Slavenības
2021. gada 26. novembris, 07:45

Labs ārsts un labs aktieris jeb Kā "Rīgas Viļņi" intervēja Holivudas zvaigzni Frediju Haimoru

Uldis Landmanis

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

"Izslēdziet kameras, un mikrofoni drīkst būt ieslēgti vien tad, kad jums ļaus uzdot jautājumu!" tādi drakoniski noteikumi, izrādās, sagaida tos, kas tiek pie iespējas mūsdienās attālināti intervēt Holivudas zvaigznes.

Šoruden «Rīgas Viļņi» tika piedāvāts attālināti «satikties» ar vienu no šībrīža aktuālajām pasaules plašās seriālu impērijas zvaigznēm – drāmas «The Good Doctor» galvenās lomas atveidotāju Frediju Haimoru. Ilgi domāt nebija ļauts, un ilgi domāt nemaz nebija vērts – septembrī kritiķu slavētajam seriālam sākās piektā sezona, kas nozīmēja – Haimors patlaban ir «karsts jo karsts»!

foto: Publicitātes
Seriālā "The Good Doctor".

Bez sejas

Kā izrādās, virtuāla tikšanās un interviju sniegšana mūsdienu pasaulē ir varen steidzīga padarīšana. Tā vietā, lai kādā no saziņas platformām laiski stundiņu patērzētu, uzdotu pārdesmit tieši pašmāju TV faniem interesējošu jautājumu un pat, iespējams, uzņemtu attālinātu selfiju, no tā nebija… nekā. Jau pieslēdzoties tapa skaidrs, ka saruna notiks preses konferences stilā – pie improvizēta apaļā galda, kopā ar citiem žurnālistiem no visas pasaules, un noskaidrojās arī, ka visai sarunai kopā Fredijs varēs veltīt vien nepilnas 20 minūtes…

Skaidrs, Holivudas zvaigzne drīkst būt aizņemta, vien izrādījās, ka redzēt vaigā (kaut vai datora ekrānā) slaveno aktieri arī neizdosies – savu kameru Haimors tā arī neieslēdza. Turklāt to darīt nebija ļauts arī intervētājiem – par to, ka savu seju rādīt nedrīkst un arī mikrofonam jābūt izslēgtam vienmēr, izņemot vien to brīdi, kad ir iespēja uzdot jautājumu, pirms pieslēgšanās tika atgādināts ne reizi vien.

Augt un mainīties

Taisnības labad gan jāsaka – tam, ka Fredijs sirgtu ar zvaigžņu slimību, pierādījumu nav nekādu. Atsaucīgs, vienkāršs, pieklājīgs un – pēc balss spriežot – tas tiešām bija viņš, kas uz jautājumiem atbildēja. Kā saruna gan šī «apaļā galda» sanākšana nevedās – katrs žurnālists tomēr bija sagatavojis savu prasāmo, un viņu maz interesēja, kas izskanējis iepriekš, vai nākamais jautājums rit loģiskā ķēdītē vai saruna pēkšņi virzās pavisam citā gultnē. Taču profesionālais aktieris, kas savā karjerā jau nospēlējis duci spilgtu lomu, it nemaz nelikās satraucies un centās, ko spēja.

foto: Publicitātes
Seriālā "Bates Motel".

Pie sava jautājuma, protams, tika arī «Rīgas Viļņi». Un aktierim, kas filmējas jau kopš septiņu gadu vecuma, ir spēlējis gan karali Arturu jaunībā, gan puiku Čārliju, kas nonāk savdabīgā šokolādes fabrikā, gan Pīteru Penu, gan sērijveida slepkavu Normanu Beitsu, bet nu TV faniem zināms kā ar autismu sirgstošais ārsts Šons Mērfijs, izdevās pavaicāt – kura no mūžā atveidotajām lomām ir tā, kurā visvairāk ir no paša Fredija Haimora? Uz kuru tēlu skatoties, mēs varētu iedomāties – tā dzīvē rīkotos arī aktieris pats?

«Hmm. Es tiešām nezinu. Nē, patiešām, es nezinu. Visās šajās lomās kaut kur ir kāda daļa manis. Jā, es jūtos tuvāks ar tiem tēliem, ko esmu atveidojis ilgākā laika posmā, ar kuriem, tā teikt, vairāk laika esmu kopā pavadījis,» atbildēja Haimors. «Bet nu tātad es arī saku, ka jūtos itin tuvs ar Normanu Beitsu, un tad, ziniet, atzīstu, ka savā ziņā esmu sērijveida slepkava. Tātad arī šo kā savu atbildi nevaru izmantot,» nosmēja aktieris. «Jā, es domāju, ka es sevi identificēju ar tiem tēliem, kurus esmu atveidojis ilgākā laika posmā; ar tiem, kas gadu laikā ir attīstījušies un mainījušies. Attīstījušies un mainījušies, tāpat kā reālajā dzīvē esmu mainījies un attīstījies es.»

foto: Vida Press
Gatavojoties filmai «Čārlijs un šokolādes fabrika», Džonijs Deps pieprasīja, lai galveno varoni spēlētu Fredijs.

Ārstu tēlot – tas ir gods

Fredijs Haimors savos nepilnos 30 gados jau izaudzis līdz vīram, kas ķēries pie seriālu režijas, producēšanas un pat scenāriju rakstīšanas. Viņš ir izpildproducents seriālam «The Good Doctor», kam sākusies jau piektā sezona, bijis trim sērijām arī režisors. Un tā, protams, bijusi iespēja pašam uz sevi kā aktieri paskatīties no citas puses.

Par to Haimors saka lielu paldies «The Good Doctor» radītājam Deividam Šoram, kurš, starp citu, ir arī «vainīgs», ka pie seriālu faniem nonāca tāds meistardarbs kā ārstu drāma «House». «Manis atveidotais Šons ir tik niansēts un sarežģīts tēls, ka katra viņa rīcība, katra kustība ir svarīga un nozīmīga. Paldies Deividam Šoram, ka viņš man ļauj būt tā visa epicentrā, būt arī režisora krēslā un montāžas telpā. Jā, tā man ir bijusi dabiska attīstība. Es jutu, ka vēlos vairāk dot, sniegt savas idejas gan režijas lauciņā, gan scenārijā, un, protams, gribēju seriālu arī producēt. Un Deivids tam visam bijis lielisks sadarbības partneris,» tā Haimors, kas seriālā atveido ar autismu slimu ārstu Šonu Mērfiju, kura fotogēniskā atmiņa un novērošanas spējas padara par ļoti prasmīgu ķirurgu. Fredijs šo lomu spēlē tik ticami, ka daudzi ir izbrīnīti, uzzinot, ka aktieris dzīvē nesirgst ar šo slimību. Atzinīgi to novērtēja arī prestižā «Zelta globusa» balvas žūrija, pirms dažiem gadiem piešķirot viņam nomināciju «Labākais aktieris – TV sēriju drāma» kategorijā.

Aktieris jau iepriekš atzinies, ka nevienai lomai nav tik ļoti iepriekš gatavojies kā Šona tēlošanai. Pūles attaisnojušās, jo Fredijs bieži vien saņem pateicības vārdus no cilvēkiem ar šo slimību. Beidzot tā tiek atspoguļota un piešķirta galvenās lomas varonim seriālā, kā arī parāda patiesās cilvēciskās problēmas, ar ko viņiem nākas saskarties ikdienā. «Mums pats svarīgākais bija autismu parādīt pēc iespējas patiesāk. Jā, bija vajadzīgs liels izpētes darbs – gan dokumentālas filmas, gan literatūra. No paša sākuma pie mums strādā arī autismu pārzinoša konsultante. Tas, lai viss šajā ziņā būtu precīzi, mums visiem bijis ļoti svarīgi. Vienlaikus gan mēs jau pašā sākumā sapratām, ka Šons nereprezentē visus cilvēkus ar autismu. Jā, mēs vēlamies pievērst uzmanību autismam, raisīt diskusiju, taču galu galā šis ir viens individuāls stāsts, uz ko mēs fokusējamies.»

Haimors izjūt lepnumu, ka šajā pasaulei tik grūtajā laikā viņam ir iespēja atveidot tieši ārstu. «Ceturtās sezonas sākumā mums bija divas sērijas, kas pilnībā bija veltītas pandēmijai, likās – tas bija kas tāds, kas mums obligāti jāizdara,» norāda aktieris. «Jāgodina īstie veselības jomas profesionāļi, kas pusotra gada garumā katru dienu riskē ar savu dzīvību, lai mēs būtu drošībā. Jūs taču zināt, mēs tikai tēlojam, mēs tikai izliekamies par ārstiem, bet pavisam kas cits ir īstajā dzīvē, kur īsti ārsti katru dienu pakļauj sevi briesmām – viņus tagad mēs cienām krietni vairāk. Un tagad tas ir liels gods – šajā brīdī televīzijā atveidot ārstu.»

Tiem, kas ir redzējuši seriāla piektās sezonas treileri, intrigu raisa redzamās ainas ar kāzām. Fredijs bilst, ka romantiskā stīga, kas aizskarta jau iepriekšējā sezonā, rāda to, ka viņa tēlotais Šons attīstās un sper soli pēc soļa plašajā pasaulē. Izrādās, arī aktieris pats īstajā dzīvē ir spēris šo nozīmīgo soli. Fredijam, kas nav sociālajos tīklos un par savu privāto dzīvi runāt nemēdz, septembrī «Jimmy Kimmel Live!» šovā nācās atzīties – viņš ir precējies!

Šova vadītājs Džimijs Kimmels, ievērojis aktiera zeltnesī gredzenu, nevarēja nepajautāt – vai Fredijs ir apņēmis sievu? Un aktieris izvēlējās nemelot – teica jā. «Ir savādi – kopš es valkāju šo gredzenu, cilvēki man jautā, vai esmu apprecējies. Tā kā domāju, jāievieš skaidrība,» nosmaidīja Haimors. «Es te, protams, nelēkāšu dīvānā augšup-lejup, lai paustu savu sajūsmu,» piebilda aktieris. «Zinu, ka jūs te Amerikā tā darāt. Bet es esmu tik priecīgs, cik vien brits priecīgs var būt, un esmu precējies ar brīnišķīgu sievieti, tāpēc jā – es jūtos ļoti laimīgs.» Kas gan ir aktiera izredzētā, to medijiem nav izdevies noskaidrot vēl šobaltdien… Un uzdot jautājumu – kādas tagad ir sajūtas precēta vīra statusā vai ģimenes saitēm sietam, gribēsies mazāk filmēties un vairāk laika mājās pavadīt – tā arī šoreiz laika trūkuma dēļ nesanāca.

5 fakti par aktieri

  • Alfrēds Tomass «Fredijs» Haimors piedzima 1992. gada 14. februārī Kamdentaunā, Londonā.
  • Viņa tēvs Edvards Haimors ir aktieris, bet mamma Sjū Laitimera ir viena no Anglijas visvairāk pieprasītajām talantu aģentēm.
  • Pasaules slavu atnesa filma «Meklējot Nekurzemi», kurā atveidoja Pītera Pena prototipu. Gatavojoties filmai «Čārlijs un šokolādes fabrika», Džonijs Deps pieprasīja, lai galveno varoni spēlētu Fredijs.
  • Fredijs studējis Kembridžas universitātē, padziļināti mācoties arābu un spāņu valodu. Viņš brīvi pārvalda arī spāņu un franču valodu.
  • Aktieris nav soctīklos.