foto: Publicitātes
Pigalu Prīdim uzrodas meitas, un...  Citādāks "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" - savam priekam, ne kritikai
Mirttante pie sava slavenā limuzīna Ezeres amatierteātra "Meduspods" variantā.
2019. gada 23. jūnijs, 07:22

Pigalu Prīdim uzrodas meitas, un... Citādāks "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" - savam priekam, ne kritikai

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Īsta līgošana nav iedomājama bez Jāņa Streiča kulta filmas "Limuzīns Jāņu nakts krāsā". Daudz mazāk zināms, ka šis ir arī skatuves darbs, ko iestudējuši desmitiem amatierteātru, filmas varoņu mutē liekot tekstus, kas "Limuzīnam" piešķir jaunu nokrāsu.

Filma pēc tāda paša nosaukuma Māras Svīres stāsta motīviem un scenārija pirmizrādi piedzīvoja 1981. gadā. Profesionālie teātri baidījušies ķerties klāt "Limuzīnam", taču amatierteātri to darījuši ar lielu aizrautību jau daudzus gadus.

Savam priekam, nevis kritikai

Laidze svētkus svin ar "Limuzīnu Jāņu nakts krāsā":

Par profesionālo izpildījumu var diskutēt, bet par prieku, ko radījusi šī teātra spēlēšana, šaubu nav. To var redzēt gan internetā ievietotajos video, gan vietējās preses atsauksmēs. Un neaizmirsīsim, ka bieži vien šīs lugas iestudējušas nelielu pagastu amatieru trupas savam priekam, nevis bargajiem teātra kritiķiem. Visus "Limuzīna" uzvedumus grūti uzskaitīt, un tādas statistikas arī nav. To ir spēlējuši gan Gramzdas nacionālais amatierteātris, gan Veselavas amatierteātris "Kurlās vardes" un jauniešu deju kolektīvs, gan Vestienas amatierteātris "Aušas" un Liepājas Metalurgu Tautas teātris. Lielākoties izrāde skatāma uz brīvdabas estrādēm, uz kurām izbrauc leģendārais žigulītis "cveta beloj noči, kuram vse dokumenti v porjadke".

Šoreiz Dagnijai sports nav svešs

Teātris ap limuzīnu - Gulbenes novada Kultūras pārvaldes sveiciens Līgo svētkos:

Aktieri dažādībai ieviesuši dažus papildtekstus, jo cik tad var skatīties un klausīties jau folklorizējušos filmas dialogus – jāiedveš jauns saturs un spars! Lūk, tikai dažas izmaiņas, ko daži amatieraktieri iespēlējuši klasiskajā sižetā.

* Kad Mirttante no Cēsīm atved Uģim jaunas ūziņas un šausmās saķer galvu, cik lielu naudu Dagnija izdevusi par dēla džinsenēm, viņa nopūšas, ka par tādu naudu var nopirkt nevis aunu, bet gan aitu.

* Kad Uģis uzvelk “jaukās tantiņas” atvestās pieklājīgās biksiņas, Edgars ar Dagniju staigā apkārt dēlam un nevar vien Mirtas priekšā glaimot – “cik laba drēbe” un “der kā uzlietas”.

* Pigalu Prīdis kādā brīdī atzīstas, ka viņš uz Jāņiem ciemos gaida savas meitas, kurām visi vīri ir Jāņi un kuras dzemdē puikas vien.

* Kad Mirttante, lasot kārtējo testamentu, kaimiņam Jāzepam novēl govi un noteic, ka viņš to varēs pārdot par 1000 rubļiem, Dagniju gandrīz ķer sirdstrieka – acīmredzami viņa govi būtu gribējusi sev. Dagnija pārsteigumā izsaucas, ka nav nojautusi, cik vērtīga ir Gauja, ko viņa nosaukusi par “stulbo lopu”.

* Kad Ēriks Dagnijai stāsta, ka viņus vairs nekas nesaista, oriģinālajā tekstā minētā rokasbumba nomainīta ar Formulu 1. Tomēr Dagnija izrāda apbrīnojamu erudīciju. Kad Ēriks saka: “Tu pat nezini, kā beidzās Eiropas čempionāts sievietēm! Kurā vietā bija mūsējās?”, viņa raudādama atkliedz: “Septītajā!”

Pārgaujas novada amatierteātri līgo pie Mirtas tantes:

foto: Publicitātes
Ezeres amatierteātris lugas reklāmplakātā pat izmantojis kulta filmas aktieru sejas.