TV
2020. gada 17. decembris, 10:10

Ģimenes cilvēks uzvalkā - kas ir seriāla "Suits" zvaigzne Gabriels Mahts

Dārta Gaigala

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

"Ģēnijs uzvalkā" ("Suits") ļoti strauji kļuva par absolūtu kulta seriālu, padarot aktieri Gabrielu Mahtu par zvaigzni visā pasaulē.

Gabriela atveidotais Hārvijs Spekters ir ne tikai viens no sieviešu iekārotākajiem tēliem televīzijā, bet arī iedvesmas daļa veselai paaudzei, kas viņa iespaidā par labu karjerai izvēlējās jurisprudenci. Toties pats Gabriels vienmēr ir uzsvēris, ka viņam ar savu varoni nav nekā kopīga…

Gabriels Svāns Mahts piedzima 1972. gada 22. janvārī Ņujorkā. Viņš ir no ebreju ģimenes, kurā uzauga kopā ar brāļiem Džesiju un Ari Serbinu un māsu Džūliju. Par viņa karjeras izvēli īpaši brīnīties nevar, jo Gabriela dzīve rit mākslinieku vidū. Viņa mamma Sūzanna Viktorija strādā par kuratori un arhīvisti muzejā, kamēr viņa tētis ir pieredzes bagātais aktieris Stefans Mahts. Abiem ģimenes aktieriem izdevies pat sastrādāties kopā «Ģēnijs uzvalkā» 3. un 4. sezonas epizodēs, kad Stefans sevi pieteica kā stingro un skarbo Hārvarda universitātes profesoru. Viņš intervijā atzina, ka spēlēt kopā ar savu dēlu bijusi kā «fantastiska mūža iespēja». «Kā bijušais drāmas teātra pasniedzējs, kurš kādreiz apmācīja 15 gadus veco Gabrielu, tagad mēs esam apmainījušies ar lomām. Students ir kļuvis par skolotāju,» atzīst Stefans, uzsverot, ka tas, ka viņi ir tēvs un dēls reālajā dzīvē, piešķir viņiem ekrānā tiešu un patiesu godīgumu kopīgajās ainās, kas filmēšanas procesu padara krietni vien jautrāku.

Vēlme pēc normālas bērnības

Kad Gabrielam bija pieci gadi, viņa ģimene izlēma pārcelties dzīvot uz Kaliforniju. Jau kopš bērna kājas viņš regulāri atradās uzņemšanas laukumos, redzot, kā tēvs gatavojas lomām un caur tām «dalās ar stāstiem». «Redzēju tēti darbībā un pateicu sev: «Tas ir tas, ko vēlos darīt.» Vienmēr biju sajūsmā, kad gāju uz kino vai skatījos televīziju,» atklāj četrdesmit astoņus gadus vecais aktieris.

Nebija arī ilgi jāgaida, kad jau astoņu gadu vecumā viņš tika pie savas pirmās lomas filmā «Why Would I Lie?». Šī debija jaunajam censonim bija īpaši veiksmīga, jo viņš pat saņēma «Jauno mākslinieku balvas» nomināciju kategorijā «Labākais jaunais kinofilmu aktieris». Tomēr pēc lieliskās pieredzes nāca gandrīz desmit gadu gara pauze. Viņa vecāki bija dikti aizņemti ar savām karjerām, kā arī vēlme, lai viņam ir normāla bērnība un viņš pabeidz skolu, ņēma virsroku. Atvadīties no filmēšanās jaunajam aktierim nācās pret paša gribu. Mīlestību pret aktiermākslu gan neizdevās atņemt, un Gabriels turpināja uzstāties skolas izrādēs līdz pat savai pirmajai atgriešanās lomai 1991. gadā seriālā «Beverlihilza 90210».

Taču šis nav vienīgais leģendārais seriāls, kurā Gabrielam bija iespēja pierādīt sevi. Viņam bija arī tā iespēja filmēties «Sekss un lielpilsēta» otrajā sērijā, kurā viņš attēloja mākslinieku Bārkliju, kam patika slepeni filmēt savus mīlas priekus ar modelēm. Aktieris atzīst, ka jūtas ļoti pateicīgs, ka varējis būt maza daļa no kulta seriāla pašiem pirmsākumiem, kā arī smejoties intervijās piebilst, ka ir vēl cilvēki, kas primāri viņu atpazīst no «Seksa un lielpilsētas» laikiem, nevis kā «Ģēniju uzvalkā» jeb ietekmīgo advokātu Hārviju Spekteru.

foto: ©USA Networks/Courtesy Everett Collection/ Vida Press
Gabriels seriālā "Suits".

Hārvija izaugsme

Pat ja Gabriels Mahts ir bijis daļā no pasaulslaveniem seriāliem, viņš sevi pirms «Ģēnija uzvalkā» lomas vairāk apzināti pozicionēja kā filmu aktieri. Tāpēc pārslēgšanās uz TV šovu uzņemšanas specifiku sākumā radīja arī viņam zināmas problēmas. «Kad tu strādā pie filmas, tu zini visu stāstu – kā varonis aug, kā viņš mainās – no sākuma līdz pat beigām. Bet šeit raksturs pašsaprotami attīstās krietni vien lēnāk,» stāsta Mahts. « [..] Kad pirmo reizi sāku iejusties Hārvija ādā, sāku viņa raksturu mainīt jau pirmajā sezonā. Man vajadzēja uzdot pa bremzēm, jo, ja tā turpinātu, viņam vairāk nebūtu kur augt pēc divām nākamajām sezonām. Tā bija man pirmā apdedzināšanās, pēc kuras tad spēlēt kļuva patiesi aizraujoši, jo to darīt ir krietni vien grūtāk.»

Šāda atzīšanās varētu tiešām šokēt daļu no seriāla faniem, kas nevar iedomāties piemērotāku variantu kā Gabrielu, kam spēlēt Ņujorkas labāko un pašpārliecinātāko advokātu. Tomēr aktieris nekad nav sapratis fanu apsēstību ar Hārviju un vēlmi līdzināties, tāpēc arī viņam bija svarīgi ļaut lomai parādīt cilvēcisko pusi. «Sākumā Hārvijs bija egoistisks darbaholiķis, kurš nekad neizrādīja emocijas. Tad mēs sākām pa slāņiem viņu atklāt caur iešanu pie terapeita, lai redzētu, kas tad patiesībā ir aiz šī dzelzs apvalka,» stāsta aktieris, kurš arī uzsver, ka veids, kā viņi seriālā «strādā», ir ļoti tālu no patiesības, kā reāli notiek darbs advokātu birojos. «Parunājiet ar jebkuru advokātu, un viņi jums pateiks, ka neviens no attēlotajiem tiesas procesiem nav loģisks. Lietas tiek izskatītas 20 minūtēs!» Mēs to cenšamies darīt pēc iespējas autentiskāk televīzijas pārspīlētajā realitātē.»

Mīlnieki seriālā, labākie draugi dzīvē

Seriālam pagājušā gada rudenī iznāca noslēdzošā – 9. – sezona. Visa TV projekta laikā pastiprināta uzmanība tika pievērsta Gabriela varoņa un aktrises Sāras Rafertijas attēlotās Donnas dinamiskajām attiecībām. «Ģēnija uzvalkā» atbalstītāji bija gatavi darīt visu, lai tikai abiem varoņiem izdodas izveidot attiecības seriāla ietvaros.

Tomēr, kas šo savienību padara vēl interesantāku, ir tas, ka reālajā dzīvē abi aktieri ir labākie draugi vairāk nekā 27 gadus. «Mēs esam ļoti, ļoti labi draugi. Mūsu meitas ir labākās draudzenes, kā arī mēs esam bijuši viens uz otra kāzām,» stāsta aktieris un norāda, ka strādāt ar tik tuvu draugu kopā nav viegli. «Mēs visu laiku smejamies. Mums grūti ir būt nopietniem kopā. Tas ir patiešām muļķīgi, ka esmu viņas boss un man nākas komandēt Sāru visu laiku.»

Izrādās, abi aktieri kopā ir arī īrējuši māju Toronto Kanādā, kur notika seriāla uzņemšana. Pirms tam Gabriels paspējis dzīvot kopā ar savu ekrāna uzticamo pārinieku Patriku Dž. Ādamsu, paliekot viņa vecajā vidusskolas istabā. «Kad pārcēlos uz Toronto, lai filmētu pirmo sezonu, man nebija dzīvokļa, un es prasīju Patrikam: «Vecīt, kur tu paliec?» Viņš uzauga šeit, un viņa mammai te pieder māja, tāpēc viņš atbildēja: «Es palieku pie savas mammas.» Es uzreiz prasīju: «Tavas mammas? (Pauze.) Vai es varu palikt pie tevis?­»,» smejoties intervijās atklāj Gabriels, norādot, ka tā viņi kopā nodzīvoja apmēram divas nedēļas, kamēr viņš atrada savu dzīvesvietu.

Laimīgās attiecības

Lai gan seriāla fani vislabāk vēlētos redzēt Gabrielu kopā ar Sāru Rafertiju, ko apstiprina arī regulārie komentāri viņa «Instagram» profilā, jāatklāj, ka vairāk nekā 19 gadus viņš ir kopā ar austrāliešu aktrisi un modeli Džasindu Baretu. Latvijas publikai viņas atpazīstamākā loma varētu būt filmā «Bridžita Džonsa. Saprāta robeža», kurā viņa attēloja Bridžitas izredzētā Marka Dārsija skaisto asistenti, kas filmas beigās atklāj, ka arī ir iemīlējusies Renē Zelvēgeres atveidotajā varonē. Džasindai bija iespēja filmēties «Ģēnijs uzvalkā», kurā viņa  kādu posmu bija Hārvija mīlas objekts.

foto: CAMERA PRESS/Mark Stewart / Vida Press
Džasinda un Gabriels.

Izskatīgais pāris iepazinās aklā randiņa laikā. «Es viņu aizvedu vakariņās, un mēs palikām līdz restorāna slēgšanai. Randiņš ieilga, un mūsu starpā nenotika nekas vairāk, kas bija patiesi labi. Filmā «Svingeri» bija stāsts, ka nav pareizi meitenei uzreiz zvanīt pēc randiņa, un es viņai prasīju: «Ko tu domā par šo stulbo divu dienu likumu?» Viņa atbildēja: «Ja tu šovakar labi pavadīji laiku un gribi man piezvanīt, zvani.» Es iekāpu mašīnā un uzreiz viņai piezvanīju. Mūs saruna pēc tam turpinās līdz pat deviņiem rītā. Kopš tā laika mēs esam kopā,» norāda aktieris, kas bieži savos sociālajos tīklos turpina likt mīļbildes kopā ar savu sievu un nebeidz paust sajūsmu par viņu.

Aktieru pāris aprecējās 2004. gadā. Pēc trijiem gadiem viņiem piedzima meita, vārdā Satīne Anaisa Džeraldīne, bet 2014. gadā viņi kļuva par vecākiem dēlam Lūkam.