Jauns skandāls ap mirušo Friski. Vai izsaimniekota viņas ārstēšanai saziedotā nauda?
Nav miera pēc Žannas Friskes nāves. Te viņas ģimene strīdas un kašķējas, te uzpeld nesmukumi saistībā ar tautas saziedoto naudu.
Slavenības
2015. gada 12. oktobris, 16:35

Jauns skandāls ap mirušo Friski. Vai izsaimniekota viņas ārstēšanai saziedotā nauda?

Jauns.lv

Krievijas Valsts domes deputāti vērsušies Federālajā ieņēmumu dienestā, lūdzot pārbaudīt labdarības organizācijas „Rusfond” darbību, kas nodarbojās ar ziedojumu vākšanu nu jau mirušajai Žannai Friskei. Kā zināms, Žanna šogad pēc ilgstošas cīņas ar galvas smadzeņu vēzi mira. Pēc nāves skandalējas Žannas radinieki, nu arī ziedojumu finanšu lietu godīgums tiek apšaubīts.

Pagājušā gada sākumā, kad atklājās, ka Krievijas dziedātāja Žanna Friske sirgst ar vēzi, Krievijas sabiedrība momentā apvienojās, saziedojot gandrīz 70 miljonus rubļu. Bija skaidrs, ka ar šo naudu var segt dziedātājas ārstēšanos ASV un citviet, kā arī vēl paliek pāri nauda citu ļaužu ārstēšanai.

Nu atklājies, ka labdarības organizācija „Rusfond” ar šiem līdzekļiem rīkojies diezgan savādi, jo dīvaini, bet nekur neparādoties atskaites par vairāk nekā 15 miljoniem rubļu, kas bija ziedoti Friskes ārstēšanai.

Krievijā Friskes ārstēšanai kopumā ziedojumos tika savākti teju vai 70 miljoni rubļu. Vairākos maksājumos Friskes ārstēšanai tikuši iztērēti aptuveni 23 miljoni . Pēcāk vairāk nekā 32 miljoni rubļu „Rusfond” pēc Friskes aicinājuma it kā novirzīja deviņu ar onkoloģiju sirgstošu bērnu ārstēšanai. Pēc aptuvenām aplēsēm it kā vajadzētu pāri palikt 15 miljoniem rubļu. Bet „Rusfond” atskaitēs tie mistiskā kārtā ir izčibējuši.

Krievijas Valsts domes deputāti gan uzskata, ka arī ar visiem pārējiem rēķiniem ne viss ir tā, kā tam vajadzētu būt. Viņuprāt, vēl aptuveni 10 miljonu rubļu tērēšana no Friskei saziedotās naudas summas nekādi netiek paskaidrota atskaitēs.

„Tautai ir jāpaskaidro, kā tikuši tērēti tās saziedotie līdzekļi Žannas ārstēšanai. Bet to nav iespējams izdarīt. Tiesībsargājušām iestādēm steigšus jāizmeklē šī lieta. Ja notikusi krāpšana, vainīgie jāsoda,” Krievijas presē paudis „Rusfond” naudas lietu pētnieks, Krievijas Valsts domes deputāts Vadims Solovjovs.

Kasjauns.lv iepriekš jau rakstīja par ģimenes skandālu starp mirušās Žannas Friskes vecākiem un viņas vīru, kas ilgst jau ceturto mēnesi. Pēc dziedātājas nāves viņas tēvs Vladimirs Friske ne reizi vien izteicis pretenzijas pret meitas mīļoto. Viņš domā, ka Dmitrijs Šepeļevs ne tikai pieļāvis kļūdas, izvēloties Žannas ārstēšanas metodes -piekrītot pakļaut Žannu eksperimentiem ar vēl nepārbaudītiem medicīniskiem preperātiem-, bet arī taisījis sev publicitāti, žurnālistiem atklājot Žannas ārstēšanās vietas. Bet pats galvenais nesaskaņu iemesls ir divgadīgais Platons – pēc Friskes tēva vārdiem Šepeļevs liedzot vecvecākiem tikties ar mazdēlu.

Tikmēr pats TV raidījumu vadītājs Dmitrijs Šepeļevs jau vērsies tiesībsargājošajās iestādēs. Pēc strīda, kurā Žannas Friskes tēvs vairākkārt publiski draudējis viņu nogalināt, Šepeļevs devies uz policiju un uzrakstījis iesniegumu. Turklāt viņš policijai vērsis uzmanību uz to, ka strīda laikā Friskes tēvs centies izvilkt no kabatas priekšmetu, kas bijis līdzīgs pistolei, pie tam Vladimirs Friske vairākkārt strīda laikā uzsvēris, ka viņam esot ierocis.

Kasjauns.lv / Foto: no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva, ekrānuzņēmums no video