Slavenības
2021. gada 12. decembris, 07:07

Kantri zvaigznei Linitai Mediņai par vienīgo peļņas veidu kļuvusi sveču taisīšana

Žurnāls "Kas Jauns"

Daudzi no mums Ziemsvētku gaidīšanas laikā gan iegādājas, gan saņems dāvanā ģimenes locekļu vai draugu pašu darinātas sveces, veidotas ar prieku un mīlestību. Arī sabiedrībā zināmas personības aizrāvušās ar sveču taisīšanu, kuras tirgo dažādā cenu amplitūdā.

Linitas Mediņas vājība

Kantrimūzikas dziedātāja Linita Mediņa (50), kas daudziem kļuvusi pazīstama ar dalību TV šovā "Saimniece meklē vīru", kopš pavasara sveču darināšanu pārvērtusi no hobija par iztikas avotu: “Ja kāds izlemj iegadāties no manis svecītes, viņš atbalsta mani šajā neparastajā laikā ne tikai morāli, bet arī finansiāli. Tā pašlaik ir mana vienīgā nodarbošanās.”

foto: Publicitātes
"Ja kāds izlemj iegadāties no manis svecītes, viņš atbalsta mani šajā neparastajā laikā ne tikai morāli, bet arī finansiāli. Tā pašlaik ir mana vienīgā nodarbošanās," saka dziedātāja.

Mūziķe žurnālam "Kas Jauns" stāsta, kā aizsācies viņas sveču darināšanas bizness: “Ideja par svecēm dzima Lieldienās, kad Latvijā bija dīkstāve un plosījās Covid-19 pandēmija; kad nevarēju koncertēt.” Linita atzīst, ka neesot bijis viegli atrast sev jaunu aicinājumu. “Visgrūtāk bija atrast, kas tad varētu būt tas, kas bez dziedāšanas un dejošanas vēl varētu aizraut. Es ilgi domāju par radošām idejām, kuras mani varētu saistīt. Un tad pamodos vienā rītā un man bija skaidrs, ka tās būs sveces! Jau sen, sen man uz tām ir vājība, jo pilna māja ar svecēm, tās dedzu, skatos liesmā. Tas man ir vitāli nepieciešams,” skaidro Linita.

foto: no privātā arhīva
Linita Mediņa sveces darina uz romantiskas nots.

“Vai bija kāds iedvesmas avots šim procesam? Nē, tikai es pati. Zaudēt jau neko nevarēju – ja bizness neaizies, tad man pašai būs brīnišķīgas un personalizētas svecītes, kā nevienam,” prāto Mediņa. Taujāta, cik sveču līdz šim uztaisījusi, viņa saka: “Īsti skaitījusi neesmu, bet varētu būt ap 50. Es jau neesmu ne ražotne, ne rūpnīca. Katra svecīte ir apčubināta un sasildīta plaukstās, tik daudz un ilgi turēta rokās, ka noteikti uzsūkusi visu manu enerģiju. Man patīk šis process, patīk izdomāt, kādu vēlos sveci redzēt, izvēlēties stilu un koncepciju un tad to realizēt. Šī darbošanās ir mana meditatīva atslēgšanās no ikdienas, no rūpēm. Varētu pat teikt, ka es iegrimstu savā domu pasaulē un vienkārši radu, esot saskaņā ar sevi. Mani iedvesmo pati ideja par gaismas nešanu tālāk. To var uztvert gan burtiski, gan pārnestā nozīmē. Mēs gaismu varam vairot sevī, kļūstot par arvien labāku cilvēku, un varam ar to dalīties. Tāpat svece rada gaismu – mani fascinē doma, ka šo gaismu kāds saņems tieši no manām rokām un ienesīs ne tikai savās mājās, bet arī savā sirdī,” priecājas Linita.

foto: no privātā arhīva
Linita Mediņa sveces darinājusi uz daudz romantiskākas nots.

Viņa par savu veikumu esot saņēmusi labas atsauksmes. “Dzirdu no cilvēkiem, ka tik skaistas sveces žēl dedzināt. Tomēr man šķiet, ka svece dzīvo degot un taupīšana šajā gadījumā nav nepieciešama. Es taču varu izveidot vēl un vēl,” uzsver dziedātāja, kuras veikums maksā no 12 līdz 15 eiro par sveci.

Ievai Bondarei sava Ziemsvētku sveču līnija

Māksliniecei Ievai Bondarei ir izveidota sveču kolekcija ar svecēm, kuras izskatās kā mini glezniņas.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ieva Bondare.

Pirms teju 20 gadiem Ieva Bondare pievērsās glezniecībai. Viņa savulaik atzina, ka tikai pēc daudziem gadiem beidzot jūtas pelnījusi tikt dēvēta par mākslinieci, nevis kā kādreiz – tikai par skaistumkaralieni, titulu "Mrs. Latvija" un "Mrs. Globe" īpašnieci, politiķa Mārtiņa Bondara sievu.

Ciemos pie mākslinieces Ievas Bondares viņas ģimenes mājās Mārupē

gallery icon

Ieva darina sveces tā, lai tās kalpotu arī kā interjera priekšmets. Bondares mākslas darbu esot iespējams viegli noņemt no sveces un ierāmēt, tādējādi tā kļūst ne tikai par oriģinālu dāvanu, bet arī skaistu un paliekošu interjera papildinājumu. Māksliniece savā jaunajā sveču līnijā likusi lietā svētku krāšņās krāsas un neskopojusies ne ar zelta, ne sudraba toņiem. Šādi mākslas darbi gan var nebūt visiem pa kabatai, jo kubveida sveces cena veikalā norādīta 70 eiro.

Ievas Bondares izstādes "UBUNTU" atklāšana

2020. gada 27. maijā galerijas "Putti" telpās, Peitavas ielā 5, Vecrīgā, atklāta laikmetīgās mākslinieces Ievas Bondares personālizstāde "UBUNTU".

gallery icon

Olga Rajecka zinības sveču liešanā smēlusies kursos

Latvijas estrādes leģenda Olga Rajecka pandēmijas laikā, kamēr nav bijis iespējas sniegt koncertus, ķērusies pie jaunu prasmju apgūšanas un iemācījusies liet sveces, kuras arī nonākušas tirdziņos "Multimāksla".

Latvijas mākslinieku darbu brīvdabas "pop-up" tirdziņš "Multimāksla"

Latvijas mākslinieku darbu brīvdabas "pop-up" tirdziņš "Multimāksla" uz tirdzniecības centra "Domina Shopping" autostāvvietas jumta 2021. gada 6. maijā.

gallery icon

“Kad uzzināju, ka būs šāds skatuves mākslinieku atbalstam organizēts tirgus, izdomāju, ka varu liet sveces. Izgāju sveču liešanas kursus pie savas draudzenes Ineses, un nu traukos no omītes un mammas bufetes ir izlieti jau vairāki desmiti sveču,” gandarījumu pauž dziedātāja, atzīdama, ka jaunais vaļasprieks viņai pavēris jaunu interešu loku. “Pirms kursu iziešanas biju tikai sveču mīļotāja, bet pati nekad nebiju darinājusi. Pērn uz valsts svētkiem 18. novembrī man uzdāvināja trīs sveces – sarkanu, baltu un sarkanu –, mūsu karoga krāsās. Tās bija dažāda izmēra kristāla glāzēs. Kā man patika! Turklāt pēc sveču izdegšanas šīs glāzes izmazgāju un lietoju kā ierasts – dzeršanai. Iedvesmojoties no šīs dāvanas, tapa arī manas sveces – tikai ne kristāla glāzēs, bet gan omītes traukos, kas bija nolikti lejā noliktavā, pagrabā,” atklāj Olga.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Olgas Rajeckas meistardarbs ir gana pieprasīts pirkums.

Dziedātāja sveces lej no rapšu un sojas vaska. Materiālus – krāsas, smaržas, degļus, vasku – pasūta internetā. “Paiet vismaz trīs četras stundas, lai izlietu 20 šādas sveces. Tas ir laikietilpīgs un uzmanību prasošs process – jātaisa deglis, jāver cauri, jāpieliek... Bet tad esmu ļoti mierīga, tas ir meditatīvs process. Patiesībā, to darot, ir jābūt pat ļoti lielam mieram, ļoti jākoncentrējas, lai neapdedzinātos,” procesu raksturo Rajecka, kas pati veido arī savu sveču noformēšanu un sakārtošanu glītās kastītēs.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!