Slavenības
2020. gada 22. maijs, 17:30

Latvijas Nacionālajā teātrī štatā darbu vairs neturpinās Jānis Skanis, aizgājis arī Uldis Dumpis

Jauns.lv

No darba štatā plānots atlaist trīs Latvijas Nacionālā teātra aktierus - vecmeistaru Jāni Skani, kā arī Ilvu Centeri un Jurģi Spulenieku -, vēsta izdevums "Latvijas Avīze".

Tāpat zināms, ka jau agrāk šajā sezonā pēc pašu vēlēšanās štatu atstājuši divi aktieri – vecmeistars Uldis Dumpis un aktieris Ģirts Liuziniks.

Kā raksta izdevums, tad neoficiāla informācija liecina - izcilais teātra vecmeistars Jānis Skanis pēc šā pavasara darbu teātrī varētu turpināt jau kā ārštata aktieris. Sarunā ar "Latvijas Avīzi" aktieris apliecinājis: "Šī bija mana un teātra abpusēja vienošanās, un pretenzijas es neceļu."

Latvijas Nacionālais teātris atklāj jauno sezonu

gallery icon

Skanis uz Nacionālā teātra skatuves pavadījis 45 gadus. "Jānis savā ziņā ir katra režisora sapnis - gatavs dažādiem uzdevumiem, uzmanīgs un padevīgs režisora iecerēm, bez aizspriedumiem pret lielu un mazu lomu nozīmīgumu. Viņam ir teicama humora izjūta, ko ilgus gadus baudīja visi Teātra dienas un politisku joku piekritēji, tomēr pašā Jānī ir arī kāda traģiska stīga, ko vērīgs skatītājs pamanīs viņa acīs, balss intonācijā un gaitā," tā vecmeistars raksturots Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā. Manāms arī, ka pie viņa darbu sarakstiem ir tikai viena repertuāra izrāde - Elmāra Seņkova "Ezeriņš".

Aktieris gan saka, ka savam oficiālajam statusam teātrī lielu nozīmi nepiešķirot. "Paldies Dievam, man ir pensija, un tā ir zināma atbalsta svira. Protams, ir bijušas visādas domas, ne jau vienmēr tās labākās un sirsnīgākās, bet es skatos pāri visam," tā Skanis teicis "Latvijas Avīzei".

Savukārt aktrise Ilva Centere atklājusi, ka viņas darba līgums ar teātri bijis noslēgts līdz šā gada jūnija beigām, un tas netiks pagarināts. "Acīmredzot es neiederējos šajā teātrī," teikusi Ilva, kas tur pavadījusi trīs sezonas. Neoficiāla informācija liecinot, ka darba līgums šīs sezonas beigās netiks pagarināts arī aktierim Jurģim Spuleniekam.

Latvijas Nacionālā teātra direktors Jānis Vimba, neatklājot atlaižamo aktieru vārdus, pavēstījis: "Šie aktieri nav devušies prom pavisam – teātris ir lūdzis viņus turpināt darboties ārštatā."

Kā zināms, izmaiņas trupā līdz ar vadības maiņu piemeklējušas arī Dailes teātri - to šosezon, visticamāk, atstās Sarmīte Rubule, Aija Dzērve, Mārtiņš Počs un Kaspars Zāle.