foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
FOTO: Kādēļ Rīgas Starptautiskais kinofestivāls komponistam Jēkabam Nīmanim iesākās ar asiņojošu brūci?
Nīmanim, kurš 30 minūšu garā kino piedzīvojuma laikā spēlēja klarneti, gadījās pietiekami nepatīkams savainojums.
Kino
2020. gada 18. oktobris, 11:41

FOTO: Kādēļ Rīgas Starptautiskais kinofestivāls komponistam Jēkabam Nīmanim iesākās ar asiņojošu brūci?

Jauns.lv

Šonedēļ 15. oktobrī Rīgā, kinoteātrī “Splendid Palace” atklāts septītais Rīgas Starptautiskais kino festivāls (RIGA IFF). Tā laikā izrādīta senākā Latvijas teritorijā tapusī mēmā filma “Kur Patiesība?!”, par kuras, skanējumu – kā tajos senākos laikos – atbildēja dzīvās mūzikas izpildītāji.

Filma “Kur Patiesība?!”, saukta arī “Ebreju kursistes traģēdija” ir uzņemta 1913. gadā, Rīgā un Ventspilī.

Uz “RIGA IFF” atklāšanu uzlūgtajiem kino mīļiem bija vienreizēja iespēja iegūt autentisku mēmā kino izrādīšanas pieredzi – 15. oktobrī Rīgas elegantākajā kinoteātrī “Splendid Palace” tā tika izrādīta uz lielā ekrāna, kamēr par muzikālo pavadījumu atbildēja komponisti Artūrs Liepiņš un Jēkabs Nīmanis.

FOTO: ļaudis ierodas uz Rīgas Starptautisko kino festivālu

gallery icon

Nīmanim, kurš 30 minūšu garā kino piedzīvojuma laikā spēlēja klarneti, gadījās pietiekami nepatīkams savainojums.

Bildē izskatās trakāk, nekā bija

Fotogrāfiju, kura uzņemta pēc filmas izrādīšanas, portālā “Facebook” ievietojusi Žaņa Lipkes memoriāla direktore Lolita Tomsone.

Jauns.lv sazinājās arī ar pašu komponistu, lai noskaidrotu, kā gadījies, ka gana smalkais un dārgais mūzikas instruments ir notraipīts ar asinīm.

Izrādās, brūce pirkstam radusies nevis no spēlēšanas, bet no neveiksmīgas kustības aptuveni filmas 10 minūtē.

“Bildē izskatās trakāk, nekā bija patiesībā. Uzrāvos uz blakus esošas asas metāla konstrukcijas malas, pēc kāda laika sapratu, ka instruments paliek slapjš. Pamanīju, ka uz tā tek asinis. Jāteic, ka spēlēšanu tas neapgrūtināja, īpašu sāpju nebija. Ceru, ka šis nelielais incidents tagad netiks uztaisīts par kaut ko traģisku,” telefonsarunā smejoties pauda atzītais mūziķis un komponists.

Nīmanis arī norādīja, ka nospēlēt 30 minūšu koncertu neesot nekas īpašs – klarneti dienā dažreiz nācies spēlēt pat sešu stundu garumā (ar pārtraukumiem). Arī instrumentam viss ir kārtībā. Pēc performances tas ir rūpīgi iztīrīts un turpina skanēt.

Jautāts par to, vai mēmās filmas pavadījuma spēlēšana komponistam ir kas jauns, Nīmanis atbildēja, ka ne gluži: “To daru samērā bieži, tā parasti ir un arī šoreiz bija ļoti forša pieredze. Tas mani aizrauj.”

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Arī saprotot, ka asiņo pirksts, mūziķis turpinājis spēlēt. Pēcāk instruments rūpīgi notīrīts un savests darba kārtībā. Pats Nīmanis, komentējot asiņaino klarneti, uzsver, ka nekas tāds jau nav noticis.

Festivāls gan klātienē, gan tiešsaistē

Šogad gan klātienē, gan tiešsaistē skatītāji varēs noskatīties 129 filmas desmit tematiskajās sadaļās, kā arī varēs apmeklēt virkni kino jomas profesionāļiem un interesentiem paredzētu pasākumu, izstādi un diskusijas ar dažādu jomu speciālistiem.

Šogad festivāls norisinās ar devīzi "Apzinot nezināmo". Festivāla vadītāja Liene Treimane stāsta: "Mākslā mēs alkstam piedzīvot neparasto, neprognozējamo. Kino novērtējam negaidītus sižeta pavērsienus, jaunas izteiksmes formas un ieintriģēti vērojam to, kā filmas varoņi un pats filmas medijs stāv nezināmā priekšā un, droši sperot soli, atrod pareizo ceļu.

Pasaulē notiekošos sarežģījumus un pārmaiņas mēs varam izvēlēties uztvert dažādi – ar aizkaitinājumu, aizdomām, pārdomām, vai arī drošu pārliecību, ka neesam situācijas ķīlnieki un patiesībā šī pieredze pieder mums. Un ar to varam darīt visu, ko vien vēlamies."

Festivāls šogad mājvietu radis kinoteātrī “Splendid Palace” un Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, kam pievienojas vēl nebijis formāts – tiešsaistes “kino zāle”, kas ļaus lielu daļu festivāla seansu skatīties no sev ērtākās lokācijas visā Latvijā.

Festivāls norisināsies no 15. līdz 25. oktobrim. Pilna programma pieejama festivāla mājaslapā Rigaiff.lv.