foto: Publicitātes foto
Rīt sāks demonstrēt spēlfilmu "Cojs", kura vēsta par krievu rokleģendas nāvi uz Talsu šosejas
Kino
2020. gada 26. novembris, 18:35

Rīt sāks demonstrēt spēlfilmu "Cojs", kura vēsta par krievu rokleģendas nāvi uz Talsu šosejas

Jauns.lv

No rītdienas, 27. novembra, Latvijā sāks demonstrēt režisora Alekseja Učiteļa filmu “Cojs”, kas stāsta par patiesiem notikumiem 1990. gada 15. augustā, kad Latvijā autokatastrofā bojā gāja pazīstamais dziedātājs Viktors Cojs.

Filma ir Krievijas (“Rock Films”) un Latvijas (“Mistrus Media”) kopražojums, vienkopus pulcējot tādus slavenus aktierus kā Jevgeņijs Ciganovs, Nadežda Kaļeganova, Pauļina Andrejeva, Mariana Spivaka, Igors Verņiks un Iļja Deļs, Inga Tropa, Artūrs Skrastiņš un Gundars Grasbergs.

“Mūsu plāns bija uzņemt nevis biogrāfisku filmu, bet gandrīz vai detektīvstāstu. Nav jēgas rādīt, ko paveicis Cojs, – viņa dziesmas jau tāpat zina visi. Daudz interesantāk pakavēties pārdomās par lietām, kas paliek uz mūžīgiem laikiem un ko nespēj iznīcināt pat nāve,” sākot filmēšanu Latvijā, norādīja Aleksejs Učiteļs, vienlaikus izsakot pateicību visai Latvijas filmēšanas komandai, kas piedalījās filmas tapšanā.

Filma veidota kā klasiska ceļa filma pēc formas, bet stāsts tiek stāstīts no autovadītāja Pāvela skatupunkta, kurš bija iesaistīts negadījumā. Pāvels neko nezina par slaveno mūziķi un par Coju uzzina no stāstiem un caur attiecībām starp Viktora tuviniekiem, kuri atbraukuši uz Latviju, lai pēc avārijas identificētu bojāgājušo.

“Filma “Cojs” savā ziņā ir unikāla kopprodukcijas filma, jo filmas sižets vistiešākajā mērā ir saistīts ar Latviju. Cojs bija tāds kā pārmaiņu laiku temperatūras mērītājs, kura pēkšņā nāve Latvijā izvirzīja virkni sazvērestības teoriju. Mēs gribējām, lai šogad, kad aprit 30 gadi kopš Viktora Coja bojāejas, filma būtu pieejama Latvijas skatītājiem. Tādēļ vienlaikus ar pirmizrādi Krievijā sākam to demonstrēt arī Latvijā šobrīd pieejamos kino demonstrācijas veidos,” stāsta filmas kopproducente Inese Boka-Grūbe.

Viktora Coja nāves gadadienas pasākums

15.augustā aizrit tieši trīsdesmit gadi kopš brīža, kad traģiskā autoavārijā Talsu šosejas 35. kilometrā dzīvību zaudēja Krievijas grupas “Kino” līderis ...

gallery icon

Filma tika uzņemta 2019. gada vasarā Rīgā, Tukumā, Kuldīgā un Engurē. Latvijas puses kopprodukciju vadīja Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe. Lomās – latviešu aktieri Artūrs Skrastiņš, Inga Tropa un Gundars Grasbergs. Kopā ar Krievijas māksliniekiem pie filmas vizuālā stāsta strādāja filmu mākslinieks Aivars Žukovskis, izpildproducente Daiga Livčāne un daudzi Latvijas kino profesionāļi.

Filma pasaules pirmizrādi piedzīvoja 2020. gada 15. oktobrī Varšavas starptautiskajā kinofestivālā galvenā konkursa skatē, bet no 12. novembra tā skatāma Krievijā kinoteātros. Filmas “Cojs” Latvijas pirmizrāde – 27. novembrī Tet platformā Shortcut, Go3 TVOD platformā, KinoBize Mājas kino, kā arī privātos seansos “Splendid Palace” un privātos seansos “Cafe Film Noir“, iepriekš piesakoties kinoteātros.