas ielām. Diez kā iet ar kreiso braukšanas pusi. FOTO
Arnolds Švarcenegers un viņa draugi Londonā noīrēja velosipēdus un devās aplūkot pilsētas ievērojamākās vietās, to skaitā Bigbenu un Bekingemas pili.
Slavenības
2015. gada 24. jūnijs, 05:58

Švarcenegers riteņo pa Londonas ielām. Diez kā iet ar kreiso braukšanas pusi. FOTO

Jauns.lv

Spraiga sižeta filmu zvaigzne un bijušais Kalifornijas gubernators Arnolds Švarcenegers (67) Anglijā noīrējis velosipēdu, lai dotos apskatīt tūristu iecienītākos apskates objektus Londonā.

Londonu Arnolds Švarcenegers apceļoja kā visparastākais tūrists. Tikai atšķirībā no vairuma, viņš neizmantoja Londonas metro vai sarkano divstāvu autobusu, bet noīrēja velosipēdu. Tā arī ērtāk, ja nevēlies tapt atpazīts ik uz soļa.

Kopā ar draugu kompāniju aktieris un bijušais gubernators apskatīja populārākos apskates objektus Lielbritānijas galvaspilsētā. Švarcenegers iepozēja pie Bigbena, pabija pie Bekingemas pils un Trafalgāra laukumā, nofotografējās pie kādas no metro stacijas ieejām, „rullēja” garām Pikadilli laukumam un iepozēja pie britu slavenākā premjera Vinstona Čērčila statujas, kas atrodas iepretī Parlamenta ēkām.

Līdzīgi kā daudzi tūristi, arī Arnolds nelaida garām iespēju nofotografēties ar Londonas policistiem. Tiesa, tie nebija tā sauktie „bobiji”, kas savu cepuru dēļ izpelnījušies popularitāti visā pasaulē.

Pa kreiso ceļa pusi, kā Anglijā, brauc apmēram vienā ceturtdaļā pasaules valstu. Pārsvarā tās ir bijušās Lielbritānijas kolonijas.

Maldīgs ir pieņēmums, ka Anglija un tai līdzīgās valstis ar „nepareizo” braukšanas pusi izdomājušas īpaši izcelties. Senatnē pārsvarā visa kustība notika pa kreiso pusi. Tas saistīts ar to, ka uz zirga bija vieglāk uzkāpt no kreisās puses, jo pie labā sāna parasti bija zobens. Kreisā puse arīdzan bija ērtāka, ja ceļā pagadās kāds naidnieks, jo tad aši varēja izvilkt zobenu un mesties cīņā ar labo roku.

Interesanti, ka pa ceļa kreiso pusi līdz pat 1939. gadam brauca arī bijušajā Čehoslovākijā un Ungārijā. Spānijas ietekmē no kreisās braukšanas puses 1920. gados atteicās Portugāle. Tiroles daļā Austrijā kreiso braukšanas pusi ievēroja līdz 1930. gadiem, lai gan citos reģionos ļaudis brauca pa labo pusi. Arī Krievijā līdz 1916. gada beigām braukts pa kreiso pusi. Savukārt Zviedrija tikai 1967. gadā kreiso braukšanas pusi nomainīja pret labo!

Lūk, valstis, kurās brauc pa ceļa kreiso pusi:

Angilja, Antigva un Barbuda, Austrālija, Austrumu Timora, Bahamas, Bangladeša, Barbadosa, Bermudu salas, Botsvāna, Bruneja, Butāna, Dienvidāfrika, Dominika, Džersija (Normandijas salas), Falklandu salas, Fidži, Gajāna, Gērnzija (Normandijas salas), Grenāda, Honkonga, Indija, Indonēzija, Īrija, Jamaika, Japāna, Jaunzēlande, Kaimanu salas, Kenija, Kipra, Kiribati, Kokosu (Kīlinga) salas (Austrālija), Kuka salas, Lesoto, Lielbritānija, Makao, Malaizija, Malāvija, Maldivija, Malta, Maurīcija, Mena, Montserrata, Mozambika, Namībija, Nauru, Nepāla, Niue, Norfolka sala (Austrālija), Pakistāna, Papua-Jaungvineja, Pitkērna salas (Lielbritānija), Seišelu salas, Sentkitsa un Nevisa, Sentlūsija, Sentvinsenta un Grenadīnas, Singapūra, Surinama, Svazilenda, Svētā Helēnas sala, Šrilanka, Taizeme, Tanzānija, Tērksas un Kaikosas salas, Tokelau (Jaunzēlande), Tonga, Trinidāda un Tobāgo, Tuvalu, Uganda, Virdžīnu salas (ASV), Virdžīnu salas (Lielbritānija), Zālamana salas, Zambija, Ziemassvētku sala (Austrālija), Zimbabve.

Kasjauns.lv / Foto: Vida Press