Slavenības
2021. gada 14. jūlijs, 07:08

Pagājuši 10 gadi, kopš Eimijas Vainhausas vairs nav. Mamma dalās atmiņās, kā uzzinājusi par meitas nāvi

Jauns.lv

Šomēnes aprit 10 gadu kopš dziedātājas Eimijas Vainhausas pāragrās nāves, kas sekoja pēc gadiem ilgas alkohola un narkotiku atkarības. Mūziķes mamma Dženisa atceras sirdi plosošo brīdi, kad viņai paziņots par Eimijas nāvi.

Dziedātājas nāves desmitās gadadienas priekšvakarā Eimijas Vainhausas mamma Dženisa padalījusies ar sāpīgām atmiņām par to, kā uzzinājusi visšausminošāko vēsti savā dzīvē – to, ka viņas mīļotās meitiņas vairs nav.

foto: Steve Taylor / SOPA Images/Sipa / Vida Press
Eimijas Vainhausas mamma Dženisa aizvadītā gada martā.

Skaņdarba “Back To Black” izpildītāja bija taksometra šofera Miča Vainhausa un viņa šķirtās sievas Dženisas meita. Eimija pasaulē nāca 1983. gada 14. septembrī Londonā.

Eimija Vainhausa un viņas ģimene

gallery icon

2011. gada 23. jūlijā ģimeni piemeklēja traģēdija. Pēc gadiem ilgām problēmām ar narkotiku un alkohola atkarību – tieši laikā, kad šķita, ka mūziķe visbeidzot sāk mainīt savu dzīvi uz labāku – Eimija devās mūžībā. Viņai bija 27 gadu. Sarunā ar žurnāla “OK!” britu izdevuma reportieri Dženisa padalījusies desmit gadus senās atmiņās par meitas aiziešanu mūžībā.

Dženisa atklāj, ka brīdī, kad vīrs Ričards pavēstījis sēru vēsti, viņa padomājusi, ka viņš runā par savu māti, kura tolaik bija slima.

foto: Artur Widak/NurPhoto/Shutterstock/ Vida Press
Eimijas Vainhausas mamma Dženisa ar vīru Ričardu 2020. gadā.

“Viņa mamma tobrīd bija smagi slima. Tāpēc, kad viņš ienāca istabā un pateica ‘Viņa ir mirusi’, es padomāju, ka viņš runā par savu mammu,” atceras Dženisa.

Bēdu sagrautie vecāki apmeklē mirušās dziedātājas Eimijas Vainhausas dzīvesvietu

gallery icon

“Bet tad viņš atkārtoja ‘Tava mazulīte ir mirusi’. Es paliku kā pārakmeņojusies. Tas šķita kā lietišķs fakts, piemēram, ka būtu man pateikts ‘Eimija šķērsoja ielu’.”

Tēvs atdod faniem Eimijas Vainhausas drēbes

gallery icon

Dženisa paskaidro, ka pie viņiem ātri nosūtīts ģimenes sakaru virsnieks (speciāli apmācīts policists Apvienotajā Karalistē, kas palīdz cietušām ģimenēm), lai piedāvātu atbalstu, un arī ģimene ātri ieradusies, lai viņu mierinātu.

Fani sēro par Vainhausas pāragro nāvi Kamdentaunā Londonā

gallery icon

“No Ņujorkas ieradās Eimijas tētis Mičs un jau nākamajā dienā bija klāt no lidostas,” stāsta Dženisa. “Mēs stāvējām viesistabā, apskāvāmies un raudājām. Taču smagā un skaudrā realitāte par notikušo piemeklēja vien tad, kad devos atpazīt ķermeni.”

Eimijai Vainhausai veltītā bronzas statuja

Tēlnieka Skota Ītona darbā attēlota Vainhausa pilnā augumā. Tā atradīsies netālu no mājas, kurā Vainhausa dzīvoja. Statujas atklāšanas pasākums sakrita ...

gallery icon

“Eimija izskatījās kā aizmigusi savā gultā. Es gribēju teikt ‘Eimij, celies, tev jāceļas, laiks doties uz skolu’. Viņa izskatījās tik ierasti un mierīgi.”

Vainhausas iznāciens

gallery icon

Dženisa atsaukusi atmiņā arī Eimijas “atkarības piesaistošo personību”. Vainhausa bija iestigusi alkohola, kokaīna un heroīna atkarībā.

“Eimijai vienmēr piemita vājība pret atkarībām, bet es to redzu tikai ar laiku. Atskatoties pagātnē, viņa šķita pavisam normāla pusaudze, kas dara to, ko normāli pusaudži.”

Vainhausas dzīve un uzdzīve

gallery icon

“Protams, ka 99 procenti no tā, ko normāli pusaudži dara, tiek pastrādāti vecākiem aiz muguras. Ar mani un ģimenes priekšā viņa vienmēr bija tik mīļa un nepārtraukti atvainojās.”

“Viņa centās mani ļoti sargāt. Kad viņa pārkāpa robežas un lamājās man to dzirdot, viņa vienmēr teica ‘Piedod, mammīt, piedod’.”

Dziedātāja Emija Vainhausa bērnībā

gallery icon

Dženisa atceras, ka pat tad, kad Eimija iemantoja slavu un ierindojās atzītāko dziedātāju skaitā, mājās viņa vienmēr bija “tāda pati” kā agrāk.

Viņa atminas, ka Eimija mammas klātbūtnē nekad nav aizdegusi cigareti un savas ģimenes mājas vienmēr uzskatīja par “drošu patvērumu” prom no rampu gaismām.

Dženisa pastāstījusi, ka dienu pirms meitas nāves abas pavadījušas laiku kopīgi pārskatot vecās fotogrāfijas. Dženisa apliecina, ka zinājusi, ka meita todien ir dzērusi, taču viņa nav bijusi piedzērusies, kad abas kopā gremdējušās atmiņās.

Eimija Vainhausa Londonā uz sienas

gallery icon

Eimija nomira mājās savā gultā Kamdentaunā 2011. gada 23. jūlijā. Kā nāves iemesls minēta saindēšanās ar alkoholu. Ekspertīzē secināts, ka viņas organismā reibums piecas reizes pārsniedzis normu. Miesassargs apstiprināja, ka dziedātāja iepriekšējā dienā dzērusi.

Bēru ceremonija notika 2011. gada 26. jūlijā klātesot ģimenei un tuvākajiem draugiem.

Eimijas Vainhausas bēres

gallery icon