Mārtiņš Sirmais Taivānā ķēra pat lidojošās zivis. FOTO
Pavārs Mātriņš Sirmais priecīgs – viņš pirmo reizi mūžā rokās tur lidojošo zivi.
2015. gada 26. novembris, 12:11

Mārtiņš Sirmais Taivānā ķēra pat lidojošās zivis. FOTO

Kasjauns.lv

Pavārs Mārtiņš Sirmais raidījuma “Sirmais. Kulta ēdieni” jaunās sezonas ietvaros šogad pabija septiņās valstīs. Vistālākais brauciens Mārtiņam un viņa komandai bija uz Taivānu – Ķīnas Tautas republikai piederošu salu Āzijas pašos austrumos.

“Tas nebūs pārspīlēts, apgalvojot, ka Taivānā latvieši nav diži daudz ciemojušies,” portālam kasjauns.lv stāsta Mārtiņš Sirmais, uzsverot, ka Taivāna ir īstā vieta, kur varētu mazliet vairāk izprast visas lielās Ķīnas kultūru.

“Proti, Ķīna ir milzīgi liela teritorija, kur katras tās apgabals ir pilnīgi atšķirīgs ar savu klimatu, augu valsti, kultūru, tradīcijām un virtuvi. Lai to visu iepazītu, pat ar mēnesi laika, ko savulaik kopā ar kolēģi Ēriku Dreibantu pavadījām Ķīnā, ir par maz. Savukārt Taivānā, kas ir uz pusi mazāka par Latviju, taču tur dzīvo vairāk nekā 23 miljoni iedzīvotāju, viss ir daudz vienkāršāk. Taivānā liela daļa no iedzīvotājiem ir ieceļotāji no visas Ķīnas un viņu pēcteči. Jo, kad Ķīnā notika Kultūras revolūcija, inteliģence uz šo salu. Līdz ar to mazajā Taivānā ir koncentrēta visa lielā Ķīna. Un to varēja novērot arī ēdienu gatavošanas tradīcijās,” stāsta Mārtiņš Sirmais, piebilstot, ka Taivāna piedzīvojusi arī 40 gadu ilgu Japānas okupāciju, kas arī atstājusi savu iespaidu taivāniešu kultūrā un virtuvē – Taivāna izceļas ar Japānas pedantismu un akurātumu. Kā tas izpaužas? Piemēram, ka suši tiek saskaitīts katrs rīsa graudiņš – nebūs ne pa vienu vairāk vai mazāk.

Uz Taivānu Sirmais brauca, lai iepazītu pelmeņu gatavošanas māku. Jā, jā – pelmeņi nav krievu tradicionālais ēdiens, bet gan Ķīnas izgudrojums. Taču viens no aizraujošākajiem piedzīvojumiem Sirmajam Taivānā bija lidojošo zivju makšķerēšana.

“Tas notika pie mazas, jaukas vulkāniskās saliņas. Vietējie uz to ar lidmašīnām nelido, jo baidās, ka tās var nokrist, tāpēc vienīgais veids, kā nokļūt uz šo Orhideju salu, ir braukt pa atklāto okeānu “vemjamajā” kuģītī. Kas tas tāds? Redz, viļņi ir pietiekami lieli, lai no jūras slimības lielākā daļa kuģīša pasažieru vemtu. Mēs starp tiem gan nebijām,” atceras Mārtiņš Sirmais un izstāsta, kā notikusi lidojošo zivju ķeršana: “Naktī brauc pa jūru ar laivu, uz pieres spēcīga lampiņa, bet rokās – ķeramais tīkls jeb ķesele. Un tad šīs lidojošās zivis, kuras lampiņu gaismā fosforizējas, tiek ķertas ar šīm ar ķeselēm. Un garšoja tās starp mencu un skumbriju. Nav no tām sulīgākajām, bet bija labi,” atceras Mārtiņš Sirmais, kura raidījums “Sirmais. Kulta ēdieni” par Taivānu būs redzams šo ceturtdien.

Kasjauns.lv/Foto: Dāvis Doršs, Edgars Jākobsons