Skandalozajam Artusam Kaimiņam 35! Jubilāra spilgtākie mirkļi. FOTO
Artuss Kaimiņš Latvijā sevi plašākai publikai pirmo reizi atrādīja 1999. gadā, TV3 kanālā lasot anekdotes paša šovā “Smejies vesels”.
Slavenības
2015. gada 3. novembris, 14:34

Skandalozajam Artusam Kaimiņam 35! Jubilāra spilgtākie mirkļi. FOTO

Jauns.lv

Šodien – 2015. gada 3. novembrī – 35 gadu jubileju svin Saeimas deputāts un aktieris Artuss Kaimiņš. Viņš savos 35 gados vairāk izcēlies ne tik daudz kā ar profesionālo darbību teātra mākslā un politikā, bet gan ar skandalozo uzvedību.

Vieni Artusu Kaimiņu sauc par Saeimas klaunu, citi atkal ir stāvā sajūsmā par viņa politiskās darbības metodēm. Kas tas ir šis Artuss Kaimiņš, kurš šodien paliek 35 gadus vecs?

Par aktieri Kaimiņš izlēma kļūt 11. klasē, kad, noskatoties filmu “Piektais elements”, iemīlējās aktrisē Milā Jovovičā. Pabeidzot skolu, Artuss iestājās Latvijas Kultūras akadēmijā, un kā topošais aktieris 1999. gadā debitēja TV3, stāstot nesmieklīgas anekdotes paša šovā “Smejies vesels”. Par šo laiku Artuss gan saka, ka viņam par sevi šovā bijis milzīgs kauns.

Visliktenīgākais pavērsiens viņa dzīvē notika 2003. gada 23. aprīlī, kad Kaimiņš kopā ar vēl trim jaunajiem Valmieras drāmas teātra aktieriem un fotogrāfu avarēja ceļā no Valmieras. Autoavārijā bojā gāja divi Artusa kolēģi, bet Artuss, aktrise Līva Krūmiņa un fotogrāfs Laimonis Stīpnieks guva smagas mugurkaula traumas. Kaimiņam bija lauzti kakla skriemeļi, taču viņš brīnumainā kārtā izdzīvoja un pat netika paralizēts.

2005. gadā Artuss Kaimiņš filmējās Arvīda Krieva filmā “Man patīk, ka meitene skumst” ar Mārtiņu Freimani galvenajā lomā, 2007. gadā Artuss Kaimiņš filmējās pirmajā latviešu pilnmetrāžas spēlfilmā “Monotonija”, bet 2011. gadā - filmā “Kolka Cool”. Viņam bijušas arī vairākas spilgtas lomas teātrī, taču daudz vairāk Artuss par sevi licis runāt pēc visdažādākajiem tračiem.

Piemēram, 2011. gada decembrī Kaimiņš uz filmas “Kolka Cool” pirmizrādi ieradās ar pamatīgi uzdauzītu seju. Toreiz tika stāstīts, ka Artuss uz ielas esot varonīgi aizstāvējis kādu dāmu, taču pats pamatīgi atrāvies. Vēlāk gan izrādījies, ka nekāds dižais bruņinieks Artuss nav bijis un meiteni nav aizstāvējis. Vienkārši aktieris “Teātra bārā” esot visai lecīgi uzvedies un pat aizskāris kādu sievieti, par ko ticis piekauts.

Pāris mēnešu vēlāk Artuss Kaimiņš tai pašā bārā atkal pamanījās iekulties skandālā. Viņš tajā ieradās ar savu suni Borhesu un kolēģiem, lai naktī bārā nosvinētu suņa jubileju, taču esot no atpūtas vietas izsviests.

Savukārt pirms diviem gadiem Kaimiņš savā raidījumā “Suņa būda” izcēlās pazemodams un rupji aprunādams Latvijā pazīstamus cilvēkus, sākot ar mūziķiem, beidzot ar godājamiem aktieriem, tostarp paņirgājoties par aktrisi Regīnu Devīti, kas pazīstama kā Zenta no seriāla “UgunsGrēks”.

Pacietības mērs tad pilns bija pat reperim Gacho, kuru arī Artuss pamanījās aprunāt. Uz to Gacho reaģēja, 2013. gada rudenī “Studentu paradīzē” uzstājot krekliņā ar Artusa portretu un uzrakstu „Cirvis”. Bet dažas nedēļas vēlāk Gacho izaicināja Artusu uz dueli boksa ringā un rosināja aktieri būt īstam vecim, pierādot, ka spēj ko vairāk, nekā tikai ņirgāties par sievietēm. Duelis gan nenotika, jo Artuss no cīņas atteicās, pieprasot par to milzu honorāru, par ko no repera izpelnījās ļoti lakonisku un tiešu komentāru: „Mīzela!”

Bez skandāliem neizpalika arī Artusa Kaimiņa priekšvēlēšanu kampaņa pirms 12. Saeimas vēlēšanām 2014. gadā. Viņa uzvedība visdažādākajās TV diskusijās bija tik prasta un bravūras pilna, ka nevienu vien šķebināja. Taču šis viņa stiliņš – uzbrūkošais tonis, bravūra, necieņa pret sarunu biedriem un pat elementāra nepieklājība – nesa augļus. Jo, lai arī Kaimiņš bija pēdējais sarakstā, viņš no 35. pozīcijas pakāpās uz pirmo vietu (vēlēšanās saņēma 14 393 plusus un 1111 svītrojumus), tā kļūstot par Saeimas deputātu.

Artuss Kaimiņš 19 gadu vecumā raidījumā “Smejies vesels”

Diemžēl jaunā deputāta pirmie darbi bija nevis sabiedrībai nozīmīgi, bet gan tādi, par kuriem pamatīgi jākaunas, un kā dēļ viņa rīcību bieži izskatīja Saeimas Ētikas komisija. Vispirms 18. novembrī Artuss sakašķējās ar žurnālistu Juri Kažu, bet tad aizvadītā gada decembrī deputāts plosījās Latvijas 1. rokkafejnīcā, kad, būdams stipri iereibis, Kaimiņš bravūrīgi nepakļāvās apsargiem, kā arī tika īslaicīgi aizturēts policijā.

Nu Artusam Kaimiņam ir palikuši 35 gadi. Nez, vai tagad beidzot viņš izdarīs patiešām ko sabiedrībai nozīmīgu? Kaut vai tai pašā Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijā.

Artuss Kaimiņš lasa deputāta zvērestu Saeimā


Kasjauns.lv/Foto: No Izdevniecības Rīgas viļņi arhīva, ekrānuzņēmums no video, Ieva Čīka/LETA, Edijs Pālens/LETA